Οδοιπορικό των New York Times στο «ελληνικό νησί της απελπισίας»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ως νησί της απελπισίας χαρακτηρίζουν οι New York Times τη Μυτιλήνη, την οποία επισκέφθηκαν για να καταγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τη ζωή των προσφύγων στη Μόρια, αλλά και σε άλλους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο νησί, δύο χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

μετά την οποία χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη Μυτιλήνη, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους και ανήμποροι να συνεχίζουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη.

«5.500 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται σε έναν χώρο που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει 2.500 χιλιάδες ανθρώπους», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες αφίξεις στο νησί.

«Από τον Ιανουάριο έχουν φθάσει 2.698 νέοι πρόσφυγες στο νησί των 86.000 κατοίκων, ενώ εκείνοι που έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία ανέρχονται σε μόλις 64».

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

Πιο τυχεροί, εκείνοι που είδαν το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου να γίνεται δεκτό, και συχνά μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα, εκείνοι που τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν, επιστρέφουν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ωστόσο, καμία από τις δύο χώρες, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν έχει κίνητρο για να τους υποδεχθεί.

«Στην Ελλάδα οι αρχές προωθούν αργά τις υποθέσεις τους, με τους πρόσφυγες να ζουν στην αναμονή για μήνες, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες τόσο θλιβερές, που ο Πάπας Φραγκίσκος τις παρομοίασε με εκείνες ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπαλμπακάκη, διευθυντή του κέντρου της Μόριας, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στο δημοσίευμα «η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο, αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο».

Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών αναρωτιούνται για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί, ενώ εκφράζουν φόβους τόσο για την υγεία, όσο και για την ασφάλειά τους.

Πακέτο διακοπών στην Ελλάδα της κρίσης – Μετά τον σάλο, το πήραν πίσω

Ενδεικτική είναι η δήλωση 27χρονου Αφγανού, ο οποίος λέει πως «ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα.

Δεν είναι χώρος για ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση».

Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, αυτές περιγράφονται από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας που βρέθηκε στη Μόρια: «Η βροχή διαπερνά τις σκηνές και υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού στους λουτήρες, ακόμη και τον χειμώνα.

Οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες είναι γεμάτες ακαθαρσίες. Η τροφή, όσο άσχημη κι αν είναι, συχνά τελειώνει. Οι ουρές για τα πάντα είναι ατελείωτες. Συχνά ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια διαρκής απειλή».

Το άρθρο Οδοιπορικό των New York Times στο «ελληνικό νησί της απελπισίας» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα