Ο «καφές» και το «ψάρεμα»: Πώς δρούσε η σπείρα των αυτοκινήτων

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο «καφές» και το «ψάρεμα»: Πώς δρούσε η σπείρα των αυτοκινήτων

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο… καφές, το… νυχτερινό ψάρεμα, το… σέρβις και η… τέντα!

Είναι κάποιοι μόνο από τους κωδικούς, που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, τα μέλη της σπείρας κλεφτών αυτοκινήτων που έχει σηκώσει με γερανούς αμέτρητα αυτοκίνητα.

Τι σήμαιναν οι κωδικοί των συνδιαλέξεων

Η αναφορά στον «καφέ» σήμαινε την επικείμενη κλοπή του στοχευμένου οχήματος, η αναφορά στο «ψάρεμα» στην εξόρμηση για την αναζήτηση του

αυτοκινήτου που θα έκλεβαν, το «σέρβις».

Στην από κοινού κλοπή και η αναφορά στην «τέντα» στην κουκούλα οχήματος.

Κουκούλωναν τα κλεμμένα αυτοκίνητα

Αυτήν με την οποία κουκούλωναν τα κλεμμένα αυτοκίνητα για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους στην αναζήτηση της Αστυνομίας και μέχρι να σιγουρευτούν ότι δεν ήταν εφοδιασμένα από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους με σύστημα εντοπισμού (G.P.S)

Δυο τρεις ημέρες μετά τα έπαιρναν και τα μετέφεραν στους χώρους που διέθεταν.

Άλλα τα διέλυαν, άλλα τα πουλούσαν με αγγελίες

Άλλα τα διέλυαν σε ανταλλακτικά, άλλα τα πωλούσαν με αγγελίες, αφού είχαν χτυπήσει στο ειδικό σημείο αριθμό πλαισίου τρακαρισμένου οχήματος, που δεν επισκευαζόταν!

Έκλεβαν ΙΧ με μεγάλη ζήτηση

Οι έξι που συνελήφθησαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, διέπρατταν κλοπές συγκεκριμένων τύπων οχημάτων, ιδιαίτερα εμπορικών και με μεγάλη αγοραστική ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Εξαρθρώνεται μεγάλη σπείρα κλεφτών αυτοκινήτων

Συνελήφθησαν έξι άτομα

Σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και του κέντρου της Αθήνας, συνελήφθησαν τα έξι μέλη της οργάνωσης, από 24 έως 52 χρόνων.

Δεν μπορεί να υπολογισθεί ο αριθμός των κλεμμένων

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα και καθώς ο αριθμός των κλεμμένων οχημάτων δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, προέκυψε ότι εμπλεκόμενοι τον τελευταίο χρόνο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση.

Παράνομα κέρδη, άνω των 200.000 ευρώ

Αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει τουλάχιστο δώδεκα κλοπές οχημάτων, με κέρδη που εκτιμάται υπερβαίνουν τις 200.000€.

Παράλληλα, όμως, λέει η Αστυνομία, εξετάζεται η συμμετοχή τους σε πλήθος άλλων κλοπών, που έχουν διαπραχτεί με την ίδια μεθοδολογία, ενώ ερευνάται και η προέλευση των κατασχεμένων πειστηρίων (δίκυκλων μοτοσυκλετών, κινητήρων, πινακίδων, εγγράφων και λοιπών αντικειμένων).

Έψαχναν στο διαδίκτυο αγγελίες για τρακαρισμένα

Αναζητούσαν είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είτε από συνεργεία αυτοκινήτων, οχήματα τρακαρισμένα τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους.

Όταν, λόγω της περιορισμένης εγχώριας αγοράς μεταχειρισμένων – τρακαρισμένων οχημάτων αυτών δεν ήταν εφικτό, τότε αναζητούσαν τρακαρισμένα οχήματα, έστω και το «σκελετό» αυτών, από το εξωτερικό.

Τα αγόραζαν και στην συνέχεια τα εισήγαγαν στην Ελλάδα όπου και τα ταξινομούσαν.

Πρώτα το τρακαρισμένο, μετά η κλοπή

Επέλεγαν τα οχήματα με βασικό κριτήριο τη ζήτησή τους από το αγοραστικό κοινό και συνήθως φρόντιζαν πρώτα να έχουν στην κατοχή τους το τρακαρισμένο όχημα και στην συνέχεια αναζητούσαν όχημα να αφαιρέσουν, ίδιας μάρκας, τύπου και αν είναι δυνατόν και χρωματισμού.

Πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου

Ακολούθως, και αφού αφαιρούσαν τα οχήματα, είτε τοποθετούσαν τα ανταλλακτικά από τα κλεμμένα οχήματα με αυτά που έλειπαν ή είχαν καταστραφεί από τα «τρακαρισμένα», είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων, τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένα και τα παρουσίαζαν ως «νόμιμα».

Ο φυσικός αυτουργός και οι «τσιλιαδόροι»

Στους χώρους των κλοπών, μετέβαιναν συνήθως τρία έως τέσσερα άτομα και συνήθως ένας ή δύο εξ αυτών αφαιρούσαν το όχημα, ενώ οι υπόλοιποι κινούνταν περιφερειακά λειτουργώντας ως «τσιλιαδόροι», προκειμένου να ενημερώσουν τον φυσικό αυτουργό, τόσο σε περίπτωση που κάποιος διερχόμενος πολίτης προσέγγιζε το σημείο, όσο και στην περίπτωση που κατέφθαναν περιπολικά της Αστυνομίας.

Κοντά στο ίδρυμα για να μην κινούν υποψίες

Κάθε όχημα που αφαιρούσαν, το μετέφεραν αρχικά στην Καλλιθέα και το στάθμευαν προσωρινά σε οδούς πλησίον του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλύπτοντάς το με κουκούλα αυτοκινήτου.

Το όχημα παρέμενε συνήθως στο σημείο για μία ή δύο ημέρες, μέχρι οι δράστες να βεβαιωθούν ότι το όχημα δεν διαθέτει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS).

Ακολούθως το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα για να το μεταφέρουν στον χώρο αποσυναρμολόγησής του, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

«Θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα»

Μιλούσαν κωδικοποιημένα και χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «Να πάμε για καφέ», όταν κανόνιζαν να συναντηθούν για να διαπράξουν κλοπές,

«Θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα;» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα νυχτερινές ώρες.

Στην κατοχή τους, σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και χώρους στάθμευσης σε Καλλιθέα, άνω Λιόσια, Ταύρο, Μενίδι και Π. Φάληρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

τριάντα οχήματα εκ των οποίων, τέσσερις δίκυκλες μοτοσικλέτες, ένα γερανοφόρο όχημα, δυο Ι.Χ.Φ., είκοσι τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων.

Το άρθρο Ο «καφές» και το «ψάρεμα»: Πώς δρούσε η σπείρα των αυτοκινήτων εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα