Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πρώτο TEDMED στην Ελλάδα

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα βρεθούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières -MSF) σήμερα Κυριακή, 21 Απριλίου μαζί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές για να παρουσιάσουν με πρωτοποριακές ζωντανές ομιλίες τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και να μοιραστούν με το κοινό ένα πάθος: τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος στην υγεία και την ιατρική.

Με σύνθημα «Health Forward

(Υγεία Μπροστά)» και με σύμμαχο την ιατρική για μια ποιοτικότερη ζωή, το TEDM! ED Live Athens 2013 στρέφει το βλέμμα στις προκλήσεις του μέλλοντος και δεσμεύεται να αποτελέσει μια αξέχαστη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει εξαίρετους ομιλητές, διαδραστικά δρώμενα, εκπληκτικές ιδέες και τροφή για σκέψη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη σημαντική αυτή διοργάνωση προσκάλεσαν τον Δρα Manica Balasegaram, Γενικό Διευθυντή της μόνιμης εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Φάρμακα (Αccess Campaign). Στην παρουσίασή του, με τίτλο «Πρώτα οι Ασθενείς: Καινοτομία και Πρόσβαση σώζουν ζωές»ο Δρ Balasegaram θα εστιάσει στις «ρωγμές» του συστήματος ιατρικής καινοτομίας, στον αντίκτυπο που αυτές έχουν στη Δημόσια Υγεία, και τρόπους για να επιδιορθώσουμε τα προβλήματα. Ο ίδιος δηλώνει: «Το σύστημα ιατρικής καινοτομίας αυτή τη στιγμή βασίζεται στη λογική του κέρδους, εξυπηρετεί μόνο τις κερδοφόρες αγορές κι όχι τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας» και προσθέτει: «Απαιτούμε ένα μοντέλο συνεργατικό, με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των ασθενών, που να προωθεί τον ανταγωνισμό.

Τα χρήματα που επενδύονται για την έρευνα και την καινοτομία (R&D) δεν πρέπει να επηρεάζουν την τελική τιμή των νέων ιατρικών προϊόντων». Ο Δρ Balasegaram είναι γιατρός, εκπαιδευμένος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, ειδικευμένος στην Παθολογία και την Επείγουσα Ιατρική. Εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2001, που εργάστηκε ως γιατρός σε διάφορες χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Τη σημαντική ερευνητική εμπειρία του τη χρωστά τόσο στα προγράμματα των MSF, όσο και στη θητεία του ως επικεφαλής της Ομάδας Κλινικής Ανάπτυξης για τη Λεϊσμανίαση (Κάλα-Αζάρ) της πρωτοβουλίας DNDi (Drugs for Neglected Diseases, στην οποία συμβάλλουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο Δρ Balasegaram έχει εργαστεί εκτενώς σε ζητήματα γύρω από την πρόσβαση στα φάρμακα, με ιδιαίτερη έμφαση στις τροπικές και τις «ξεχασμένες» ασθένειες. Έχει λάβει εκτενή εκπαίδευση στη Δημόσια Υγεί! α και την Τροπική Ιατρική από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, με σημαντική εργασιακή εμπειρία και στις δύο περιοχές. Έχει επίσης σημαντική εμπειρία σε κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη φαρμάκων εργαζόμενος ως ερευνητής πεδίου, κύριος ερευνητής και project manager.

Το TEDMED διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ευγενική υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, φιλοδοξεί να γίνει μια ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου γύρω καυτά επιστημονικά ζητήματα, διεγείροντας τη φαντασία, προσφέροντας έμπνευση, κινητοποιώντας τη σκέψη. Εκτός από τον Δρα Manica Balasegaram, ανάμεσα στους ομιλητές που έχουν γνωστοποιηθεί στη σελίδα www.tedmedliveathens.com, συμπεριλαμβάνονται επιφανείς επιστήμονες όπως οι Ben Matteo, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Eos Neuroscience, ο Παντελής Γιαννακόπουλος, Διευθυντής των τμημάτων Ψυχιατρικής και Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενεύης και Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Γενεύης και Λοζάνης, ο Δρ. Ιωάννης Γούσιας, Πρωτοπόρος Ερευνητής στον τομέα των Νευροεπιστημών και άλλοι.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα σύντομο ταξίδι στη Μεσόγειο με το μουσικό συγκρότημα «encardia» που εμπνέεται, μελετά και παίζει μουσική από τις περιοχές του Ιταλικού Νότου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Τέλος, μια σειρά παράλληλων δράσεων φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά και για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, θα πραγματοποιηθούν πριν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αναμετάδοση των σημαντικότερων ομιλιών από το αντίστοιχο TEDMED της Washington (16-19 Απριλίου 2013).

Keywords
Τυχαία Θέματα