Ολικό lockdown Αττική: Νέα μέτρα στο τραπέζι, σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Επί τάπητος “ρίχνει” η κυβέρνηση νέα πολύ σκληρά μέτρα σε πολλές περιοχές την Ελλάδας – μεταξύ αυτών και η Αττική – μετα και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων, που προειδοποιούσαν πως οι εικόνες συνωστισμού αλλά και τα συλλαλητήρια, θα φέρουν άμεσα τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων.  Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει και τα στοιχεία των επόμενων 48 ωρών

θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι ο ρυθμός αύξησης θα συγκρατηθεί και το ζητούμενο είναι σε τι επίπεδα θα φτάσουν τα κρούσματα..

Αυτή την ώρα όλα είναι στο τραπέζι προκειμένου να συγκρατηθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα. Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Αττική, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου χθες εντοπίστηκαν 649 νέα κρούσματα. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι αυτή την στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Ολικό lockdown Αττική: Μακριά αυτή η σκέψη για την ώρα

Ωστόσο η κυβέρνηση θα κάνει το παν να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown στην Αττική, κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας. Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει προληπτικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα πριν η πίεση μεταφερθεί στο ήδη υπό δοκιμασία σύστημα υγείας. Προς το παρόν θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες περιοχές στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη.

Ολικό lockdown Αττική: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6;

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00 και στην Αττική. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει νόημα εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση, θέση που είχαν υποστηρίξει στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

«Ναι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως πρέπει να βρεθούν έξυπνες λύσεις και τεχνικές για να μην κλείνει τελείως η κοινωνία, καθώς, όπως είπε, «η πανδημία δεν θα μας αφήσει για πολύ καιρό ήσυχους».

Πρέπει να βρεθεί λύση και για να ανοίξει η εστίαση επισήμανε ο καθηγητής, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ιδέες που μπορούν να εξεταστούν. «Θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μέτρο “μονά-ζυγά” μέσω του ΑΜΚΑ ή της ταυτότητας ή να υπάρχει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά μια φορά την εβδομάδα στον καθένα» επισήμανε ο καθηγητής και υπογράμμισε πως «ή θα πρέπει να αποδεχτούμε τέτοιους περιορισμούς ή θα πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία στις 6 το απόγευμα». Διευκρίνισε δε ότι εννοεί να γίνονται μία φορά την εβδομάδα τα ψώνια εκτός τροφίμων ή φαρμακείου. «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» ανέφερε επίσης ο κ. Τζανάκης και τόνισε πως «δεν πρέπει να ξανακάνουμε το λάθος που κάναμε τον Οκτώβριο που πήραμε λίγο καθυστερημένα τα μέτρα».

Ολικό lockdown Αττική: Τα σχολεία

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους. Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 ναι και 12 όχι, ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.

«Η αγορά και τα σχολεία έχουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, κάποιες «ιδιότητες», που επιβαρύνουν ή όχι μία κατάσταση. Αυτά τα στοιχεία θα αναλύσει η Επιτροπή και θα μας εισηγηθεί. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ των προτέρων, θα είναι άστοχο. Η Επιτροπή εισηγείται και εμείς αποφασίζουμε», υπογράμμιζε την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Διαρκείς συσκέψεις γίνονται και για την πορεία των εμβολιασμών. Υπό διερεύνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες είναι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή του εμβολιαστικού πλάνου όσων αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο, από το οποίο αναμένεται να λάβουμε μέχρι και τον Μάρτιο περισσότερες από 200 χιλιάδες δόσεις. Εξετάζεται η χορήγηση του σε όσους είναι κάτω από τα 65 έτη και ο προγραμματισμός για το συγκεκριμένο εμβόλιο να έχει γεωγραφικά και επαγγελματικά κριτήρια. Θα μπορούσε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις, να χρησιμοποιηθεί για τους εμβολιασμούς στα νησιά όπου πραγματοποιούνται οριζόντια ή να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πλάνο όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας ή εργαζόμενοι σε επαγγέλματα πρώτης γραμμής, οι οποίο έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα