Οι αριθμοί βελτιώνονται, ώρα να αλλάξει και η ζωή μας…

Του Χρήστου Κώνστα

Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «οι αριθμοί βγαίνουν». Για πρώτη φορά επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Η λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης του Κράτους και των μεγάλων ελλειμμάτων πλησιάζει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

πήρε την απόφαση για την εκταμίευση δύο δόσεων και την ερχόμενη Δευτέρα το Eurogroup θα πάρει την απόφαση για την εκταμίευση 9,2 δις ευρώ.

Συνολικά η Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα θα εισπράξει γύρω στα 13 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα καταλήξει στην καθημερινότητα των Ελλήνων, αφού το Κράτος θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των οφειλών του. Θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων κι αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι θα βρουν δουλειά και θα ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελεί κοινό τόπο στις αγορές του πλανήτη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτέλους από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες δεν θα νιώσουν την επιτυχία του βαρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στον πλανήτη, μέχρι την ημέρα που στην χώρα μας θα ευημερούν οι αριθμοί. Η εποχή που η Ελλάδα ήταν ένα καταχρεωμένο κράτος με πλούσιους κατοίκους που περνούσαν καλά έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την παραμικρή παρέκκλιση.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δείχνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας. Τώρα ήρθε η ώρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επειδή όμως οι νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν πλέον να υπάρξουν στο Δημόσιο, η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις. Η καθολική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης αποτελεί την νέα προτεραιότητα στους ελέγχους της Τρόϊκας, όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή». Είναι σημαντικό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις αγορές ολόκληρου του πλανήτη ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αν η χώρα μας πράξει ό,τι έχει δεσμευθεί.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μέχρι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα έχει τολμήσει το πρώτο βήμα για χρηματοδότηση της οικονομίας της από τις διεθνείς αγορές. Όπως ακριβώς η Ιρλανδία, που στο τέλος του έτους βγαίνει από το Μνημόνιο και η Πορτογαλία που τώρα ξεκινά την προσπάθειά της. Σήμερα ακούγεται απίστευτο και ο διεθνής οικονομικός Τύπος το θεωρεί απίθανο, αλλά 3 χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και μετά από αλλεπάλληλες ανατροπές και καθυστερήσεις, η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα βήματα της Ιρλανδίας, εκδίδοντας το πρώτο -μικρού μεγέθους φυσικά- 3ετές κρατικό ομόλογο.

Για να τολμήσει το πρώτο της βήμα στις αγορές, η Ελλάδα οφείλει μέχρι τον Μάιο να έχει πλήρως ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και να έχει ξεκινήσει -με ορατά αποτελέσματα- την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο στόχος για την πρώτη απόπειρα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές έχει τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, γιατί εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους:

Θα αποτελέσει δείγμα επιτυχίας της εφαρμοζόμενης μεταρρυθμιστικής πολιτικής και ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές.Θα εξομαλύνει το κόστος δανεισμού των υγιών και δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα υποφέρουν από την αναξιοπιστία του Κράτους.Θα διευκολύνουν την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία διστάζουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα εξαιτίας του «ελληνικού ρίσκου».Θα δείξει στους Έλληνες πολίτες το πρώτο «φως στο σκοτεινό τούνελ της μακροχρόνιας ύφεσης» και θα βοηθήσει την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.Για την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά την Ιρλανδία θα αποτελέσει χρήσιμο -προεκλογικό- θρίαμβο και γι’ αυτό υπογράμμισε τον στόχο αυτό στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Αν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αυτό το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 2013 και τολμήσει την έξοδό της στις αγορές το καλοκαίρι, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη…

Νέες δουλειές = Ανοικτά Καταστήματα

Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας πρέπει όλοι να δουλέψουμε και όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει ότι «στην ύφεση δεν απαντάμε με κλειστές αγορές. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα με παλιές συνταγές». Είναι καιρός πλέον και στην Ελλάδα τα καταστήματα να είναι ανοικτά όποτε θέλουν οι καταναλωτές και όχι όποτε θέλουν οι συνδικαλιστές. Οι αγορές υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, όχι τους εμπόρους. Παντού στον κόσμο ο καταναλωτής καθορίζει τους όρους λειτουργίας των αγορών.

Για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα τα ζητούμενα είναι πολλά: Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, διεύρυνση της απασχόλησης, δυνατότητα για επιπλέον αμοιβές. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν έμποροι που θέλουν να κερδίζουν, όχι προσφέροντας περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή, αλλά αποκλείοντας τον ανταγωνισμό και συρρικνώνοντας τη ζήτηση στα ωράρια της αρεσκείας τους. Αν το μέτρο της συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων είναι κακό, τότε οι καταναλωτές θα το καταργήσουν στην πράξη. Αν το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, τότε γιατί το δικαίωμα στην εργασία να περιορίζεται; Αν η ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων οδηγήσει σε καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τότε τα συνδικάτα οφείλουν να παρέμβουν και να τιμωρήσουν τους κακούς εργοδότες.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει με τα καταστήματα ανοικτά όλες τις μέρες του χρόνου. Χιλιάδες μαγαζιά, όπως μίνι μάρκετ, περίπτερα, μαγαζιά της γειτονιάς, δουλεύουν και τις Κυριακές. Η απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων έχει ήδη προκαλέσει ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση, την ευημερία των καταναλωτών, τις τιμές και την ανάπτυξη.

Η διεθνής και η εγχώρια εμπειρία αποδεικνύουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου έχει θετικές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούνται την προηγούμενη απελευθέρωση που έγινε στη χώρα με τον Ν. 3377/2005 και αφορούσε την επέκταση του ωραρίου μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, σημειώνοντας ότι

ο Γενικός Δείκτης Λιανικού Εμπορίου (ΓΔΛΕ) του δωδεκαμήνου που ακολούθησε την απελευθέρωση (Αυγ.2005-Αυγ.2006) αυξήθηκε κατά 13,45%,ενώ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αυγ.2004-Αυγ.2005), που ήταν και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αυξηθεί μόνο κατά 7,22%.

Ήρθε η ώρα να αποδείξει η χώρα ότι δεν επιθυμεί απλώς την επιστροφή στο παρελθόν, αλλά επιδιώκει ένα άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε διαφορετικά, να δουλέψουμε διαφορετικά. Να δουλέψουμε για το μέλλον μας.

Keywords
η ζωη, ωρα, ζωη, διεθνές νομισματικό ταμείο, ολυμπιακοί αγώνες, ελλαδα, τραπεζες, λύση, δις, σημαίνει, αθηνα, νέα, ΔΝΤ, καλοκαιρι, μνημονιο, φως, μερκελ, καιρος, απεργια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, απεργια 11 μαιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, αμοιβες, βημα, δουλεια, εξοδος, εργασια, ιρλανδια, υφεση, απιστευτο, απλα, βγαινει, βρισκεται, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, δις, δειγμα, εγινε, ευρω, εποχη, επιτυχια, ευημερια, εμποροι, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κρατικο, λειτουργια, λύση, λογια, μινι, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, νοοτροπια, υπογραφη, πορτογαλια, προβληματα, τυπος, τις κυριακες, φυσικα, φορα, αγορες, βηματα, δικαιωμα, δουλειες, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα