Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης εξαιρετικός στην ερμηνεία μονολόγων!

Πρωτογνώρισα την ομάδα Gaff πρόπερσι, όταν παρακολούθησα την εξαιρετική «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (διαβάστε την παλιά κριτική παρακάτω). Η σκηνοθέτις, Σοφία Καραγιάννη, η ψυχή της ομάδας, είχε φτιάξει μια υπέροχη παράσταση σε γρήγορους ρυθμούς, από αυτές που λέμε: «δεν πρέπει να χάσεις».

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Φέτος, η ομάδα ξαναπαρουσιάζει την περσινή της επιτυχία: «Μάρτυς μου ο Θεός».
Gaff λέγονταν οι ηθοποιοί ή οι μικροί θίασοι που έπαιζαν σε φτωχούς δρόμους της Αγγλίας και αμείβονταν με μια πένα!
«Μάρτυς μου ο Θεός»
Δεν πρόκειται για θεατρικό

έργο, αλλά για ένα λογοτεχνικό διήγημα που ζωντανεύει θεατρικά από ένα εξαιρετικό ηθοποιό, για δεύτερη χρονιά. Είναι ένας παραληρηματικός μονόλογος ενός ανθρώπου, σε μια σημαντική καμπή της ζωής του. Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας διασκεύασε σε θεατρικό το έργο του, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, η Σοφία Καραγιάννη ανέλαβε την σκηνοθεσία και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης –ο οποίος έχουμε ξαναδεί να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας- ενσαρκώνει τον ήρωα του Τσίτα.
Ο Χρυσοβαλάντης είναι όνομα και πράγμα. Ένα ανθρωπάκι με χρυσή καρδιά, που, όμως, όλοι του τρώνε τα βαλάντια κι όταν αυτά τελειώνουν, τελειώνει κι ο Χρυσοβαλάντης γι αυτούς…
Καθισμένος σε ένα παγκάκι, σε κάποιο πάρκο, όπου σταμάτησε να ξαποστάσει, μας διηγείται την ιστορία της ζωής του, μέχρι εκείνο το σημείο καμπής. Τον απολύσανε από την δουλειά του -την μόνη τέχνη που ήξερε- λόγω της τεχνολογίας, κι έμεινε άνεργος κι άρρωστος στα 50 του. Τότε, οι αδερφές του, που φρόντιζε και αγαπούσε, τον πετάνε έξω από το σπίτι με, μόνο, μία βαλίτσα στο χέρι! Σε μια Αθήνα -που ζει στον παροξυσμό της παραμονής των Ολυμπιακών αγώνων- καθισμένος στο παγκάκι, θα μας μιλήσει για τις κοπέλες που πλήρωνε, για τις σχέσεις που είχε ενώ δεν είχε, για τις κακοδαιμονίες του και όλα αυτά κρατώντας το ψαλτήρι στα χέρια.
Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης μας δίνει έναν εξαιρετικό Χρυσοβαλάντη με χιούμορ, αλλά και τραγικότητα. Ξενοφοβικός αλλά και αφελής, αυτός που τα κάνει όλα για το αφεντικό του χωρίς καμία αναγνώριση, θεοσεβούμενος αλλά και τακτικός επισκέπτης των πορνείων, προβληματικός και πάνω απ’ όλα πάντα μόνος! Ο Χρυσοβαλάντης είναι από εκείνους τους ντροπαλούς τύπους, με την κοιλίτσα και την τσατσάρα τους, που βλέπουμε πότε-πότε να κρατούν σφικτά πάνω τους την τσάντα τους, είτε είναι όρθιοι, είτε καθιστοί, πιστοί στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, οι οποίοι, όμως, δεν καταφέρουν τίποτα στη ζωή τους.
Ο ήρωας του έργου δεν είναι δείγμα κάποιου τύπου Ελληνάρα, αλλά δείγμα της κοινωνίας, η οποία εσωστρεφής, υποκριτική και καλοκάγαθη με ανώτερες βλέψεις, στο τέλος τρώει τα μούτρα της.
Οι αδερφές τους δεν είναι παρά η ίδια η Ελλάδα. Αυτή που ντάντεψε, μεγάλωσε, μοσχοανάθρεψε, της έκανε όλα τα χατίρια κι όταν ήρθαν οι δύσκολες ώρες άρχισε να της πληρώνει κερατιάτικα, να χρεώνεται στις πιστωτικές κι όταν όλα στέρεψαν, αυτές, η Ελλαδίτσα του, του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι και τον έστειλε να βρει την τύχη του, σαν να μην υπήρξε ποτέ γι αυτή…
Το έργο εκδόθηκε πέρυσι, αλλά τοποθετείται λίγο πριν το 2004 και γραφόταν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
Ο Ι.Ιωσηφίδης ερμήνευσε με μπρίο, όπως μας έχει συνηθίσει, τον ήρωα, με τις τεράστιες μεταπτώσεις και τον παραλογισμό του, στο χείλος της παρακμής. Λιτότατο σκηνικό, ενώ ένα συνηθισμένο μπλε κουστούμι αποκαλύπτει μια φορεσιά ολυμπιακών αγώνων! Όμως ο άνθρωπος δεν αλλάζει… Πάλι στο ίδια και χειρότερα επιστρέψαμε, όπως και ο Χρυσοβαλάντης!
Δείτε αυτόν τον άμεσο και εξαιρετικό ηθοποιό για ελάχιστες Κυριακές ακόμα.
Ο Ι.Ιωσηφίδης, παράλληλα, συμμετέχει και στην παράσταση: «Όλη η Βίβλος(Λέμε τώρα)»

Θέατρο Vault
Μελενίκου 26, Βοτανικός,
(7’ από το metro Κεραμεικός)
Κυριακές στις 9 μ.μ. (μέχρι τέλη Φλεβάρη 2016)
Εισιτήριο € 10, 8, 5

Video-trailer: https://www.youtube.com/watch?v=HtSUiaREOP8
Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=2LIrcxuUa1o
O συγγραφέας: https://www.youtube.com/watch?v=DSzKodn3fos

https://www.facebook.com/events/1513666992263334/
https://www.facebook.com/groups/382042681970156/

Ψυχολογία Συριανού συζύγου από την ομάδα Gaff

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904) ήταν σημαντικός Συριανός λογοτέχνης που έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα σε απλή καθαρεύουσα. Πιο γνωστά του έργα, εκτός από αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε, είναι η “Πάπισσα Ιωάννα” που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών και η “Ιστορία ενός σκύλου” (έγινε κι αυτή παράσταση στο “Σύγχρονο θέατρο”).

“Ψυχολογία Συριανού συζύγου”

Το διήγημα του Ροΐδη (1894) σατιρίζει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός παντρεμένου –και ερωτευμένου- με μια πολύ όμορφη και πολύ φιλάρεσκη γυναίκα. Συγκεκριμένα, ένας Συριανός νέος αποφασίζει να παντρευτεί αυτήν που έχει ερωτευτεί, απλά για να του φύγει ο έρωτας (!) και, έτσι, να επιστρέψει πια στις καθημερινές του ασχολίες, χωρίς τίποτα να απασχολεί την σκέψη του. Η λύση, όμως, που διαλέγει έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όχι μόνο την ερωτεύεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, αλλά αρχίζει και να ζηλεύει και να βρίσκει τρόπους να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της για να την έχει πάντα ευχαριστημένη και, έτσι, να μην ενδώσει εκείνη στα πολλά φλέρτ που την πολιορκούν!
Πρόκειται για ένα απολαυστικότατο διήγημα με πολύ χιούμορ –το ιδιαίτερο, αυτοσαρκαστικό χιούμορ του Ροΐδη- το οποίο έγινε μια υπέροχη παράσταση σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με πολύ γέλιο και πολύ σεξ!
Η εταιρεία Θεάτρου GAFF παρουσίασε για τρία συνεχόμενα χρόνια την εξαιρετική παράσταση αυτού του διηγήματος! Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί αυτή την υπέροχη, μίνιμαλ παράσταση, γεμάτη κίνηση και ρυθμό, απλή, γρήγορη και με πολύ γέλιο. Ελάχιστα σκηνικά (Δέσπ.Γαμβρούδη), κουστούμια που παραπέμπουν στην εποχή (Αγγ.Καραμούτσου), ενώ κίνηση έχει κάνει ο εξαιρετικός Χρήστος Παπαδόπουλος. Ο κινησιολόγος, όμως, είχε στην διάθεσή του την Ειρ. Μουρελάτου, η οποία “σχεδόν χορεύει” σε αυτή την παράσταση, υποδυόμενη ακούραστα και την όμορφη σύζυγο, και όλους τους άλλους ρόλους, οι οποίοι πλαισιώνουν το ζευγάρι. Εξαιρετική υποκριτική και από τον πρωταγωνιστή, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, ως ταλαίπωρος, ερωτευμένος σύζυγος, ο οποίος μας μεταφέρει όλο το διήγημα αυτούσιο με συναίσθημα, ταχύτητα και αμεσότητα, παρ’ όλη την απλή έστω καθαρεύουσά του, αναδεικνύοντας το χιούμορ του Ροΐδη.
Μια ευτυχής συγκυρία συνεύρεσης τριών ταλαντούχων ανθρώπων και ένα εκπληκτικό κείμενο!

Keywords
Τυχαία Θέματα