Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου 2023: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Φινλανδία είναι ένα ευτυχισμένο μέρος. Για 6η συνεχή χρονιά, η σκανδιναβική αυτή χώρα ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο στην ετήσια έκθεση World Happiness Report,η οποία κατατάσσει την παγκόσμια ευτυχία σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Υπό την εποπτεία του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο προς τιμή της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World

Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Ο φετινός κατάλογος είναι παρόμοιος με τις προηγούμενες κατατάξεις του 2022, 2021, 2020 και 2019, με πολλές από τις ίδιες σκανδιναβικές χώρες στις πρώτες θέσεις. Όπως και το 2022, η Δανία βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη θέση ακολουθούμενη από την Ισλανδία στην τρίτη θέση.

«Οι σκανδιναβικές χώρες αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής υπό το πρίσμα των γενικά υψηλών επιπέδων τόσο προσωπικής όσο και θεσμικής εμπιστοσύνης» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Παράλληλα, τα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό ήταν περίπου στο 1/3 των ποσοστών που παρατηρήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 – 21 άνθρωποι ανά 100.000 στις σκανδιναβικές χώρες σε σύγκριση με 80 στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη». Αλλά η Φινλανδία είναι ο ξεκάθαρος νικητής – με μεγάλη διαφορά. «Η Φινλανδία συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, για έκτη συνεχή χρονιά, με βαθμολογία που προηγείται σημαντικά όλων των άλλων χωρών» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Τι κάνει τη Φινλανδία τόσο ευτυχισμένη;

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας, υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες. « Η Φινλανδία φαίνεται να υπερέχει εδώ λόγω της ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της να αισθάνονται ότι τους φροντίζουν» λέει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Aalto Φρανκ Μαρτέλα. «Πράγματα όπως τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι στη Φινλανδία που είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους».

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Φινλανδίας κάνει επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται υγιείς και ασφαλείς. «Το περιβάλλον ενός ατόμου παίζει μεγάλο ρόλο στην ευτυχία του, γεγονός που καθιστά το θέμα της προαγωγής της υγείας στις πόλεις πολύ σημαντικό» λέει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Aalto, Marketta Kyttä. «Συνδέεται στενά με την κοινωνική βιωσιμότητα και με το εάν αισθάνεστε συνδεδεμένοι με την κοινότητά σας».

Ποιες είναι οι άλλες χώρες στη λίστα;

Το Ισραήλ ανέβηκε πέντε μονάδες και εκτόπισε την Ελβετία από την 4η θέση. Η Ολλανδία έρχεται και πάλι στην 5η θέση. Η Σουηδία βρέθηκε στην 6η θέση ενώ η Νορβηγία στην έβδομη. Ο Καναδάς βρίσκεται στον αριθμό 13 – μια αύξηση δύο μονάδων από πέρυσι. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ανέβει κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 15η θέση. Νέα άφιξη στην 20άδα; Η Λιθουανία, η οποία έχει ανέβει πάνω από 30 θέσεις από το 2017. Όσο για την Ελλάδα, στην φετινή κατάταξη βρέθηκε στην 58η θέση (από την 67η που βρισκόταν πέρυσι) ενώ η Κύπρος είναι στην 46η.

Έκπληξη αποτέλεσε η εισαγωγή της Λιθουανίας στις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Ορισμένες πάλι χώρες υποχώρησαν στην κατάταξη για το 2023, όπως το Λουξεμβούργο (τρεις θέσεις κάτω, στο Νο9), η Ιρλανδία (μία θέση κάτω, στο νούμερο 14), η Γερμανία (δύο θέσεις κάτω, στο νούμερο 16) και το Ηνωμένο Βασίλειο (δύο θέσεις κάτω, στο νούμερο 19). Η Γαλλία έπεσε από τον κατάλογο των 20 πρώτων χωρών.

Οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου

Εκτός όμως από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, η έκθεση εξετάζει επίσης τα μέρη όπου οι άνθρωποι είναι οι πιο δυστυχισμένοι. Οι χώρες με την χαμηλότερη κατάταξη στην έκθεση τυχαίνει επίσης να είναι εμπόλεμες: το Αφγανιστάν και ο Λίβανος. Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέρη αυτά έχουν επίσης μια μέση αξιολόγηση της ζωής που είναι πάνω από πέντε μονάδες χαμηλότερη (σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 10) από ό,τι στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες. Στις πέντε πιο δυστυχισμένες χώρες περιλαμβάνονται επίσης η Σιέρα Λεόνε, η Ζιμπάμπουε και το Κονγκό.

Τα ελπιδοφόρα συμπεράσματα

Εκτός από την κατάταξη των χωρών, η έκθεση εξετάζει την κατάσταση του κόσμου το 2023. Και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, σύμφωνα με τη Lara Aknin, μία από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης. «Η φετινή έκθεση διαθέτει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες», δήλωσε η Aknin σε σχετική ανακοίνωση. «Αλλά μία που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική έχει να κάνει με τη φιλοκοινωνικότητα. Για δεύτερη χρονιά, βλέπουμε ότι οι διάφορες μορφές καθημερινής καλοσύνης, όπως η βοήθεια προς έναν ξένο, οι δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ο εθελοντισμός, βρίσκονται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα».

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου το 2023

Φινλανδία
Δανία
Ισλανδία
Ισραήλ
Ολλανδία
Σουηδία
Νορβηγία
Ελβετία
Λουξεμβούργο
Νέα Ζηλανδία
Αυστρία
Αυστραλία
Καναδάς
Ιρλανδία
Ηνωμένες Πολιτείες
Γερμανία
Βέλγιο
Τσεχική Δημοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο
Λιθουανία

Keywords
Τυχαία Θέματα