Παγκόσμια ημέρα βιβλίου – Μητσοτάκης: Σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας ο πρωθυπουργός

«Μολονότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έρχεται μία φορά το χρόνο, κάθε βιβλίο που μας έχει συγκινήσει, μας έχει ταξιδέψει, μας έχει συντροφεύσει ή μας έχει διδάξει, θα είναι πάντοτε μέρος της ζωής μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας

και συνόδευσε την ανάρτησή του με σχετική φωτογραφία, ενώ συνομίλησε με δυο ραδιοφωνικούς παραγωγούς του δημοτικού ραδιοφώνου της Αθήνας για το βιβλίο.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, επισκέφτηκα το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στο κέντρο της Αθήνας, όπου είδα τις νέες εκδόσεις και είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Κωστή Μοστράτο και Φίλιππο Παππά για την εκπομπή “Αθήνα, το Φελέκι σου”, του σταθμού Αθήνα 9,84. Μολονότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έρχεται μία φορά το χρόνο, κάθε βιβλίο που μας έχει συγκινήσει, μας έχει ταξιδέψει, μας έχει συντροφεύσει ή μας έχει διδάξει, θα είναι πάντοτε μέρος της ζωής μας. Το βιβλίο είναι και ψυχαγωγία, μόρφωση, παρέα, είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι Έλληνες διαβάζουμε και πιστεύω ότι θα διαβάζουμε ακόμα περισσότερο. Διαβάζουμε ό,τι μας κάνει κέφι, αλλά διαβάζουμε!».

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Γιατί η UNESCO διάλεξε την 23η Απριλίου

Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων. O Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, και ο Άγγλος δραματουργός, Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Μόνο στη «Λα Ράμπλα», τον πιο γνωστό δρόμο στη Βαρκελώνη, Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995 αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Βιβλίο και κορονοϊός

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος στα 26 χρόνια «ζωής» της, η «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» βρίσκει την ανθρωπότητα εν μέσω πανδημίας. Πάντως, οι νέες συνθήκες που έφερε ο κορονοϊός στην καθημερινότητα μας ίσως αποτελούν μία καλή αφορμή για να προβληματιστούμε εκ νέου πάνω σε αυτή τη σχέση.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, όπου οι περισσότερες χώρες βίωσαν περιόδους περιορισμού και οι άνθρωποι έπρεπε να περιορίσουν τον χρόνο τους εκτός σπιτιού, τα βιβλία αποδείχθηκαν παντοδύναμα όπλα για την καταπολέμηση της απομόνωσης, την ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών, τη διεύρυνση των οριζόντων μας και τη διέγερση του μυαλού και της δημιουργικότητας μας. Σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός των αναγνωσθέντων βιβλίων διπλασιάστηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της UNESCO για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Δείτε ακόμη: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τέτοια τροπολογία για τα μέλη του ΤΧΣ!” – “Πόλεμος” για το ακαταδίωκτοΧαλαρή η Νίκη Κεραμέως – Παίζει βόλεϊ με μαθητές ΛυκείουΤα ellinikahoaxes διαψεύδουν τον Αλέξη Τσίπρα: Όχι, η Ελλάδα δεν είναι πρώτη στους θανάτους στην ΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα