Πάγια ρύθμιση: Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Πάγια ρύθμιση: Η ρύθμιση των 120 δεν υφίσταται πλέον. Συνολικά 650.000 είναι ο αριθμός όσων εντάχθηκαν. Ο αριθμός είναι βέβαια μικρός, ωστόσο ενώ είναι λίγα τα συγκεκριμένα ΑΦΜ που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε σχέση με τα 4 εκατομμύρια των πολιτών που οφείλουν στην εφορία, από την άλλη πλευρά είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ρύθμισαν αυτή τη φορά σε σχέση με όσους τακτοποιούσαν τις οφειλές τους στο παρελθόν. Αυτή είναι η γενική εικόνα του υπουργείου

Οικονομικών. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μέχρι τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 120 δόσεων. Τέτοια αλλαγή είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των δόσεων αυτής της ρύθμισης.

Στη νέα μορφή της ρύθμισης, λοιπόν, περιμένουμε οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχονται σήμερα για τις τακτικές οφειλές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ κ.τ.λ. να μπορούν να γίνουν 24 δίχως την ύπαρξη εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά με υψηλότερο επιτόκιο. Από την άλλη οι έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς, να μπορούν να εξοφληθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις από 24 δόσεις που ισχύει σήμερα, αλλά εδώ οι δόσεις θα δίνονται με γνώμονα τα εισοδηματικά δεδομένα του φορολογούμενου.

γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Φοροτεχνικός
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Mfilothei@yahoo.gr

Πάγια ρύθμιση: Ο αριθμός των δόσεων και το ύψος του επιτοκίου

Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή, που θα υπερβαίνει τις 12 δόσεις και θα προσπαθεί να πλησιάσει τις 24 (νέα δυνατότητα). Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής. Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους και με βάση έγκυρες πηγές θα εφαρμοστεί αποκλειστικά και μόνο για τις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020.

Προσοχή σε απλήρωτους φόρους και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων ανάλογα το είδος της οφειλής.

Οι τακτικές οφειλές

Θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά αν ρυθμίσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Παράδειγμαφορολογούμενος ρυθμίζει οφειλή 3.000 ευρώ σε 12 δόσειςεπιτόκιο 5% ετησίωςπληρώνει συνολικά 3.150 ευρώαν ρυθμίσει σε 24 δόσειςεπιτόκιο έστω 8%τότε πληρώνει συνολικά 3.480 ευρώΟι έκτακτες οφειλές

Εδώ οι φορολογούμενοι που έχουν έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, θα μπορούν να ρυθμίζουν σε έως 48 δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων αυτών θα καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Η ελάχιστη δόση της νέας πάγια ρύθμισης

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ενδεχομένως να είναι 15 ευρώ.

Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Με τη νέα πάγια ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί και σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες. Οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα