Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: 9 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι νοσούν

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας

υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 75.000 δεν το γνωρίζουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν. Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

Ειδικά ηπατολογικά ιατρεία

Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία. Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr

9 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι νοσούν

Περισσότεροι από 1.4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο οφείλονται στις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C, αριθμός που ξεπερνά τους θανάτους που προκαλούνται από τον ιό του HIV/AIDS, την ελονοσία και την φυματίωση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, υπολογίζεται  ότι οι θάνατοι από τις Ιογενείς Ηπατίτιδες θα αυξηθούν κατά 123.5% μέχρι το 2030 (ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C).

Από τα 325 εκατομμύρια άτομα που ζουν με ιογενή ηπατίτιδα παγκοσμίως, 9 στα 10 ζουν με ηπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα C χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άτομα με άλλους και τους κινδυνεύει επίσης να αναπτυχθούν επιπλοκές στην υγεία και στο ήπαρ, που τελικά οδηγούν σε καρκίνο του ήπατος ή θανατηφόρα ηπατική νόσο.

Παγκόσμια κινητοποίηση

Το 2016, οι κυβερνήσεις 196 χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας υιοθέτησαν την παγκόσμια στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις ιογενείς ηπατίτιδες, η οποία περιλαμβάνει ως στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας Β και C έως το 2030 και την επίτευξη ποσοστού διάγνωσης 30% έως το 2020, αλλά μόνο λίγες χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η παγκόσμια δέσμευση για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας είναι εφικτή, χάρη στη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών για την ηπατίτιδα Β και θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Ωστόσο, με 290 εκατομμύρια ανθρώπους που επί του παρόντος αγνοούν ότι έχουν μολυνθεί, βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες.

Για αυτό, η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αυτή τη μέρα του χρόνου, έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να ενωθούμε γύρω από τον κοινό στόχο της εξάλειψης τον ιογενών ηπατιτίδων και να ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες υγείας, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν στον αγώνα για να εξάλειψη της νόσου έως το 2030.

Δείτε ακόμηΌζοι θυρεοειδούς: Τι είναι, πότε πρέπει να ανησυχήσουμεΠώς να ψήσετε το κρέας για να μην παραχθούν καρκινογόνες ουσίεςΜύθος ή αλήθεια ότι παχαίνει το καρπούζι;
Keywords
Τυχαία Θέματα