Οι γνωστοί και οι «άγνωστοι»

Ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν το φαινόμενο Κασσελάκη και τις αλλαγές που αυτό το φαινόμενο ενδέχεται να επιφέρει στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στις ισορροπίες στον χώρο της κεντροαριστεράς. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι είχαν προεξοφλήσει τη νίκη Κασσελάκη έναντι της κας Αχτσιόγλου μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και θεωρούσαν (όπως και έγινε τελικά) ότι δεν θα μπορούσε να καλυφθεί αυτή η διαφορά που

είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο διεκδικητών.

Του Γιάννη Ντσούνου

Με δεδομένη τη νίκη Κασσελάκη ξεκίνησε μια συζήτηση από τα γαλάζια στελέχη περί αντιμετώπισης αυτού του πολιτικού φαινομένου, αλλά και μιας ενδεχόμενης φθοράς της ΝΔ και διαρροής ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των συζητήσεων που πολλές φορές μετατρέπονται σε προβληματισμό είναι: αρχικά η πλημμυρίδα Κασσελάκη που μόλις σε ένα μήνα κατάφερε να κερδίσει την αρχηγία όχι σε κάποιο μικρό κόμμα με μικρή δεξαμενή υποστηρικτών, μελών και φίλων, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εξήγηση κατά πολλούς στην ΝΔ είναι αφενός η κούραση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τα ίδια πρόσωπα που είχαν κυβερνήσει επί θητείας του Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με το νέο και άφθαρτο που πρεσβεύει στην παρούσα φάση ο κ. Κασσελάκης, αφετέρου η ανάγκη των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ για ριζική αλλαγή στο κόμμα, κάτι που ούτε ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να κάνει, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί απανωτές και οδυνηρές ήττες στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις με τη ΝΔ.

Καλή επικοινωνιακή στρατηγική

Επόμενα θετικά πρόσημα για τον κ. Κασσελάκη είναι επίσης η πολύ καλή επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο, που ήταν εκτός του «χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ» και η άμεση επαφή του με τον κόσμο, γεγονός που αποτελεί και την εξήγηση της προσέλκυσης 40.000 και πλέον νέων ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία, που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι. Αυτή η προσέλκυση νέων σε ηλικία ψηφοφόρων είναι που ανησυχεί κάποιους στο στρατόπεδο της ΝΔ, που εκτιμούν ότι ίσως να ανακοπεί ή να επιβραδυνθεί η διείσδυση που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νεολαία.

Τα μειονεκτήματα Κασσελάκη

Στα αρνητικά της εκλογής Κασσελάκη σχολιάζονται τα πολιτικά του κενά, τα οποία διεφάνησαν από την δήλωσή του για την Κύπρο και που από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκε με το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα» επιλέγει για βασικούς του συνεργάτες δύο πρόσωπα που ήταν στον στενό πυρήνα και του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος, όπως είναι οι κ. Πολάκης και Παππάς. Ως μειονέκτημα για τον Κασσελάκη καταλογίζεται και το γεγονός ότι δεν θα έχει παρουσία στη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως δεν θα έχει την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί σε αυτό το πεδίο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε στάση αναμονής

Από την ΝΔ πάντως κρατούν μια στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και διατείνονται ότι ουδείς στην πολιτική έχει την πολυτέλεια να υποτιμά κάποιον και ιδιαίτερα έναν εκλεγμένο αρχηγό αντιπάλου κόμματος. Την ίδια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν μιλώντας στην Alpha freepress ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει και κερδίσει την μάχη της καθημερινότητας, της ακρίβειας και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, θα συνεχίσει να διατηρεί το πολιτικό της πλεονέκτημα στην κοινωνία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι γνωστοί και οι «άγνωστοι»,