Οικόπεδο 18: Η κρίση και η επίλυσή του

Το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ώστε να διευθετηθούν μέσω συζήτησης «οι πολύπλευρες θερμές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του Φόρουμ Φιλίας για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία», σύμφωνα με την ανάρτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο twitter.

Από
την Γεωργία ΠολυτάνουΣύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας, Μaster in Energy: Strategy, Law and Economy

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών πέρασαν στη διευθέτηση του ζητήματος που προκαλούσε το αιγυπτιακό οικόπεδο EGY-MED-18, το οποίο είχε προκηρυχθεί από το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου βρίσκονταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως είχαν υπολογισθεί και κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019. Οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν να τροποποιήσουν τις συντεταγμένες, ώστε το οικόπεδο να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Μια… δόλια προσπάθεια

Την ίδια ώρα η Τουρκία εξέφραζε την «καλή» της διάθεση για αποκατάσταση σχέσεων με τις αραβικές χώρες και κυρίως με την Αίγυπτο. «Ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει στη σχέση μας με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου για να βοηθήσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Daily Sabah.

Αυτό έγκειται σε μία δόλια προσπάθεια από τη μεριά της Τουρκίας να διασπάσει τον άξονα συνεργασίας της Αιγύπτου με τον Ελληνισμό και το Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε ενδελεχή ανάλυση της Jerusalem Post. Ωστόσο, η Αίγυπτος διαψεύδει όποια φήμη από την τουρκική πλευρά, τονίζοντας πως σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα θα είναι παρούσες. Επίσης, η Αίγυπτος κάνει προσεχτικές κινήσεις, ώστε να μην προκύψει έμμεση αναγνώριση των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν χρειάζονται την Τουρκία για να χαράξουν θαλάσσια σύνορα ,το ίδιο φυσικά και η Κύπρος με την Ελλάδα, των οποίων συστηματικά καταπατούνται τα δικαιώματα από την γείτονα χώρα και οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στις δύο πρώτες (χώρες), έχοντας τη δυνατότητα να εφαρμόσουν συμφωνίες με καλύτερες συντεταγμένες.

Δείτε ακόμηΝΑΤΟ 2030: Μια νέα στρατηγική ιδέα στη Σύνοδο Κορυφής 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικόπεδο 18,oikopedo 18