Οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού
Βαρύ τίμημα πληρώνει η χώρα για ακόμα μια χρονιά, αφού οι πυρκαγιές ήταν χιλιάδες και σε αυτό βοήθησαν και οι άνεμοι που ήταν ιδιαίτερα ισχυροί φέτος το καλοκαίρι. Δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Αττική, σε Βαρυμπόμπη και Μαρκόπουλο, αποτεφρώνοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και καίγοντας πολλές κατοικίες. Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στη Βοιωτία καταγράφοντας σημαντικές υλικές ζημιές εκτός του καμένου δάσους. Παρά τις
Στάχτη μεγάλες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη, κάηκαν και σπίτια
Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η φωτιά πιθανότατα οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Γεωργακόπουλου.
Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα. Η δημοτική αρχή βλέποντας την έκταση που έπαιρνε το πύρινο μέτωπο, έδωσε οδηγία να εκκενωθούν κατοικίες που βρίσκονται από την οδό Ορφέως και προς το βουνό, για προληπτικούς λόγους. Μεγάλη μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και την ένταση των ανέμων.
Το μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, ενώ το νότιο τμήμα, νωρίτερα, πλησίασε το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο αρχικά απειλήθηκε, αλλά ο κίνδυνος απομακρύνθηκε. Οι φλόγες πλησίασαν το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, το κέντρο δεν απειλήθηκε. Η φωτιά δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης με πολλά τμήματα της περιοχής να μην έχουν ρεύμα.
Απειλήθηκε ο οικισμός Αγία Κυριακή
Κάηκαν σπίτια και αυλές, ενημέρωσε ο υπεύθυνος πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανίδης, κάηκαν σπίτια στον οικισμό Αγία Κυριακή όπως επίσης και πολλά δέντρα και χαμηλή βλάστηση.
Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η φωτιά στο Μαρκόπουλο
Ζημιές σε εξοχικές οικίες, καλλιέργειες και αποθήκες προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Αυγούστου, σε δασική έκταση στην περιοχή Χεροβούνι στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά σε κατοικημένη περιοχή και εξαιτίας του ισχυρού ανέμου κατευθύνθηκε προς Κουβαρά και τον Ιππόδρομο. To δάσος στον Κουβαρά σώθηκε χάρη στις μεγάλες δυνάμεις που στάλθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης προσπάθησε να θέσει σε συναγερμό όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ παράλληλα, απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια από ιδιώτες με υδροφόρες. Επίσης στην προσπάθεια της κατάσβεσης συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή και υδροφόρες του δήμου.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας στο πλευρό τους ενισχύσεις απ’ όλη την Αττική άρχισαν αμέσως το έργο της κατάσβεσης, σώζωντας το δάσος του Κουβαρά, που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή των Μεσογείων. Στην περιοχή την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έπνεαν άνεμοι έντασης 6 μποφόρ, που δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης. Η φωτιά πλησίασε και το μοναστήρι της Αγίας Άννης, όπου κάηκε ένα κελί.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύνατος, αφού σημειώνονταν συνέχεια διακοπές. Για προληπτικούς λόγους 193 παιδιά απομακρύνθηκαν από την κατασκήνωση Διονύσου - Κερατέας, τα οποία οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές πολλών σπιτιών και προξένησε ζημιές σε δύο από τα κτίρια, ενώ στα άλλα έκαψε πέργκολες και περιφράξεις.
Υπόνοιες για εμπρησμό
Στην περιοχή μετέβησαν άμεσα δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό. Μόνο τυχαίο δε πρέπει να θεωρείται πως οι φλόγες ξεπήδησαν από σημείο που βρίσκεται μεταξύ οικοπέδων και την ώρα που στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως έξι μποφόρ.
Τρεις συλλήψεις
Δύο Έλληνες και ένας Αλβανός, 57, 35 και 50 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκεύης (02/08), από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλήματων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για εμπρησμό, στη μεγάλη πυρκαγιά του Μαρκόπουλου. Συλληφθέντες είναι ο επικεφαλής και δύο εργαζόμενοι σε συνεργείο, που έκαναν ανακαίνιση στο σούπερ μάρκετ LIDL, απ’ όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, ενώ φυσούσε αέρας επτά μποφόρ και παρά τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και τις συνεχείς συστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος προς τους πολίτες, οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν εργασίες με ηλεκτρικό τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά απο σπινθήρες που έπεσαν σε ξερά χόρτα και να πάρει ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις.
Και η Βοιωτία πλήρωσε το τίμημα των φετινών πυρκαγιών
Μια ακόμα μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 28 Αυγούστου, αυτή τη φορά στη Βοιωτία. Η φωτιά πλησίασε απειλητικά στο χωριό Κορακόλιθο. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν από την πρώτη στιγμή το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο. Το μέτωπο της φωτιάς είχε έκταση 15.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λιβαδειάς Νίκο Παπαγγελή, στη Χαιρώνεια κάηκαν στάνες κτηνοτρόφων όπως επίσης και τέσσερα σπίτια.
Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ εκκενώθηκε το γηροκομείο της Μητρόπολης που βρίσκεται στο Πέρα Χωριό της Λιβαδειάς, στις παρυφές της πόλης.
Οι κυριότερες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών
Κάθε χρόνο μετράμε τις απώλειες των δασικών πυρκαγιών. Πέραν των υλικών ζημιών υπάρχουν και επιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντικές για το οικοσύστημα. Όπως καταγράφει η WWF Ελλάς, οι επιπτώσεις είναι:
·Καταστροφή της βλάστησης. Τα περισσότερα δασικά είδη που απαντώνται σε χαμηλά υψόμετρα της χώρας μας (π.χ. πεύκα) είναι προσαρμοσμένα στην πυρκαγιά και μπορούν να ανακάμψουν άμεσα με δεδομένο πάντα ότι δεν έχουν καεί επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Πολλές φορές μάλιστα, τα είδη αυτά μπορεί και να ωφελούνται από την ανανέωση που προκύπτει μετά από μία πυρκαγιά. Αντιθέτως τα περισσότερα είδη των μεγάλων υψομέτρων (π.χ. έλατα) δεν μπορούν να ανακάμψουν με φυσικό τρόπο μετά από μία πυρκαγιά, και ούτε μπορεί να θεωρηθεί πως ωφελούνται με οποιονδήποτε τρόπο.·Διάβρωση του εδάφους. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε μία πυρκαγιά, μεταξύ άλλων παραγόντων, μεταβάλλουν την εδαφική δομή και μειώνουν τη συνοχή του εδάφους. Ταυτόχρονα, η απομάκρυνση της βλάστησης το αφήνει απόλυτα εκτεθειμένο στη βροχή και τον αέρα και μειώνει τη δυνατότητα απορρόφησης του νερού. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εδάφη γίνονται πιο ευπαθή, μπορεί να απομακρύνονται από τον άνεμο ή να παρασύρονται από το ορμητικό βρόχινο νερό. Ανάλογα με την κλήση του εδάφους, αυτή η φθορά μπορεί να οδηγήσει τόσο σε σταδιακή απώλεια της εδαφικής κάλυψης -με συνέπειες για τις δυνατότητες αναγέννησης της βλάστησης-, ενώ η μειωμένη δυνατότητα απορρόφησης νερού μπορεί να συμβάλει σε φαινόμενα πλημμυρών.·Επιπτώσεις στην πανίδα. Ο τρόπος με τον οποίο οι πυρκαγιές επηρεάζουν την πανίδα είναι ιδιαίτερα σύνθετος και δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί σε γενικό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα μεγάλα θηλαστικά όπως και τα πουλιά έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν από την περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ πολλά είδη ερπετών προφυλάσονται από αυτήν καλυπτόμενα στο έδαφος ή στα βράχια. Αντίθετα τα μικρότερα θηλαστικά, τα αρθρόποδα αλλά και πολλά είδη ερπετών και μικρών δασόβιων πουλιών δεν προλαβαίνουν συνήθως να διαφύγουν. Αντίστοιχα, οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη βλάστηση ωφελούν μεγάλο αριθμό ειδών που προτιμούν τους ανοικτούς χώρους ή βόσκουν, ενώ θίγουν τα καθαρά δασόβια είδη πουλιών και μικρών θηλαστικών. Οι επιπτώσεις μπορεί είναι σημαντικότερες εάν η πυρκαγιά εκδηλωθεί την εποχή της αναπαραγωγής, εάν η έκτασή της είναι τόσο μεγάλη που να καλύπτει μεγάλο μέρος της εξάπλωσης ενός είδους ή εάν η διάσπαση του βιοτόπου από υποδομές είναι τέτοια που να εμποδίζει τη διαφυγή των ζώων και μετέπειτα τον επανεποικισμό.·Αλλαγή του κλίματος και ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πυρκαγιές μπορεί να επιβαρύνουν προσωρινά τον ατμοσφαιρικό αέρα, ενώ η καταστροφή της βλάστησης επηρεάζει το μικροκλίμα των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς μειώνει τις ευεργετικές ψυκτικές επιδράσεις των δασικών δέντρων και αυξάνει την ηλιακή αντανάκλαση του εδάφους.·Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή. Παρότι η παραγωγή μίας περιοχής θίγεται συνολικά από την πυρκαγιά, οι επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία, είναι οι πιο συχνές και εμφανείς αλλά και αυτές οι οποίες αλληλεπιδρούν άμεσα με τα οικολογικά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Xάσαμε την μάχη της ελληνικής φέτας
- 326 θέσεις εργασίας στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
- Bίκυ Σταμάτη: Παντρεύτηκα έναν άντρα στην ηλικία του πατέρα μου...
- Βρέθηκε η 5χρονη Χουντά που εξαφανίστηκε στο Ίλιον
- Δεκάδες θέσεις εργασίας σε CYTA, Wind, HOL, FORTHNET, ONTELECOMS, E-VALUE
- «Πόλεμος» Χρυσής Αυγής-ΠΑΟΚ
- Άνοιξε κόντρα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ η Χρυσή Αυγή
- Κόλλησε AIDS την ανήλικη σύντροφό του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Βρέθηκε η 5χρονη Χουντά που εξαφανίστηκε στο Ίλιον
- «Πόλεμος» Χρυσής Αυγής-ΠΑΟΚ
- Οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού
- Το μνημόνιο «γκρέμισε» και το ΑΕΠ της Κύπρου
- Η χρηματιστηριακή αξία των ομάδων της SuperLeague
- Ντέρμπι «αιωνίων» στις 2 Νοεμβρίου
- 81χρονη με χρέος-ρεκόρ» 57 εκ. ευρώ στο Δημόσιο
- 48ωρη απεργία του προσωπικού στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
- Διορισμός για συγγενείς στελεχών ΕΔ που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος
- Τέλη Νοεμβρίου στα ράφια το Xbox One
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού
- Βρέθηκε η 5χρονη Χουντά που εξαφανίστηκε στο Ίλιον
- Διορισμός για συγγενείς στελεχών ΕΔ που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος
- Το μνημόνιο «γκρέμισε» και το ΑΕΠ της Κύπρου
- 81χρονη με χρέος-ρεκόρ» 57 εκ. ευρώ στο Δημόσιο
- Υπερασπίστηκε την Ελληνική αμυντική βιομηχανία ο Ευ. Βενιζέλος
- 48ωρη απεργία του προσωπικού στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
- «Επικοινωνιακό τρικ» το πρωτογενές πλεόνασμα λέει ο Ν. Μαριάς
- ΔΝΤ: 47 δις ευρώ το χρηματοοικονομικό κενό το 2015-2020
- Η εμφάνιση αλά πριγκίπισσα Diana της Naomi Watts
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- G20: Η ισχνή παγκόσμια ανάπτυξη στο επίκεντρο της τελικής ανακοίνωσης
- Ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Βοσνία- Ερζεγοβίνη
- Στο 5,7% η ύφεση της κυπριακής οικονομίας
- Αυστρία: Στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των τουριστών η Ελλάδα
- Συναγερμός στις αμερικανικές πρεσβείες σε Λίβανο και ΝΑ Τουρκία - Φοβούνται χτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων
- «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Ο ΚΑΜΠΕΛ»
- ΔΝΤ: 47 δισ. ευρώ οι ανάγκες της Ελλάδας από το 2015 έως το 2020
- Εύσημα ΟΗΕ στην Τουρκία για το κυπριακό
- Google Drive: AppStore free update v2.0.0