ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή: Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πρέπει να επισπεύσουν τις δράσεις για το περιβάλλον

Δύο χρόνια περιθώριο έχουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί ηγέτες προκειμένου να αποτρέψουν μία χειρότερη κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Σάιμον Στιλ, σε ομιλία που έδωσε για το κλίμα, την Τετάρτη 10 Απριλίου. Ο ίδιος ανέφερε πως η επιδείνωση του κλίματος δεν αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα των πολιτικών και προέτρεψε τις χώρες της G20 σε μία νέα οικονομική συμφωνία που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες

να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σημείωσε μάλιστα πως δεν γίνεται να υποβιβάζεται σε δεύτερη θέση μία συνθήκη η οποία πρόκειται να καταστρέψει κάθε οικονομία.

Απευθυνόμενος στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δήλωσε πως είναι αδύνατον να μην συμφωνούν σε μία κοινή γραμμή σχετικά με το κλίμα εξαιτίας των γεωπολιτικών ζητημάτων, όπως είναι οι εν εξελίξει πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα, καθώς στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στο Σάο Πάολο δεν υπήρξε καμία ολοκληρωμένη ανακοίνωση, λόγω διαφωνιών. Ανέφερε πως η επίλυση αυτού του ζητήματος θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όπως ήταν και η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των χωρών της G7 οι οποίες αποτελούν τους βασικούς μετόχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, καθώς είναι απαραίτητη η αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ενεργειακή τους μετάβαση και την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Myth: A few degrees of global warming are not a big deal.

Fact: Every bit of warming worsens the impacts of the climate crisis on people & planet.

Climate change misinformation is a risk to everyone.
We can all help stop it.

— United Nations (@UN) April 11, 2024

«Χρειαζόμαστε νέα σχέδια τώρα»

Σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία προβλέπει τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C έως και το 2030, ο Στιλ ανέφερε πως οι προσπάθειες των χωρών για να φτάσουν σε αυτό το στόχο είναι ανεπαρκής. «Οι χώρες όλου του κόσμου πρέπει να ενισχύσουν τους στόχους τους για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε ο Στιλ, υπενθυμίζοντας πως η οικονομική διαχείριση του ζητήματος είναι κεντρικό θέμα των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα το 2024, ενόψει της COP29 τον Νοέμβριο στο Μπακού, και στο επίκεντρο των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα Απριλίου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε πως όλες οι χώρες και ιδίως οι αναπτυσσόμενες πρόκειται να πληγούν από σοβαρά και μόνιμα προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αν δεν αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. «Έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων με μία νέα γενιά εθνικών σχεδίων για το κλίμα, αλλά χρειαζόμαστε τα σχέδια αυτά τώρα», τόνισε ο Στιλ. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν στο μισό, ώστε να περιοριστεί μία χειρότερη αύξηση της θερμοκρασίας. Την ίδια ώρα, ο Μάρτιος του 2024 καταγράφηκε ως ο πιο θερμός στην ιστορία, σε μία σειρά διαδοχικών ρεκόρ τους τελευταίους 10 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Κυβερνήσεις,oie, kyverniseis