Οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας και εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων προς όφελος των ασθενών

Η συζήτηση αφορούσε στο νέο περιβάλλον της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και στις ευκαιρίες που διαμορφώνουν οι επενδύσεις της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης των Ευρωπαίων ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο γενικός διευθυντής της ένωσης ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών -Medicines for Europe,

κ. Adrian Van den Hoven, ο γενικός διευθυντής της ένωσης ιταλικών φαρμακοβιομηχανιών – EGUALIA κ. Μichele Uda, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος και ο πρόεδρος της ένωσης ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με Ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε την επενδυτική δυναμική που σημειώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία τρία χρόνια αναφέροντας ταυτόχρονα την ανάγκη ύπαρξης ευέλικτων κανόνων κρατικών ενισχύσεων που θα καταστήσουν τη φαρμακευτική βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της ομιλίας του ανακοίνωσε, επίσης, ότι  στο προσεχές διάστημα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Ελληνικό Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος –  ΣΕΚΕΕ (Important Project of Common European Interest – IPCEI) για τον τομέα της Υγείας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ΣΕΚΕΕ για την Υγεία θα ξεκλειδώσει επιπλέον επενδύσεις για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο κ. A. Van den Hoven αναφέρθηκε στα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να κινητοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, ενώ παρουσίασε τις συνολικές επενδύσεις των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών-μελών της Medicines for Europe. Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη επαναπατρισμού της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση και διασφάλιση των φαρμακευτικών αλυσίδων εφοδιασμού, με αποτέλεσμα την επάρκεια των φαρμάκων. Τέλος, τόνισε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα οικονομικά φάρμακα που παράγονται στην ΕΕ λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής αυτών.

Εκ μέρους της ΕGUALIA, ο κ. M. Uda αναφέρθηκε στις επενδύσεις της ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας που αναμένεται να κατατεθούν στο προσεχές IPCEI ύψους €2δις. Ο κ. Uda έκανε ιδιαίτερη μνεία στους περιορισμούς που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων σε σχέση με την νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και τις προτεραιότητες της βιομηχανίας γενοσήμων, βιοομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας στης χώρα του. O κ. Δ. Δέμος από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης φαρμάκων μέσω της υιοθέτησης  κεντρικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως π.χ. το κριτήριο της οικονομικά συμφερότερης προσφοράς (MEAT criteria) στην περίπτωση των κεντρικών προμηθειών φαρμάκων. Ο κ. Δέμος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του κριτηρίου των επενδύσεων του κλάδου οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζουν την επάρκεια της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ευρωπαίων ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν π.χ. να αξιολογούνται ευνοϊκότερα οι παραγωγοί που είναι σε θέση να παράγουν τόσο την πρώτη ύλη όσο και τελικό φαρμακευτικό προϊόν εντός του εδάφους της ΕΕ.

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ασθενών, ο κ. Δέδες, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στα αναμενόμενα οφέλη για τους ασθενείς, τα οποία θα προκύψουν από τις επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου. Κλείνοντας, τη συζήτηση, ο κ. Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1.2 έως 1,5δις ευρώ που υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς και στο ελληνικό φάρμακο. Στόχος  του προγράμματος  είναι η κάλυψη των αναγκών των ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες, η διατήρηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων από την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου και η αύξηση της απασχόλησης. Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν κίνητρα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτελώντας τον βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων της Ευρώπης. Οι επενδύσεις του κλάδου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την κάλυψη και προσβασιμότητα σε ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα για Έλληνες και Ευρωπαίους ασθενείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα