Οι ληστές των συντάξεων

Του Πέτρου Καρσιώτη

Δεν χρειάζεται να το πει η Αστυνομία, το λέει η πικρή εμπειρία των θυμάτων. Όσοι μπαίνουν μαζί σας στις τράπεζες και παίρνουν αριθμό αναμονής, δεν σημαίνει πάντα ότι διαθέτουν και καταθέσεις. Το νου τους, όμως, τον έχουν στην… ανάληψη. Και μάλιστα της δικής σας σύνταξης, όση ώρα εσείς σκέπτεστε τι «τρύπες» θα μπαλώσετε μ’ αυτήν… Δεκάδες είναι οι επιτήδειοι, που είτε μόνοι, είτε ως μέλη συμμοριών στήνουν παγίδες,

μέσα και έξω από τις τράπεζες για να εντοπίσουν το «εύκολο» θύμα. Το ακολουθούν έως την είσοδο της πολυκατοικίας και εκεί αρχίζει η κόλαση.

Ο βίαιος κακοποιός που έσπρωχνε θύματα στις σκάλες ή άρπαζε από τον λαιμό!
Αν αποτύχει η πρώτη απόπειρα αρπαγής του ποσού, γρονθοκοπούν ή και επιχειρούν να πνίξουν ακόμη τα θύματά τους. Όπως, έκανε, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ένας 45χρονος, που για μήνες είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος γυναικών, που φεύγοντας από την τράπεζα μετά την ανάληψη του ποσού της σύνταξης, κινδύνευαν να βρεθούν και στο νοσοκομείο! Κινούταν κυρίως στα Πατήσια σε σημείο κεντρικού δρόμου, όπου έχουν τα υποκαταστήματά τους πολλές τράπεζες.

Έμπαινε στο εσωτερικό, έπαιρνε χαρτί προτεραιότητας και παρακολουθούσε τις αναλήψεις στα γκισέ. Μόλις εντόπιζε τη γυναίκα που θεωρούσε πιο ευάλωτη, την ακολουθούσε εκτός τράπεζας. Είχε υπομονή να ακολουθεί τα θύματα ακόμη και στο σούπερ μάρκετ, που πήγαιναν. Την αιματηρή, πολλές φορές, επίθεση, την εξαπέλυε στις εισόδους των πολυκατοικιών.

Τα κόλπα με τη δήθεν αναζήτηση του διαχειριστή
Με προφάσεις του στυλ «πού είναι ο διαχειριστής;» ή με ερωτήσεις του τύπου «μένει εδώ κάποιος Παπαδόπουλος;», πλησίαζε. Μόλις το θύμα άρχισε να απαντάει, ορμούσε να αρπάξει την τσάντα. «Κατάλαβα τις προθέσεις του από τον τρόπο που κοιτούσε την τσάντα και μπήκα στο ασανσέρ», δήλωσε έντρομη μια συνταξιούχος στην αστυνομία. «Πρόλαβε, κράτησε την πόρτα ανοιχτή και μ’ έπιασε από τον λαιμό να με πνίξει. Αναγκάστηκα να του την αφήσω…». «Απάντησα σ’ αυτό που με ρώτησε και όπως ανέβαινα τη σκάλα με γκρεμοτσάκισε και κατέληξα στο νοσοκομείο», ανέφερε άλλο θύμα.

Σε Εξάρχεια, Άγιο Παντελεήμονα, Αμπελοκήπους και Αιγάλεω
Η έρευνα έδειξε προς το παρόν ότι εκτός από τα Πατήσια, ο ίδιος δράστης επετέθη σε ανθρώπους που έκαναν ανάληψη 400 και 500 ευρώ και σε Εξάρχεια, Άγιο Παντελεήμονα, Αμπελόκηπους και Αιγάλεω. Είναι γεγονός ότι δρουν και μοναχικοί ληστές, αλλά και σπείρες, που παρακολουθούν μέσα στις τράπεζες τις συναλλαγές. Συνήθως, μέλος της σπείρας, κατά προτίμηση καλοντυμένη νεαρά, κάπου… μπερδεύεται στην ουρά, προσποιούμενη ότι αδημονεί να φθάσει στο γκισέ. Ο σκοπός είναι άλλος.

Το… plan b του σχεδίου
Να βρεθεί πίσω σας, να δει το ποσό που «σηκώνετε». Αν θεωρήσει ότι… ικανοποιεί τη συμμορία, βάζει σε εφαρμογή το plan B του σχεδίου. Σας ακολουθεί στην έξοδο και με νόημα των ματιών σάς υποδεικνύει στους συνεργούς, που καραδοκούν. Εκείνοι, πάνω σε μοτοσυκλέτα ή ανάλογα με το μέσον που φεύγετε, σας ακολουθούν. Είναι στιγμιαία η απόφασή τους για το που θα γίνει η επίθεση για την… ανάληψη, που λέγαμε! Μπορεί να είναι ο δρόμος, μπορεί η είσοδος της πολυκατοικίας σας, μπορεί το ασανσέρ, οπουδήποτε.

Ο 84χρονος που κατέληξε στο Τζάνειο μετά από χτύπημα
Έτσι έγινε και με την περίπτωση ενός άτυχου 84χρονου, ο οποίος έκανε ανάληψη δύο χιλιάδων ευρώ για ένα μνημόσυνο. Σε σοβαρή κατάσταση, νοσηλεύτηκε στο Τζάνειο για καιρό. Πήρε τα χρήματα από το γκισέ και ανυποψίαστος έφυγε από την τράπεζα για να επιστρέψει σπίτι του. Άνοιξε την εξώπορτα δίχως να αντιληφθεί ότι μετά από αυτόν μπήκαν και οι ληστές. Την ώρα που άνοιγε το ασανσέρ, ένοιωσε ένα κάψιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και ένα δυνατό χτύπημα με αποτέλεσμα να σωριαστεί ημιλιπόθυμος. Οι ληστές μόλις βρήκαν τα λεφτά, τα άρπαξαν και έγιναν καπνός.

Με μεταλλικό αντικείμενο στο κεφάλι
Άλλος ηλικιωμένος έκανε ανάληψη σεβαστού ποσού από τράπεζα της λεωφόρου Συγγρού. Δεν είχε απομακρυνθεί πολύ, όταν κατάλαβε ότι έπεσε πάνω σε ενέδρα ληστών. Του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν με μεταλλικό αντικείμενο στο κεφάλι και τον σώριασαν στην άσφαλτο.

Το κόλπο του «κυρίου Παπαδόπουλου»
Έτσι, στην είσοδο της πολυκατοικίας του στον Κολωνό, ρώτησαν έναν 80χρονο, που μόλις είχε κάνει ανάληψη 6.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ και «κόκκινο» δάνειο του ανεψιού του, «αν μένει εκεί κάποιος Παπαδόπουλος». Την ώρα που ο άνθρωπος εξηγούσε, δύο άντρες και μία γυναίκα τον ακινητοποίησαν, τράβηξαν από την τσέπη τις καταθέσεις και εξαφανίστηκαν…

Τι σας συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.
Προσέξτε για άτομα που παρακολουθούν την τραπεζική σας συναλλαγή μέσα στο κατάστημα και ενημερώστε διακριτικά τη Διεύθυνση ή τον Ταμία.
Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα, που έχετε πρόσφατα αναλάβει από Τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί είναι πιθανό επίδοξοι διαρρήκτες να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική σας συναλλαγή.
Να πηγαίνετε απευθείας στον τόπο οριστικής εναπόθεσης των χρημάτων και αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο να μην σταματάτε σε διάφορα σημεία.
Αν αυτό είναι αναγκαίο, μην αφήνετε την τσάντα στο αυτοκίνητό σας και σταθμεύετε πάντα σε πολυσύχναστο σημείο.
Αν διαπιστώσετε ότι σας παρακολουθούν, τηλεφωνείστε αμέσως στο 100 ή απευθυνθείτε στον πρώτο αστυνομικό.
Αν μεταφέρετε τακτικά χρηματικά ποσά, μην ακολουθείτε τα ίδια δρομολόγια και αλλάζετε κάθε φορά τις ώρες των μετακινήσεών σας.
Εμείς θα προσθέταμε και μία ακόμη: Όταν φθάνετε στην πολυκατοικία σας, με χρήματα στην τσάντα και βλέπετε δήθεν… επίμονους να σας κάνουν ερωτήσεις, με τις οποίες φαίνεται ότι «ψαρεύουν στα θολά», μην ανοίγετε καμία συζήτηση και φύγετε αμέσως…

Keywords
Τυχαία Θέματα