Οι Ευρωπαίοι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα: «Αν δεν συμμορφωθείτε, βγαίνετε από τη Σένγκεν»

Κρισιμότερο από ποτέ αναμένεται να είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την προσεχή Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η ΕΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να πιέσει την Αθήνα με αναστολή της συμμετοχής της στη Ζώνη Σένγκεν (που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση) από τα μέσα Δεκεμβρίου, κιόλας, αν δεν αλλάξει την στάση της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής

κρίσης και των αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

Οι ελλιπείς έλεγχοι στα σύνορα της Ελλάδας είναι, καθώς φαίνεται, το σημείο αιχμής, αφού οι Ευρωπαίοι συνιστούν στην ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί έξωθεν βοήθεια, εκείνη ωστόσο δεν το πράττει. Έτσι, οι πιέσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στο Συμβούλιο της Παρασκευής, αναμένονται αφόρητες, προκειμένου η Ελλάδα να υποχωρήσει.

Και αυτό, καθώς οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν, αυτόν το μήνα, τη δημιουργία μίας κοινής ομάδας ελέγχου συνόρων, με την εξουσία να αναλάβει τα σύνορα, ακόμα και ενάντια στη θέληση χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.

Η θέληση της Αθήνας, άλλωστε, φαίνεται να περνάει σε δεύτρερη μοίρα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εμφανίζονται να είναι εξοργισμένοι από την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει σε μια ειδική αποστολή της Frontex, την απροθυμία της να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αποτυχία της να βελτιώσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να ασκήσουν αφόρητη πίεση στους κυρίους Τόσκα και Μουζάλα, την Παρασκευή, απειλώντας με τη λήψη δραστικών μέτρων -όπως είναι σαφώς η έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν- αν η κυβέρνηση αποτύχει να αναλάβει δράση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η προειδοποίηση «αναστολής συμμετοχής» έχει εξάλλου απευθυνθεί ήδη στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με την επίσκεψη, στην Αθήνα, του Zαν Άσελμπρον, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Αθήνα φέρεται να δικαιολογεί την στάση της, επιχειρηματολογώντας ότι, με βάση τη νομοθεσία, μόνο οι Ελληνες επιτρέπεται να φρουρούν τα σύνορα της χώρας. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υπεραμύνεται της στάσης της, τονίζοντας ότι, αφού δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ζώνη Σένγκεν, τότε δεν θα υπάρξει και κανένα αντίκτυπο στις προσφυγικές ροές.

Η απόσυρση των ταξιδιωτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο, εξακολουθεί να προβάλει για τους Ευρωπαίους ως ένας από τους ελάχιστους μοχλούς πίεσης, που έχουν στα χέρια τους, προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να δεχθεί εξωτερική βοήθεια.

Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να παραβλεφθεί, ως ενδεικτικό αναφορικά με τις προθέσεις των Ευρωπαίων, το γεγονός ότι η Κομισιόν στήριξε την απόφαση της ΠΓΔΜ να ορθώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, λέγοντας πως «είχε το δικαίωμα να λάβει τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα», για να διαχειριστεί καλύτερα τη ροή των προσφύγων από την Ελλάδα, που φτάνει ακόμα τις μερικές χιλιάδες την ημέρα.

Πρόσφατα, δε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν την Ελλάδα ως «αχίλλειο πτέρνα» της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «επιτρέπει στους μετανάστες να συνεχίζουν το ταξίδι τους, για να γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου» και επιρρίπτοντάς τις ευθύνες για το ενδεχόμενο διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα