Ο Πλούτωνας αποκαλύπτεται

Ο Πλούτωνας είτε σαν κατάσταση, είτε σαν πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, περιβαλλόταν πάντοτε από ένα μυστήριο λόγω της απόστασης του κάτω κόσμου από τον επάνω. Έτσι και ο πλανήτης Πλούτωνας καλυπτόταν μέχρι πρόσφατα από ένα πέπλο μυστηρίου, για το οποίο πολλές ήταν οι υποθέσεις που μπορούσε να κάνει κάποιος από εδώ, από τη μακρινή Γη.

Το μυστήριο όμως του Πλούτωνα αρχίζει να μας αποκαλύπτει

ένα ένα τα μυστικά του μετά την επίσκεψη στον πιο απόμακρο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος του διαστημικού σκάφους New Horizons. Οι εικόνες που μας έστειλε το διαστημικό σκάφος δείχνουν λεπτομέρειες που μόνο να φανταστούμε ήταν δυνατόν, καθώς έρχονται κοντά στα μάτια μας οι 3,5 χιλιομέτρων παγωμένες οροσειρές του Πλούτων, ο οποίος έχει μεγάλες πεδιάδες σκεπασμένες μόνιμα με χαμηλή ομίχλη, ενώ η ανατολή και η δύση του Ήλιου μας δείχνουν μια επίσης εντυπωσιακή εικόνα των παγετώνων του πιο απομακρυσμένου από τον Ήλιο, διαστημικού σώματος στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι νέες φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η NASA μας μια έκταση ξηράς 1.250 χιλιομέτρων και τραβήχτηκαν στις 14 Ιουλίου. Με βάση τις συγκεκριμένες φωτογραφίες οι επιστήμονες μπορούν πλέον να δουν για πρώτη φορά από πιο κοντά δύο μεγάλες οροσειρές που έλαβαν τις ονομασίες «Νοργκέι» και «Χίλαρι». Οι νέες εικόνες δίνουν επίσης μια εικόνα για την αραιή και γεμάτη άζωτο ατμόσφαιρα του πλανήτη, στην οποία διακρίνονται αρκετά διαδοχικά στρώματα, τα οποία ξεκινούν από την ομίχλη κοντά στην επιφάνεια και φθάνουν σε ύψος έως 100 χιλιομέτρων.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες της NASΑ δήλωσαν μετά τις πρώτες αναλύσεις ότι διαπιστώνεται πως υπάρχουν περιοδικές αλλαγές του καιρού παρόμοιες με αυτές της Γης, αλλά και ότι σε αντίθεση με τη Γη, οι πάγοι του Πλούτωνα πιθανότατα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από άζωτο και άλλα υλικά, παρά από νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα