Όλες οι απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ερώτηση: «Τί άλλαξε στην πώληση των κόκκινων δανείων;».

Απάντηση: «Κυριολεκτικά περάσαμε στην πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων κόκκινων και ενήμερων. Δηλαδή ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των δανειστών».

Ερώτηση: «Θα πωλούνται και τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια, που η αντικειμενική αξία της α’ κατοικίας είναι μέχρι 140.000;».

Απάντηση: «Δεν θα πωλείται η κυριότητά τους, αλλά η διαχείρισή τους θα ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες θα κρίνουν και τις προϋποθέσεις είσπραξής τους».

Ερώτηση:

«Αυτό δεν αποτελεί πλήγμα για τον δανειολήπτη;».

Απάντηση: «Δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά θα πληγούν τα λαϊκά στρώματα περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες».

Ερώτηση: «Η πώληση των δανειακών συμβάσεων αφορά και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου;».

Απάντηση: «Ξεπεράστηκαν όλα τα νομικά εμπόδια, καθώς και οι νομικοί περιορισμοί σχετικά με τη διάθεσή τους στις εταιρείες διαχείρισης και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο “πωλήσεων”. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά αφορούν σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους ως επί το πλείστον, δηλαδή τις ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Ερώτηση: “Και με τα επιτόκια των δανειακών συμβάσεων που πρόκειται να πωληθούν, τί θα γίνει;»

Απάντηση: «Οι συνήθεις συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου αποτελούνται από το σταθερό και το κυμαινόμενο μέρος. Το κυμαινόμενο μέρος συνήθως είναι το euribor ή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Το σταθερό μέρος είναι το περιθώριο μικτού κέρδους (spread). Σε κάποιες περιπτώσεις και συνήθως μεγάλων δανειοληπτών το περιθώριο αυτό δεν είναι αριθμητικά απολύτως προσδιορισμένο στη σύμβαση αλλά προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που συνδέει τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας αλλά και του ίδιου του δανειολήπτη. Ενώ πριν την τελευταία τροπολογία οι εταιρείες διαχείρισης δεν θα μπορούσαν να μεταβάλλουν το επιτόκιο των συμβάσεων που θα αγόραζαν από εδώ και στο εξής θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τον μαθηματικό αυτό τύπο του περιθωρίου του κέρδους και να επιφέρουν μεταβολές στο τελικό επιτόκιο-δυσάρεστες για τους δανειολήπτες».

Ερώτηση: «Μπορεί να γίνει αυτή η αύξηση σε όλες τις δανειακές συμβάσεις;».

Απάντηση: «Μόνο σε όσες έχουν σταθερό αριθμητικά ορισμένο περιθώριο κέρδους δεν μπορεί τούτο να μεταβληθεί μονομερώς».

Ερώτηση: «Υπάρχουν και άλλες τροπολογίες σε σχέση με την αγορά των δανείων;».

Απάντηση: «Αυτό που επίσης άλλαξε είναι ότι οι εταιρείες αγοράς των δανείων που θα έχουν εταιρικό κεφάλαιο 4,50 εκατομμύρια ευρώ και θα έχουν τη δυνατότητα της αναχρηματοδότησης δεν υποχρεούνται να έχουν τα κεφάλαιά τους αυτά εντός Ελλάδας, αλλά οπουδήποτε στον ΕΟΧ από όπου και αν προέρχονται».

Ερώτηση: Τί σημαίνει αυτό;».

Απάντηση: «Ότι θα δρουν χωρίς την εποπτεία της ΤτΕ και άρα θα δρουν ανεξέλεγκτα. Αλλά εκτός από αυτό η ελληνική οικονομία θα στερηθεί την όποια παροδική ρευστότητα θα απολάμβανε από την έλευση των εταιρειών αυτών. Αυτό σηματοδοτεί ότι οι ξένοι θέλουν να ασκούν το “επιχειρείν” στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν τα κεφάλαιά τους εδώ. Τούτου λεχθέντος δικαιούμαστε να σκεφτούμε πως τα όποια λεφτά εισπράξουν από την ρευστοποίηση-εκκαθάριση των δανείων, κόκκινων και ενήμερων, θα τα μεταφέρουν επίσης στο εξωτερικό».

Ερώτηση: «Η δυνατότητα ρύθμισης των κόκκινων δανείων εξωδικαστικά και μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ είναι εφικτή;».

Απάντηση: «Βεβαίως και είναι εφικτή αρκεί να μην παραφράζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας και να ερμηνεύεται “κατά το δοκούν” της κάθε τράπεζας».

Ερώτηση: «Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;».

Απάντηση: «Έχει παρατηρηθεί η μαζική και αδιακρίτως αποστολή επιστολών σε απολύτως υγιείς δανειολήπτες και σε απολύτως εξασφαλισμένα δάνεια σε πρώτο, αλλά και επαναληπτικά σε δεύτερο βαθμό για μικροκαθυστερήσεις ολίγων ημερών στην καταβολή της μηνιαίας δόσης».

Ερώτηση: «Πού αποσκοπεί αυτό;».

Απάντηση: «Φοβούμαι ότι στόχος είναι η αποστολή της τρίτης επαναληπτικής επιστολής, προκειμένου να χαρακτηριστεί ο δανειολήπτης ως μη συνεργάσιμος. Είναι άξιο απορίας αφού χρεώνονται τόκοι υπερημερίας γιατί οι τράπεζες στέλνουν επιστολές σε απόλυτα υγιείς δανειολήπτες για καθυστερήσεις ολίγων ημερών και μάλιστα σε μια οικονομία που όλοι εισπράττουν με καθυστερήσεις πολλών μηνών».

Ερώτηση: «Τί πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες σε αυτές τις περιπτώσεις;».

Απάντηση: «Να απαντούν και να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους εγγράφως και τεκμηριωμένα, ώστε να ανακόψουν την όποια ενδεχόμενη επίπλαστη αυτή πορεία χαρακτηρισμού τους ως μη συνεργάσιμους, γνωστοποιώντας σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που τους αφορούν».

Το άρθρο Όλες οι απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα