Οι επιστήμονες εντόπισαν στην ατμόσφαιρα ανεξήγητες δομές
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς και γιατί σχηματίστηκαν στην ατμόσφαιρα δομές σε σχήμα αλφαβήτου, που συγκεκριμένα παραπέμπουν στα γράμματα X και C. Καθημερινά, τα ραδιοσήματα από βασικούς δορυφόρους επικοινωνίας και πλοήγησης ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα από ένα στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας που είναι γνωστό ως ιονόσφαιρα. Αυτή η ζώνη της ανώτερης ατμόσφαιρας, που αιωρείται 80 έως 643 χιλιόμετρα (50 έως 400 μίλια) πάνω από τα κεφάλια μας, ακριβώς κάτω από τα χαμηλότερα σημεία του διαστήματος όπου βρίσκονται σε τροχιά ορισμένοι δορυφόροι επικοινωνίας, φιλοξενεί επίσης πολλούς άλυτους
Τεράστιες εκρήξεις, όπως η έκρηξη Hunga Tonga-Hunga Ha’apai τον Ιανουάριο του 2022, εκτοξεύουν σωματίδια στη γήινη ατμόσφαιρα που φτάνουν ακόμη και στο διάστημα. Οι καταιγίδες και οι τυφώνες μπορούν να δημιουργήσουν κύματα πίεσης που βρίσκουν το δρόμο τους προς την ιονόσφαιρα. Εν τω μεταξύ, τη νύχτα κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργών περιόδων, όταν η ακτινοβολία του ήλιου δεν είναι τόσο ισχυρή, είναι επίσης όταν εμφανίζονται φυσαλίδες χαμηλής πυκνότητας στην ιονόσφαιρα. Τα δορυφορικά δεδομένα δεν ήταν πάντα σε θέση να αποτυπώσουν την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην ιονόσφαιρα, αλλά η αποστολή GOLD της NASA έχει μια άποψη, αποκαλύπτοντας πώς διαφορετικοί παράγοντες προκαλούν διαταραχές στην ιονόσφαιρα. Τώρα, οι αστρονόμοι που εξετάζουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την αποστολή GOLD βρήκαν παρόμοια χαρακτηριστικά σε σχήμα Χ και πρωτόγνωρα C, τα οποία φαίνεται να εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια «ήσυχων περιόδων», όταν δεν υπήρχαν ατμοσφαιρικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα ανατρέπουν όσα ήταν γνωστά για το πώς μπορεί να σχηματίζονται οι ασυνήθιστες δομές και τις πιθανές επιπτώσεις τους.
Τα δεδομένα της αποστολής βοηθούν τους επιστήμονες να δουν «πόσο πολύπλοκη είναι η ατμόσφαιρα της Γης», ενώ δείχνουν ότι είναι πιο μεταβλητή από ό,τι αναμενόταν, ακόμη και όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία πίσω από τις διαταραχές της ιονόσφαιρας σε σχήμα αλφαβήτου, δήλωσε ο Τζέφρι Κλένζινγκ, ερευνητής επιστήμονας που μελετά την ιονόσφαιρα στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland.
«Θα υποπτευόμουν ότι αυτό συνέβαινε πάντα. Και πραγματικά το ζήτημα ήταν βασικά ότι δεν είχαμε αρκετά δεδομένα για να δούμε πραγματικά ό,τι συμβαίνει. Η απόκτηση καλύτερης κατανόησης των φαινομένων σε σχήμα γράμματος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τη δυναμική μεταξύ της ιονόσφαιρας και του καιρού – και πώς η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και τα συστήματα στη Γη» εξήγησε ο Κλένζινγκ.
Κορυφές σε σχήμα ΧΗ ιονόσφαιρα δεν είναι πάντα ένα απόλυτα ομαλό στρώμα αερίου και μεταβάλλεται συνεχώς. Ηλεκτρίζεται όταν την αγγίζει το ηλιακό φως. Η ηλιακή ακτινοβολία χτυπά ηλεκτρόνια από άτομα και μόρια για να δημιουργήσει πλάσμα που επιτρέπει στις ραδιοεπικοινωνίες να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Αλλά καθώς ο ήλιος εξασθενεί τη νύχτα, η ιονόσφαιρα αραιώνει και τα κάποτε φορτισμένα σωματίδια κατακάθονται και γίνονται ουδέτερα σωματίδια, σύμφωνα με τη NASA. Τότε είναι που μπορούν να σχηματιστούν φυσαλίδες στην ιονόσφαιρα. Οι γραμμές μαγνητικού πεδίου της Γης μεταφέρουν επίσης φορτισμένα σωματίδια που αιωρούνται ελεύθερα στην ατμόσφαιρα σε δύο πυκνές ζώνες βόρεια και νότια του ισημερινού που είναι γνωστές ως κορυφές. Δεδομένης της διαφορετικής πυκνότητάς τους, οι κορυφές και οι φυσαλίδες που μοιάζουν με διαφορετικά σχήματα μέσα στην ιονόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στις επικοινωνίες και στα σήματα GPS.
Η αποστολή GOLD, ή Global-scale Observations of the Limb and Disk, παρακολουθεί την ιονόσφαιρα από την εκτόξευσή της τον Ιανουάριο του 2018. Ο δορυφόρος περιστρέφεται γύρω από τη Γη με τον ίδιο ρυθμό που περιστρέφεται ο πλανήτης μας, επιτρέποντας στο διαστημικό σκάφος να παραμένει σε συνεχή αιώρηση πάνω από το δυτικό ημισφαίριο. Το GOLD εντόπισε τα πιο σαφή σημάδια των χαρακτηριστικών σε σχήμα X και C το 2019, το 2020 και το 2021 – και μάλιστα σε απροσδόκητα μέρη. Τα στοιχεία κάνουν τους ερευνητές να αναρωτιούνται για τις πιθανές επιπτώσεις των Χ και των C στα σήματα επικοινωνίας στο μέλλον.
«Η αποστολή GOLD της NASA είναι η πρώτη που παρατηρεί τα αλφαβητικά σχήματα με σαφήνεια» δήλωσε ο Fazlul Laskar, επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης για τα σχήματα Χ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο Journal of Geophysical Research. «Αυτά τα σχήματα αποκαλύπτουν ότι η ιονόσφαιρα μπορεί να είναι πολύ δυναμική κατά καιρούς εμφανίζοντας απροσδόκητες δομές» πρόσθεσε ο Laskar, ερευνητής στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Διαστήματος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Επίσης, καταδεικνύουν ότι ο καιρός στην κατώτερη ατμόσφαιρα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ιονόσφαιρα» σημειώνει.
Η παρατήρηση πολλαπλών περιπτώσεων σχηματισμού των Χ «κατά τη διάρκεια συνθηκών γεωμαγνητικής ηρεμίας» -αντί κατά τη διάρκεια ατμοσφαιρικών διαταραχών, όπως ηλιακές καταιγίδες ή γήινες καιρικές συνθήκες, όπου είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως- λέει τώρα στους επιστήμονες ότι κάποιος άλλος μηχανισμός πρέπει να είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό των σχημάτων, δήλωσε ο Laskar. Υπολογιστικά μοντέλα υποδεικνύουν αλλαγές στην κατώτερη ατμόσφαιρα που έλκουν το πλάσμα προς τα κάτω ως πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τη μελέτη.
Φυσαλίδες C που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόνΞεχωριστά, η αποστολή GOLD παρατήρησε επίσης φυσαλίδες πλάσματος σε σχήμα C που μπορεί να επηρεάζονται από άλλους παράγοντες. Συνήθως, οι φυσαλίδες πλάσματος είναι μακριές και ευθείες επειδή σχηματίζονται κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου της Γης. Αλλά μερικές από τις φυσαλίδες μοιάζουν με καμπύλα σχήματα, τα οποία μοιάζουν με Cs ή αντίστροφα Cs, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν από τους ανέμους της Γης. Ενώ τα σχήματα C μπορεί να σχηματιστούν αν οι άνεμοι αυξάνονται με το υψόμετρο, τα αντίστροφα Cs θα μπορούσαν να σχηματιστούν αν οι άνεμοι μειώνονται με το υψόμετρο, σύμφωνα με τα μοντέλα της έρευνας.
Με πληροφορίες από CNN- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή στη δολοφονία Χανίγια: Τον σκότωσαν Ιρανοί πράκτορες της Μοσάντ - Με εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το κρεβάτι του
- Συμβουλή ψυχολόγου: Μια απλή ερώτηση μπορεί να κάνει το παιδί σας λιγότερο αγενή και πιο συνεργάσιμο
- «Βόμβα» στα θεμέλια των Ολυμπιακών Αγώνων – «Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπαρισμένους αθλητές να αγωνίζονται»
- MEGA: Παρολίγον εμφύλιος πόλεμος για τα μάτια του Μικρούτσικου
- Φωτιά μετά από ανατροπή βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου - Έκλεισε η Εθνική Οδός
- Ρόδος: Συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι που εκτελούσαν χωρίς άδεια εργασίες σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας
- Το συνέχισε για τον πατέρα του ο Τσιτσιπάς: «Δεν είναι πολύ έξυπνος, είμαι απογοητευμένος»
- Κινέτα: Πυρκαγιά στο 56ο χλμ. Αθηνών – Κορίνθου
- Μέση Ανατολή: Το Ιράν σκέφτεται την οπισθοχώρηση
- Βιέννη: Ηθελε να σκοτώσει όσους περισσότερους Swifties μπορεί, οδηγώντας αυτοκίνητο πάνω τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Κωνσταντίνα Σωτηρίου: Η 24χρονη δασκάλα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς
- Σοφία Κουρτίδου – Γιάννης Σεβδικαλής: Παντρεύτηκαν αιφνιδίως
- Υπό αμφισβήτηση ξανά η Ευρώπη από τους επενδυτές;
- Οι επιστήμονες εντόπισαν στην ατμόσφαιρα ανεξήγητες δομές
- Σαββίδης (ΕΣΑ): Ασφαλές και ανταγωνιστικό παραμένει το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο
- Επεισόδιο με χούλιγκαν και αστυνομικούς στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Αυξημένη η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά
- Νεκρό δελφίνι με τραύμα στην κοιλιά και σχοινί στην ουρά εντοπίστηκε στη Χαλκιδική
- Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές που απειλούνται από το κινέζικο σκαθάρι
- Χάρης Δούκας: «Φωτίζουμε τις γειτονιές της Αθήνας -Και συνεχίζουμε»

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Οι επιστήμονες εντόπισαν στην ατμόσφαιρα ανεξήγητες δομές
- Κωνσταντίνα Σωτηρίου: Η 24χρονη δασκάλα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς
- Αυξημένη η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά
- Σαββίδης (ΕΣΑ): Ασφαλές και ανταγωνιστικό παραμένει το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο
- Υπό αμφισβήτηση ξανά η Ευρώπη από τους επενδυτές;
- Σοφία Κουρτίδου – Γιάννης Σεβδικαλής: Παντρεύτηκαν αιφνιδίως
- Επεισόδιο με χούλιγκαν και αστυνομικούς στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Χάρης Δούκας: «Φωτίζουμε τις γειτονιές της Αθήνας -Και συνεχίζουμε»
- Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές που απειλούνται από το κινέζικο σκαθάρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρει ο θάνατος του 48χρόνου από το τσίμπημα δηλητηριώδους αράχνης
- Φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου μετά από ανατροπή βυτιοφόρου – Κλειστή η Εθνική Οδός στο ύψος της Κινέτας
- Τουρκία: Τραγωδία με 9 νεκρούς - Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα, κοιμήθηκε ο οδηγός
- Η Paramount απολύει το 15% των εργαζομένων της στις ΗΠΑ
- Αναλυτικά τα 15' νούμερα τηλεθέασης σε όλα τα προγράμματα (8/8/2024)
- Ο Anthony Ammirati έγινε viral στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τα… προσόντα του και αυτοτρολάρεται
- «Λύγισε» ο Άλκης Κυνηγάκης: Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω περάσει αυτά τα τρία χρόνια
- Ρίχνοντας μια ματιά στον καινοτόμο 5ον όροφο του Neocleous Tower
- Ξεχωριστός θεσμός στην Ευρώπη για τον οίνο και την αμπελουργία, τα «Οινοξένεια 2024 - Αμπελώνες Γέφυρες»
- Οι ελληνικές συμμετοχές της 14ης ημέρας