Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σήμερα…

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νόσους στον κόσμο, με 10.000 ασθενείς μόνο στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων, σημειώνεται παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες όπως, η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια. Σημειώνεται

παράλληλα, ότι ήδη επηρεάζει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τις αιτίες που την πυροδοτούν, οι περισσότεροι ειδικοί στο θέμα, συμφωνούν ότι είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση στην εξάπλωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο. Τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας που βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών χαμηλότερου γεωγραφικού πλάτους, μπορεί να παρέχουν εν μέρει προστασία ενάντια στην ασθένεια.

Γενικά προσβάλλει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών, ενώ συχνά παρεμβαίνει στη ζωή και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η υψηλότερη επίπτωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας εμφανίζεται μεταξύ των 25 και 29 ετών. Η μέγιστη επίπτωση, ωστόσο, αντιστοιχεί στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40-49 ετών, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών. Έχει προταθεί ότι η επιρροή των γυναικείων ορμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα ίσως παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική.

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ήταν η κυκλοφορία, πριν δύο χρόνια, του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα που περιέχει την ουσία φινγκολιμόδη. Επιπρόσθετα, οι νέες θεραπείες φαίνεται πως θα αποτελέσουν εναλλακτικές για την έναρξη θεραπείας σε νέους διαγνωσμένους ασθενείς.

Η τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της φινγκολιμόδης σε όλους τους δείκτες αποτελεί σημαντική θεραπευτική πρόοδο. Σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς παρέμεινε ελεύθερος από οποιαδήποτε δραστηριότητα της νόσου, τόσο κλινικά όσο και υποκλινικά. Επιπρόσθετα, η φινγκολιμόδη έχει επιδείξει μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αποτελεσματική μείωση του ρυθμού εγκεφαλικής ατροφίας, η οποία φαίνεται πως συσχετίζεται τόσο με την εξέλιξη της αναπηρίας, όσο και με τις γνωστικές λειτουργίες των ασθενών με ΣκΠ. Εμφανίζεται μάλιστα, μέχρι και διπλάσια αύξηση της αποτελεσματικότητας στους ασθενείς που άλλαξαν τη θεραπεία τους σε φινγκολιμόδη.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (29 Μαΐου) είναι αφιερωμένη στους νέους πάσχοντες της νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα