Ο ΟΗΕ σκόρπισε τη χολέρα στην Αϊτή αλλά δεν αποζημιώνει τα χιλιάδες θύματα

Ως «μαύρη σελίδα» στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να θεωρηθεί η απόφαση του Οργανισμού, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, επικαλούμενος τα… προνόμια και τις ασυλίες που απολαμβάνει.

Η ευθύνη του ΟΗΕ

Η επιδημία χολέρας ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2010. Μέχρι σήμερα έχουν ασθενήσει 620.000 άνθρωποι και οι νεκροί ξεπερνούν τις 7.700, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένοι ειδικοί απέδωσαν τη μετάδοση της ασθένειας στους Νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ

που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2011 μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χολέρα εισήχθη στην Αϊτή από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους. Μια προηγούμενη έκθεση ανεξάρτητων ειδικών ενοχοποίησε για την επιδημία ένα στέλεχος του ιού από τη νότια Ασία, χωρίς όμως να στοχεύει ευθέως τους κυανόκρανους. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι φέρει ευθύνη, κρίνοντας ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί η προέλευση της ασθένειας.

Χιλιάδες τα θύματα

Συνολικά 5.000 θύματα της χολέρας –ασθενείς ή οικογένειες των νεκρών– ζητούν από τον Οργανισμό αποζημίωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ενάγοντες απαιτούν 100.000 δολάρια για κάθε νεκρό και 50.000 δολάρια για κάθε ασθενή.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι δήλωσε ωστόσο ότι ο Οργανισμός γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των εναγόντων ότι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό με βάση το άρθρο 29 της Σύμβασης για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών, του 1946. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να τον ενημερώσει και να του επαναλάβει ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη χολέρα στην Αϊτή.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ένας από τους δικηγόρους των ασθενών, ο Μπράιαν Κονκάνον, είπε ότι σχεδιάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια της Αϊτής, της Νέας Υόρκης ή σε αυτά κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία, προκειμένου να δικαιωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα