Οι πονοκέφαλοι του Παπαδήμου

-Πώς η επιτυχία του ΕΣΠΑ αναχαιτίζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων

-Οι κοινωνικές αντοχές και οι πολιτικές προτεραιότητες «απέναντι» στις πιέσεις των δανειστών

Mε αρκετούς πονοκεφάλους ξεκίνησε η νέα χρονιά (που είναι και δίσεκτη) για τον Λ. Παπαδήμο. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με ολοένα και περισσότερες δυσκολίες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά όσον αφορά και τη διαχείριση της πολιτικής

πραγματικότητας.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η αισιοδοξία που εκπέμπεται από κυβερνητικής πλευράς για το PSI μένει να αποδειχθεί, αλλά υπάρχουν και άλλα μέτωπα που βαραίνουν τον ορίζοντα για την κυβέρνηση των τριών κομμάτων. Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη λήξη του φόρουμ με επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόνισε ότι «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο», δίνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα, το οποίο ομολογουμένως είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της ψυχολογίας στην ίδια την κυβέρνηση.

Από τη στιγμή, βέβαια, που οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων συμφωνήθηκε ως κεντρική προτεραιότητας της σημερινής κυβέρνησης, μπορεί να έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες, ωστόσο πολιτικά και οικονομικά τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν αισθητά.

Από τη μία πλευρά οι πολιτικές ανάγκες των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) έγιναν στο διάστημα που μεσολάβησε πιο συγκεκριμένες και πιεστικές, επηρεάζοντας καθοριστικά και τις ιεραρχήσεις τους. Και από την άλλη πλευρά τα κενά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2001, σε συνδυασμό με την προοπτική της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που συνεπάγεται, δίνουν παράταση στο εφιαλτικό θρίλερ που ζει η ελληνική κοινωνία την τελευταία διετία. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το έλλειμμα για τη χρονιά που έφυγε θα μπορέσει τελικά να συγκρατηθεί γύρω στο 9,5% μόνο και μόνο χάρη στην υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που πέτυχε η αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ανακούφιση εξ αυτού του λόγου είναι διπλή, διότι αν το έλλειμμα «ξέφευγε» στο 10,5-11% που προβλεπόταν, αυτό θα σηματοδοτούσε αυτομάτως και την ανάγκη επιβολής πρόσθετων μέτρων για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας».

Καταχνιά…

Αν και τα πράγματα λοιπόν θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, συνολικά το τοπίο κυριαρχείται ακόμη από καταχνιά. Οι πιέσεις από τους δανειστές και τους εταίρους κλιμακώνονται, τα διλήμματα εντείνονται και οι αβεβαιότητες μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος (που θα πρέπει να δοθεί και η δόση μαμούθ των 89 δις ευρώ) να καθίσταται ο κομβικός μήνας για την τύχη της χώρας.

Την ίδια ώρα τα κόμματα στηρίζουν (μέχρι στιγμής) την κυβέρνηση, αλλά έχουν στραμμένο ταυτόχρονα το βλέμμα στο κοινωνικό και εκλογικό ακροατήριό τους. Η κοινή γνώμη παραμένει δύσπιστη, απογοητευμένη και απαισιόδοξη. Και αυτό δημιουργεί τους ισχυρότερου

Keywords
Τυχαία Θέματα