«Οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν το διάλογο για το Κυπριακό»

Επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών προβλέπει το «σχέδιο Α`», δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη εντός λογικών χρονικών πλαισίων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα, ο κ. Άιντα επανέλαβε ότι η πρότασή του δεν έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι το σέβεται και το κατανοεί.

Είπε επίσης ότι δεν

είναι στους όρους εντολής του η προσπάθεια να πείσει τα μέρη να συνομιλήσουν και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες καλωσορίζουν την προσπάθειά που καταβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει μηχανισμούς επιβολής, ώστε να σύρει τον οποιονδήποτε σε μια συνάντηση», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι ακούει τις ιδέες των δύο πλευρών για το πώς θα επιστρέψουν σε μια κατάσταση που θα επιτρέπει τον μεταξύ τους διάλογο, ενώ είπε ότι συνεχίζεται παράλληλα η εργασία για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, αν και, όπως είπε, δεν ξέρει πότε ακριβώς θα επαναρχίσουν.

Δεν μιλάμε μόνο για το πώς θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και τι θα κάνουν μόλις επιστρέψουν, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πριν από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα τον Απρίλιο, ο Ειδικός Σύμβουλος απάντησε θετικά, είπε όμως ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι η κατανόηση που υπάρχει στις δύο πλευρές είναι ότι η καθεμία πρέπει να κάνει κάτι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανόδου στις συνομιλίες.

«Σε αυτό το σημείο θα δοκιμαστεί η θέληση των δύο πλευρών να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις για το αμοιβαίο όφελος, που είναι η επίλυση», είπε.

Για να υπάρξει θέληση, όλες οι πλευρές πρέπει να δώσουν κάτι, ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι αναζητεί να βρει τι μπορεί να είναι αυτό.

Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος και ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος. Ο ίδιος, είπε, δεν χάνει χρόνο να σκέφτεται την απογοήτευσή του, αλλά θα ήταν καλύτερα για τους Κύπριους αν βρισκόταν σε εξέλιξη μια πιο εποικοδομητική φάση.

Αναφέρθηκε τέλος στις συναντήσεις του με τα κόμματα, λέγοντας ότι σκοπεύει να συναντηθεί με όλα, ενώ μίλησε και για τη σημασία της ευρύτερης εμπλοκής της κοινωνίας στη διαδικασία επίλυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα