Οι πληρωμές μισθών έως τον Οκτώβριο

Από τον Γιώργο ΑυτιάΟ γρίφος των πληρωμών λύθηκε με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη Βουλή κι έτσι όλοι οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο από τώρα έως τον Οκτώβριο θα πληρωθούν ως εξής:

-Οι πληρωμές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αιτήσεις Ιουνίου που θα υποβληθούν έως τις 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Ιουλίου.

-Για την αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο και για αιτήσεις που θα

κατατεθούν από τους εργοδότες έως τις 7 Αυγούστου, το επίδομα των 534 ευρώ θα καταβληθεί από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου.

-Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Αύγουστο και οι αιτήσεις θα υποβληθούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

-Για αναστολές συμβάσεων του μήνα Σεπτεμβρίου, το επίδομα θα καταβληθεί 12-14 Οκτωβρίου, εφόσον οι αιτήσεις υποβληθούν 12-14 Οκτωβρίου.

Σε ότι αφορά τα επί μέρους θέματα έχουμε:Εισφορές

Κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ύψους 600 εκ. ευρώ.  Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ και επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για όλο τον κλάδο του τουρισμού. Όσες  κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος- Σεπτέμβριος) δε θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Μείωση ωραρίου

Σε μείωση του ωραρίου εργασίας ανά εβδομάδα, μήνα, ανά 15νθήμερο καθώς και σε εργασία με βάρδιες μπορούν να προχωρούν οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι τους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με μείωση ως 50% του ωραρίου εργασίας και επιδότηση μισθού από το κράτος. Οι  επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό ανά μήνα. Οι   επιχειρήσεις δύνανται να δηλώσουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους:

Εβδομαδιαίος χρόνος

Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς την εβδομάδα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας την εβδομάδα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Η έναρξη της ημέρας υπολογισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας καθώς και η οργάνωση αυτού καθορίζονται από την επιχείρηση και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ημέρες εντός της εβδομάδας.

Παράδειγμα

Αυτοτελής και ανεξάρτητη δήλωση του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης, ανά εργαζόμενο, με περίοδο ένταξης στον Μηχανισμό την εβδομάδα:  • Δηλώνεται το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο πχ. 40 ώρες για εργασία 5 ημερών.• Δηλώνεται το ωράριο μειωμένης απασχόλησης που θα γίνεται με υπολογισμό στην περίοδο ένταξης, που είναι εν προκειμένω, η εβδομάδα. Η μειωμένη απασχόληση μπορεί να είναι κατ΄ ελάχιστον 50% του συνολικού συμβατικού χρόνου, ήτοι 20 ώρες.

Μηνιαία εργασία

Σε μείωση του χρόνου εργασίας για όλο τον μήνα ή και με διαφορετικό ωράριο κάθε εβδομάδα μπορούν να προχωρούν οι επιχειρήσεις.Με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες Δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα. Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς τον μήνα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας τον μήνα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα