Παγκόσμιος πληθυσμός: Πώς θα διαμορφωθεί σε τρεις δεκαετίες
Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με όλο και πιο αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησής του που έφτασε το μέγιστο (πάνω από 2% ετησίως) πριν από εξήντα χρόνια μειώθηκε στο μισό (0,9 %) το 2022 και θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι την πιθανή σταθεροποίησή του στα τέλη του αιώνα μας, σύμφωνα πάντοτε με το «ενδιάμεσο» σενάριο των προβολών των Ηνωμένων Εθνών. Η επιτάχυνση της αύξησής του τους τελευταίους δύο αιώνες οφείλεται στη διαδοχική είσοδο διαφορετικών περιοχών στη δημογραφική μετάβαση,
Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στο 44o τεύχος της σειράς «DemoNews» με θέμα «Ο πληθυσμός του πλανήτη και της Κίνας στον ορίζοντα του 2050», ένα ψηφιακό δελτίο του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας, στο οποίο οι συγγραφείς (ο καθ. Βύρων Κοτζαμάνης και ο μεταδιδάκτορας Γεώργιος Κοντογιάννης), παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων προβολών (2022) των Ηνωμένων Εθνών. Η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρουν πως οφείλεται στο ότι η γονιμότητα άρχισε να μειώνεται πολύ γρήγορα σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και στη συνέχεια, με αργότερους όμως ρυθμούς, στην Αφρική.
Η πορεία της ΑφρικήςΠαρολαυτά, αυτό δεν απέτρεψε την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, λόγω της αδράνειας των δημογραφικών φαινομένων (όσο νεότερος είναι ένας πληθυσμός, ακόμη και αν τα ζευγάρια κάνουν όλο και λίγο λιγότερα παιδία, ο συνολικός αριθμός γεννήσεων παραμένει υψηλός). Η πορεία της Αφρικής, ειδικότερα δε ιδιαίτερα της Υποσαχάριας, διαφοροποιείται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες από τις αντίστοιχες πορείες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς η πτώση της γονιμότητας σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπείρου αυτής ήταν -και παραμένει- σχετικά αργή ενώ, η ήπειρος αυτή έχει ακόμη έναν πολύ νεανικό πληθυσμό (η διάμεσος ηλικία σήμερα είναι 17,6 έτη στην υπο-Σαχάρια και 18,6 έτη σύνολο της Αφρικής, έναντι 41,7 ετών στην Ευρώπη).
Ο πληθυσμός δε της υπο-Σαχάριας Αφρικής θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιασθεί μέχρι το τέλος του αιώνα (από 1,1 δισ. σήμερα σε 2,1 δισ. το 2050 και σε 3,4 δισ. το 2100 με αποτέλεσμα ενώ σήμερα, ζει στην Αφρική 1 στους 6 κατοίκους του πλανήτη, η αντίστοιχη αναλογία να ανέλθει το 2050 σε 1 στους 4 (και πιθανότατα πάνω από 1 στους 3 το 2100. Σε αντίθεση με την Αφρική, ο πληθυσμός της Ευρώπης όχι μόνον δεν θα αυξηθεί, αλλά αντιθέτως θα μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες (απο746 εκατ. το 2021 στα 704 εκατ. το 2050), με αποτέλεσμα, ενώ το 1950 ο πληθυσμός της «γηραιάς ηπείρου» αποτελούσε το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, να αποτελεί σήμερα μόνον το 9,5%, και μόλις το 7,3% το 2050 (αυτός δε της Ελλάδας από 1,41% του ευρωπαϊκού πληθυσμού το 2021, το 1,3% το 2050).
ΚίναΌσον αφορά την Κίνα, ο πληθυσμός της αυξήθηκε από τα 539 εκατ. το 1950 σε 1,426 δισ. το 2021 πολλαπλασιαζόμενος 2,6 φορές, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός την ίδια περίοδο πολλαπλασιάστηκε επί 3,2. Η Κίνα που ήταν -και παραμένει η πολυπληθέστερη χώρα της γης (22 στους 100 κάτοικους του πλανήτη το 1950 και 18 στους 100 σήμερα ζουν σε αυτήν), πολύ σύντομα θα παραχωρήσει τα πρωτεία στην Ινδία καθώς ο πληθυσμός της θα μειώνεται συνεχώς. Η χώρα αυτή ταυτόχρονα, εξαιτίας της γρήγορης μείωσης της θνησιμότητας μετά το 1965 και της γονιμότητας μετά το 1969-1970, έχει ήδη -και θα συνεχίσει να έχει- και μια εξαιρετικά γρήγορη αύξηση των ατόμων 65 ετών και άνω που θα της θέσει σύντομα πλήθος προβλημάτων, καθώς ο χρόνος προετοιμασίας της για την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης, σε αντιδιαστολή με αυτόν που είχαν -και έχουν- στην διάθεση τους οι ευρωπαϊκές χώρες είναι περιορισμένος.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, αναφέρει ότι «το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό καθώς οι δημογραφικές προβλέψεις είναι σχετικά ασφαλείς για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Οι προβολές αυτές είναι αρκετά ρεαλιστικές καθώς οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα ζήσουν τότε έχουν ήδη γεννηθεί, γνωρίζουμε το πλήθος αυτών που ζουν σήμερα και μπορούμε να εκτιμήσουμε χωρίς ιδιαίτερο σφάλμα και το πλήθος αυτών που θα πεθάνουν, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων που θα προστεθούν μπορεί επίσης να εκτιμηθεί καθώς οι γυναίκες που θα φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους τα επόμενα 25-30 χρόνια έχουν ήδη γεννηθεί.
Ανισα κατανεμημένος ο πληθυσμόςΟ πληθυσμός του πλανήτη μας είναι άνισα κατανεμημένος σήμερα, και θα παραμείνει, με μόνη διαφορά την ταχύτητα μετατόπισης του κέντρου βάρους στην Αφρική. Η ανθρωπότητα δεν θα αποφύγει και την αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα τριάντα χρόνια, λόγω της δημογραφικής αδράνειας που κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει. Το πραγματικό όμως ερώτημα, από το οποίο εξαρτάται μακροπρόθεσμα η επιβίωση του ανθρώπινου γένους, δεν είναι τόσο το πλήθος όσο ο τρόπος ζωής. Ακόμη και σήμερα που είμαστε 8 δισ., αν όλοι υιοθετούσαν το μοντέλο (βλ. κατανάλωση) των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, οι διαθέσιμοι πόροι θα εξαντλούνταν σε λίγες δεκαετίες και η ζωή στη Γη θα γινόταν μη βιώσιμη (ενδεικτικά και μόνον θα σας αναφέρω ότι τα 6,7 από τα 8 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού “επιβαρύνουν” το 2022 τον πλανήτη λιγότερο από τα 1,3 δισεκατομμύρια κάτοικων των πλούσιων χωρών).
Οφείλουμε έτσι από τώρα, να σκεφθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε αφενός μεν να βελτιώσουμε το επίπεδο διαβίωσης του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού της Γης περιορίζοντας ταυτόχρονα τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφετέρου δε να διατηρήσουμε την ευημερία του μικρότερου τμήματός του μειώνοντας το οικολογικό του αποτύπωμα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεθύσι και Hangover: Τροφές που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα
- Συλλυπητήρια του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών προς τον Δημήτρη και την Ελενη Στρατούλη
- J2US - Δέσποινα Βανδή: «Ποια είναι η οικογένεια Μπισμπίκη;»
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η φάρσα που ακυρώνει την κουβέντα για το ποδόσφαιρο
- Δημοσιογράφοι του Mega για πολιτικούς: «Μας τηλεφωνούν 1:00 τα ξημερώματα για να έρθουν στην εκπομπή, πήραν χυλόπιτα» (vid)
- «Ο Θανάσης Βέγγος έτρεχε για να ξεφύγει από το άγχος»
- Υπόθεση Πισπιρίγκου: Στην αντεπίθεση ο Δασκαλάκης - Καταθέτει 40 μηνύματα στη δίκη
- Η εποχή της δωρεάν ασχολίας στα social πλησιάζει στο τέλος τηςl
- Γη της Ελιάς: Όλα όσα θα δούμε σήμερα και την εβδομάδα που έρχεται
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ζώδια σήμερα 26/2: Προβλέψεις για την Κυριακή
- 28χρονη Βίκυ Έβρος: «Παλικαρίσιο αν έριξε μαχαίρι στην καρδιά της», λέει ο πατέρας της
- Κορονοϊός – Ινδία: Μητέρα και γιος κλειδώθηκαν… τρία χρόνια στο σπίτι
- Κοκλώνης J2US: Πώς σχολίασε τα όσα ακούγονται για την απάτη
- Ελληνοτουρκικά και σεισμός: Θα αλλάξει η κατάσταση; Τι λέει ο πρώην υπΕΞ της γείτονος
- Ευδοκία Ρουμελιώτη γιος: «Μισώ όλες τις γυναίκες του κόσμου γιατί νιώθω ότι μια γυναίκα θα μου πάρει το παιδί μου»
- Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου: Η μέρα που “εφυγε” ο αγαπημένος μας Κώστας Βουτσάς
- Παγκόσμιος πληθυσμός: Πώς θα διαμορφωθεί σε τρεις δεκαετίες
- Καιρός σήμερα Κυριακή: Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Ε65 παράδοση: 24 χλμ. του βόρειου τμήματος, μέσα στο 2023
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Παγκόσμιος πληθυσμός: Πώς θα διαμορφωθεί σε τρεις δεκαετίες
- Κορονοϊός – Ινδία: Μητέρα και γιος κλειδώθηκαν… τρία χρόνια στο σπίτι
- Ζώδια σήμερα 26/2: Προβλέψεις για την Κυριακή
- Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου: Η μέρα που “εφυγε” ο αγαπημένος μας Κώστας Βουτσάς
- Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: “Την προσεχή Παρασκευή θα κάνω εισήγηση”
- Ελληνοτουρκικά και σεισμός: Θα αλλάξει η κατάσταση; Τι λέει ο πρώην υπΕΞ της γείτονος
- Μεσαία τάξη – ΣΥΡΙΖΑ: «Θράσος Μητσοτάκη να μιλά»
- Μαριούπολη – πόλεμος στην Ουκρανία: “Οι Ρώσοι τσιμεντώνουν ομαδικούς τάφους”
- Ε65 παράδοση: 24 χλμ. του βόρειου τμήματος, μέσα στο 2023
- Φουρέιρα Instagram: «Δεν μπορώ να περιμένω»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιτυχείς οι ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε
- Τραγωδία: Τουλάχιστον 30 νεκροί μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στη νότια Ιταλία
- Πάτρα: Μετά το ξεφάντωμα "βομβαρδισμένο" τοπίο το κέντρο (φωτο)
- Η ταυτότητα των ορθοδόξων Ρωμιών της Αντιόχειας, χθες και σήμερα
- Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά
- Συναγερμός στα Χανιά: Βρέθηκε νεκρός άνδρας στη Δυτική Τάφρο
- Πάτρα: «Βούλιαξε» από χιλιάδες καρναβαλιστές – Το μεσημέρι η μεγάλη παρέλαση
- Επίθεση με μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια
- Αναδρομή σε 70 χρόνια ελληνικής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις ενός βετεράνου προσκόπου