Ωοτοκία &κίνδυνος εξαφάνισης για καρέτα-καρέτα

Της Σέβης Σαλαγιάννη

Μόνον ως χαρμόσυνο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση της ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα φέτος, δεδομένου ότι αποτελεί ένα ζώο που απειλείται να εξαφανιστεί. Για την καρέτα-καρέτα και τις Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή φιλόξενη για την αναπαραγωγή και επιβίωσή της) οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι καταλογίζουν παραλείψεις και ανεπαρκή μέτρα στο ΥΠΕΚΑ. Από την πλευρά του, το υπουργείο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων προστασίας τους.

Γεγονός είναι η πρώτη φωλιά για τη

φετινή περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα στη Ζάκυνθο, κάτι που «μαρτυρά» πως το νησί του Ιονίου Πελάγους συνεχίζει να αποτελεί ένα φιλόξενο μέρος για την αναπαραγωγή του σημαντικού αυτού είδους του ζωικού βασιλείου, το οποίο είναι υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης. Η φωλιά εντοπίστηκε νωρίς τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου στα δυτικά Σεκάνια από εθελοντές της Οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ σε 50-60 ημέρες αναμένεται να γεννηθεί το πρώτο χελωνάκι.

Χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο ακόμη απόπειρες από χελώνες που βγήκαν στην ακτή για να δημιουργήσουν φωλιά στην ανατολική πλευρά της ίδιας παραλίας, χωρίς όμως να υπάρξει τελικώς κάποιο αποτέλεσμα. Πέρυσι σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας καταγράφηκαν 3.456 φωλιές από τις οποίες εκκολάφτηκαν 214.539 χελωνάκια. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να προστατέψουν 2.532 φωλιές από τις οποίες οδηγήθηκαν ασφαλή στη θάλασσα 148.843 νεογέννητα χελωνάκια.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΚΑ για Θίνες και καρέτα-καρέτα

Πάντως, ευθύνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποδίδουν περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούοντας το «καμπανάκι» για τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι παρά την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη επαρκή προστασία του απειλούμενου είδους, οι αρχές δεν έχουν προβεί σε σχετικές κινήσεις.

Τι αναφέρουν οι οργανώσεις στην επιστολή τους

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Υπαρκτούς, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς, απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της καρέτα-καρέτα και της περιοχής Θίνες.

Όπως αναφέρουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε βάρος της χώρας μας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43 στην περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας Νεοχώρι - Κυπαρισσία» (GR2550005). Η ολιγωρία που συνέχισαν να επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές, αφενός ως προς τη λήψη όλων των άμεσων ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αφετέρου ως προς την δημιουργία ενός πλαισίου για την οριστική θεσμική θωράκιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, και ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου ωοτοκίας εντός του Μαΐου 2014, οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, περιοχή που πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση. Έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου η Επιτροπή παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Επιτροπή εξέφρασε πρώτα τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011, ανησυχίες τις οποίες επανέλαβε σε αιτιολογημένη γνώμη έναν χρόνο αργότερα. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και κατάρτισε πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του. Ωστόσο, σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών, οι οποίοι προστατεύονται βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης για το 2014 πρόκειται να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας ειδών όπως η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, η οποία απειλείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μέτρα αυτά υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι τα είδη δεν θα διαταράσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους και ότι θα περιορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνεπάγεται την υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής των ζώων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα