Ολόκληρος ο κόσμος μιλά για την Ελλάδα

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ να συνδέουν τον «αιφνίδιο θάνατο» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με την πρόθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει πιστά τις επιταγές της τρόικα και να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Πρώτη, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ήδη από την Τρίτη

κάλεσε την κυβέρνηση Σαμαρά να ακυρώσει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών» υπογραμμίζει στην επιστολή της η EBU.

Με τίτλο «Η κυβέρνηση τράβηξε την πρίζα της δημόσιας τηλεόρασης» το CNN αναφέρεται στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Διαφθορά ετών και κακοδιαχείριση είναι οι λόγοι της κυβερνητικής απόφασης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο που παραθέτει την χθεσινή ανακοίνωση με την εντολή κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal η οποία αναδεικνύει το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένα από τα βασικά θέματα στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης. «Τουλάχιστον προσωρινά, είναι απαίτηση των διεθνών πιστωτών της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι αμερικανικοί New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τις πιστωτές της να μειωθεί η απασχόληση στο Δημόσιο».

Στις Βρυξέλλες στο Tele Bruxelles άλλαξαν το logo τους βάζοντας το «ΕΡΤ Αλληλεγγύη».

Το Euronews έβαλε τίτλο: «Σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης».

Μαύρα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων

H γαλλική εφημερίδα Liberation στην ιστοσελίδα της σημειώνει: «Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση», ενώ η εφημερίδα κυκλοφορεί με μαύρο φόντο και τίτλο «Ελλάδα ποιος έκλεισε την τηλεόραση;»

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, «Ελλάδα: Μαύρο στην Δημοκρατία» αναφέρει ο τίτλος, σε μαύρο φόντο επίσης, στην εφημερίδα L’Humanité. Ο τίτλος στην όλη θεματική ενότητα στην ιστοσελίδα της είναι «πραξικόπημα στην ελληνική ραδιοτηλεόραση». Οσο για το editorial της εφημερίδας, το οποίο υπογράφει ο Jean Paul Pierot, έχει τίτλο «η δημοκρατία δεν εκπέμπει πια».

«Είμαστε όλοι Έλληνες τηλεθεατές» αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Marianne.

Το τηλεοπτικό κανάλι του Στρασβούργου ARTE προχώρησε σε μια εκπληκτική κίνηση καθώς μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με ζωντανή ταυτόχρονη μετάδοση στα ελληνικά. Μάλιστα στην κεντρική του ιστοσελίδα έχει ανεβάσει μια ειδική έκδοση του απογευματινού δελτίου, μεταγλωτισμένη στα ελληνικά, ενώ έχει μια φωτογραφία με το σήμα της ΕΡΤ με φόντο την ακρόπολη, σημειώνοντας: «Αλληλεγγύη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, της οποίας η μετάδοση διακόπηκε με βάρβαρο τρόπο».

Στην Αργεντινή, η δημόσια τηλεόραση συνδέθηκε με την ΕΡΤ σε έκτακτη μετάδοση λίγο πριν πέσει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Η γερμανική Handelsblatt γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση».

Η ισπανική El Pais τονίζει ότι η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση και αναφέρεται στη σημερινή γενική απεργία.

«Τσεκούρι ακόμη και στην τηλεόραση» γράφει η ιταλική La Stampa.

*Το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδει ζωντανά η EBU (European Broadcasting Union)

Να σημειωθεί ότι η EBU, η Επαγγελματική Ένωση των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, διαπραγματεύεται και συνηγορεί υπέρ των συμφερόντων των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα