Ο τελευταίος …αγώνας του Μοχάμεντ Άλι

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την πιο μεγάλη μάχη, αυτή που έδινε επί 32 ολόκληρα χρόνια με τη νόσο του Πάρκινσον, έχασε σήμερα σε ηλικία 74 ετών ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ου αιώνα.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια αντιμετώπιζε τη νόσο Πάρκινσον και είχε ήδη νοσηλευτεί δύο φορές στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015 με πνευμονία και ουρολοίμωξη.

Από την περασμένη Πέμπτη έδινε την τρίτη και τελευταία μάχη στο νοσοκομείο Φίνιξ με αναπνευστικά προβλήματα.

«Η οικογένεια

του “Αλι θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που οι σκέψεις τους, οι προσευχές και η υποστήριξή τους ήταν κοντά του και ζητούν σεβασμό της ιδιωτικής ζωής» δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας του.

Η κηδεία του θα τελεστεί στη γενέτειρά του, στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μοχάμεντ Άλι ήταν τον Απρίλιο, σε μια διοργάνωση συγκέντρωσης πόρων για το κοινωφελές ίδρυμα Κέντρο Πάρκινσον Μοχάμεντ Άλι.

Ο Μοχάμεντ Άλι αποσύρθηκε οριστικά από την πυγμαχία το 1981 με 56 νίκες και 5 ήττες στο σύνολο της καριέρας του.

«Η καρδιά μου νιώθει βαθιά θλίψη και παράλληλα ανακούφιση που ο καλύτερος τώρα αναπαύεται στο καλύτερο μέρος» έγραψε στο twitter ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία βαρέων βαρών Ρόι Τζόουνς Τζούνιορ.

Η ιστορία του Μοχάμεντ Άλι

O Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα. Ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία την ίδια χρονιά, αποκτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή το 1964, νικώντας τον Σόνι Λίστον με νοκ-άουτ στον 7ο γύρο.

To 1964 ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι.

Φυλακίστηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων

Αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο άνθρωπος τον οποίο αποκαλούσαν «The Greatest» (Ο μέγιστος) είχε συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967, όταν αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία και να πολεμήσει στο Βιετνάμ, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Φυλακίστηκε, του αφαιρέθηκαν οι τίτλοι του και του απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε αγώνες πυγμαχίας για τρία χρόνια και έξι μήνες πριν ξαναγίνει παγκόσμιος πρωταθλητής το 1974, κερδίζοντας τους τίτλους του WBA και του WBC, όταν νίκησε με νοκ άουτ (στον 8ο γύρο) τον Τζορτζ Φόρεμαν σε έναν αγώνα που διοργανωθεί στην Κινσάσα του τότε Ζαΐρ, σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και έμεινε στην ιστορία ως «βροντή στη ζούγκλα».

Έχασε τον τίτλο του από τα σημεία από τον Λέον Σπινκς στις 15 Φεβρουαρίου του 1978 και τον ανέκτησε στη ρεβάνς στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Τελείωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με ήττα στα σημεία από τον Τζαμαϊκανό Τρέβορ Μπέρμπικ, στις 11 Δεκεμβρίου του 1981.

Το 2005 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτατη τιμητική διάκριση του αμερικανικού κράτους για τους πολίτες.

Το άρθρο Ο τελευταίος …αγώνας του Μοχάμεντ Άλι εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα