Ο Ίστγουντ κερδίζει εντυπώσεις και κοινό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.


Δύο ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα που έχουν γίνει και βιβλία. Δυο ριψοκίνδυνα γεγονότα: ένα παράνομο πάθος και μια παράτολμη απόφαση.

Από τον Πάνο Κλάδη και την Ηρώ Μητρούτσικου

«Sully»

(Aμερικανική ταινία, Διάρκεια: 96′. Σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ με τους: Τομ Χανκς, Άαρον Έκχαρτ, Λόρα Λίνεϊ,)

Ο Κλιντ Ίστγουντ, στα 86 του, καταφέρνει να σκηνοθετήσει μια περιπέτεια, η οποία σε πολλές στιγμές σου κόβει την ανάσα.

Πρόκειται

για την αληθινή ιστορία του πιλότου Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ και βασίστηκε στο βιβλίο του Σάλι (που το έγραψε μαζί με τον συγγραφέα Τζέφρι Ζάσλοου). Αφορά την υπόθεση ενός αεροπορικού ατυχήματος, το οποίο συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον το 2009. Στον ρόλο του ριψοκίνδυνου πιλότου ο εξαιρετικός Τομ Χανκς.

Ένα σμήνος πουλιών πέφτει πάνω σε μια πτήση εσωτερικού την ώρα που πετάει πάνω από τη χιονισμένη Ν.Υόρκη. Και οι δυο κινητήρες του αεροσκάφους παύουν να λειτουργούν. Ο πιλότος, όταν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, κάνει μια επικίνδυνη αναγκαστική προσυδάτωση στον ποταμό Χάντσον, χρησιμοποιώντας τον σαν υδάτινο διάδρομο προσγείωσης, σώζοντας και τις 155 ψυχές που επέβαιναν στο αεροπλάνο, χωρίς την παραμικρή απώλεια.

Παρόλα αυτά, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών στις ΗΠΑ διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα και ο πιλότος, ο οποίος -αν και αντιμετωπίζεται από τους απλούς πολίτες ως ήρωας- έρχεται αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση των ανωτέρων του.

Ο ‘Ιστγουντ φτιάχνει μια σφιχτοδεμένη ταινία, γεμάτη σασπένς, η οποία σε κρατά σε αγωνία σχεδόν μέχρι το τέλος. Αποκαλύπτει την υποκρισία του Συμβουλίου Ασφάλειας, αλλά δεν παραλείπει να εγκωμιάσει ξανά και ξανά την Αμερικάνικη Αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία, τα οποία κατάφεραν ένα, πραγματικά, αξιοθαύμαστο ρεκόρ: έσωσαν 155 ανθρώπους που επέβαιναν σε φουσκωτές σχεδίες ή ήταν όρθιοι πάνω στα φτερά του αεροπλάνου, μέσα σε 24 λεπτά!

Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας αποτρέψει να δείτε αυτή τη, γεμάτη αγωνία, ταινία.

«ΠΑΡΑΦΟΡΑ»

(Δραματική,2016, Διάρκεια 110’) Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Πιέρ Γκοντό με τους: Αντέλ Εξαρχόπουλους, Γκιγιόμ Γκαγιέν, Στεφανί Κλεό.

Η δεύτερη ταινία του Πιέρ Γκοντό, έχει ως κύριο θέμα τον παράνομο έρωτα, μια υπόθεση βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Η ιστορία αυτή έχει εκδοθεί και σε μυθιστόρημα με τίτλο “Defense d’aimer”, γραμμένο από τον πραγματικό διευθυντή της φυλακής. «Πρόκειται για μια ιστορία η οποία λαμβάνει χώρα σε φυλακή, αλλά δεν είναι μια ταινία για τις φυλακές. Ωστόσο, για να δώσουμε και στην ερωτική σχέση περισσότερη φόρα, έπρεπε να κάνουμε αισθητή την καταπίεση, την έλλειψη ελευθερίας, τη βία. Έπρεπε να δώσουμε, όμως, και μια ελπίδα, ένα όνειρο για αυτούς τους δύο πίσω από το ψυχρό τσιμέντο. Το όνειρο και των δύο είναι η απόδραση, αλλά σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Όπως και η προηγούμενη ταινία του Πιέρ Γκοντό “Juliette” έτσι και αυτή, στοχεύει στο να αποκαλύψει τα ένστικτα των πρωταγωνιστών του, τα οποία δεν είναι αποδεκτά από την κοινωνία. Η συγκεκριμένη ταινία αφορά τον Ζαν, έναν διευθυντή γυναικείων φυλακών. Μια νέα κρατούμενη, η Άννα, φτάνει στις φυλακές και ο Ζαν δεν μπορεί, παρά να υποκύψει στην άγρια ομορφιά της. Όσο προσπαθεί να την βοηθήσει, τόσο συνειδητοποιεί ότι τα συναισθήματα που έχει για εκείνη, είναι αμοιβαία. Έτσι μια παθιασμένη ιστορία αγάπης ξεκινά, πλήρως απαγορευμένη και παράφορη, δείχνοντας μας τα στάδια της καταστροφής τους.

Ο Πιέρ Γκοντό προσπάθησε να δείξει -με αφορμή τον παθιασμένο έρωτα των ηρώων- την ομοιότητα του εγκλωβισμού, μεταξύ της φυλακής και της ζωής. Εκείνος, βυθισμένος στην καθημερινή ρουτίνα των οικογενειακών υποχρεώσεων. Η Άννα στη φυλακή να υφίσταται καθημερινή καταπίεση και βία. Κοινός γνώμονας η έλλειψη ελευθερίας. Αρκετές σκηνές ξέφευγαν από τον ρεαλισμό, ειδικά στις ερωτικές στιγμές των ηρώων μέσα στη φυλακή, όπου δεν υπήρχε σημείο που να μην έκαναν έρωτα. Τί να πούμε όμως; Πάθος είναι αυτό.

Σαν κινηματογραφική ιδέα είναι καλή, αλλά μια ιδέα χρειάζεται να υποστηρίζεται από ζωντανούς χαρακτήρες, κάτι που δεν συνέβη. Η Αντέλ Εξαρχόπουλος στον ρόλο της Άννας, είχε ένα συνεχόμενο, μοτίβο σεξουαλικών εκφράσεων, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο της στην ταινία «Η ζωή της Αντέλ», όπου αναγνωρίστηκε διεθνώς, η ίδια και όλο της το σώμα… Ο Γκιγιόμ Γκαγιέν (ηθοποιός-σκηνοθέτης), (“Cezanne et Moi”), (“Yves Saint Laurent”) αν και κωμική καρικατούρα, συνηθισμένος να μεταμορφώνεται και να μεταμφιέζεται σε διάφορους χαρακτήρες, προσπάθησε να πλησιάσει με κάθε μέσο τον ρόλο του. Σε αρκετές κρίσιμες σκηνές του Ζαν, όπου θα έπρεπε ο θεατής να νοιώσει την καταστροφή του, αντίθετα, αποπροσανατολίστηκε και δεν ήξερε αν έπρεπε να γελάσει ή όχι.

Κατά βάθος, είναι μια ιστορία αγάπης με αρκετή αγωνία και… έρωτα, με όλη την σημασία της λέξεως.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

«Ο ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΗΣ»

Η αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ (Μάθιου Μακόναχι) ενός τολμηρού αγρότη από τον Νότο. Ο Νιούτ οργάνωσε μια εξέγερση μαζί με άλλους αγρότες και με τη βοήθεια των σκλάβων κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική πολιτεία. Παντρεύτηκε μια πρώην σκλάβα και έζησε, μέχρι το τέλος, ενάντια στο κατεστημένο πολεμώντας για τις ιδέες του.

«ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΑΡΧΗ»

Ένας επιτυχημένος τραπεζικός επενδυτής, ο Davis, προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο πεθερός του τον πιέζει να συνέλθει, αλλά ο Davis αντιστέκεται. Αντ΄αυτού, εκτονώνεται μέσα από μια εξομολογητική και πολύ προσωπική αλληλογραφία, η οποία εγκαινιάζεται με μια επιστολή παραπόνων και απευθύνεται στην Karen, μια υπάλληλο εταιρείας αυτόματων μηχανών πώλησης. Οι δυο τους θα έρθουν πολύ κοντά και θα αναπτύξουν έναν στενό δεσμό, ο οποίος αποδεικνύεται από μηχανής θεός και για τους δύο. Με τη βοήθεια της Karen και του 14χρονου γιού της, ο Davis αρχίζει να συγκροτείται, αφού πρώτα κατεδαφίσει τη ζωή που είχε χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι 4 προτεινόμενες ταινίες αυτής της εβδομάδας

«Sully»«Τα χρυσά μας χρόνια»«Όλα όσα μάθαμε μαζί»«Μπεν-Χουρ»

Το άρθρο Ο Ίστγουντ κερδίζει εντυπώσεις και κοινό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα