Οικονομία: Μια νέα εποχή

Οικονομία: Υπό μία έννοια κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Χρονικά και ψυχολογικά. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία στο 1,647%. Το 15ετές ομόλογο αγγίζει το 1,995%.  Η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 2,567%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μ.β. Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Η εκτίναξη των ελληνικών επιτοκίων ήταν οι καμπάνες εισόδου στην κρίση. Ήταν επίσης ο βαθμός επισφάλειας που αντανακλούσαν στο εξωτερικό οι ελληνικοί

κρατικοί τίτλοι.

Έτσι, λοιπόν, και η τωρινή υποχώρηση των επιτοκίων δηλώνει το αντίστροφο. Η ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζεται ως το «ελληνικό δράμα». Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι αντανάκλαση της γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη. Εκεί οι μεσομακροπρόθεσμοι κρατικοί τίτλοι εμφανίζουν και αυτοί μια γενικότερη τάση υποχώρησης των αποδόσεων. Οι επενδυτές στρέφονται προς αυτούς θεωρώντας ότι προσφέρουν ασφαλέστερη τοποθέτηση έναντι των τρεχουσών υφεσιακών τάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποχώρηση άλλων τίτλων όπως π.χ. των μετοχών. Παράληλα, αποτελεί και έκφραση της γενικότερης τάσης υποχώρησης των επιτοκίων που χαρακτηρίζει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μια αίσθηση πολιτικής σταθερότητας

Η όλη κατάσταση αντανακλά την αίσθηση πολιτική σταθερότητας, που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Μια αίσθηση που η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είχε ανατρέψει. Συνέβαλε σε αυτό βέβαια και η άρση των capital controls. Η ελληνική οικονομία δεν είναι πια μια οικονομία που λειτουργεί υπό το καθεστώς έκτακτων μέτρων.

Εξυπηρετείται το ελληνικό χρέος

Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει ένα άμεσο αποτέλεσμα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Ο κύριος όγκος του ελληνικού χρέους αφορά χρέος προς τον EFSF και τον ESM. Μαζί με αυτά υπάρχει και το εναπομείναν χρέος προς το ΔΝΤ. Ωστόσο ένα μέρος του αφορά εκδόσεις ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο, το κόστος των οποίων υποχωρεί. Επιπλέον, η υποχώρηση διευκολύνει και τα σχέδια για νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων χωρίς υπέρογκο κόστος δανεισμού. Αυτό με τη σειρά του διευκολύνει και τα σχέδια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελείωσαν. Το πραγματικό crash test είναι η αξιολόγηση των διεθνών οίκων. Το πότε δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα θα κριθούν ξανά αξιόχρεα. Αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα προς τους επενδυτές να επιδιώξουν πραγματικά να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους.

 Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία

Όλα αυτά αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε ένα τοπίο αυξημένης αβεβαιότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος έχει σταθερά πτωτική πορεία. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει κι αυτός αρνητικά την όλη κατάσταση. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν περαιτέρω και η ίδια η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την ύφεση. Η Γερμανία δεν είναι μόνη σε αυτή την τάση. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία εμφανίζουν σημαντική υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα