Παναγιωτόπουλος – Ακάρ ΝΑΤΟ: Τι λένε τα δύο Υπουργεία Άμυνας για τη συνομιλία

Σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 16 Ιουνίου. Κατά τη συνομιλία τους υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση

καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και μέσα σε λίγα λεπτά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μπήκε στην ουσία της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει μετά την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις της Άγκυρας. “Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων” αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο από τη συνομιλία που είχαν οι Παναγιωτόπουλος – Ακάρ.

“Ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας”

Κατά τη συζήτηση για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επισήμανε τη σημασία της αμυντικής ενίσχυσης και αποτροπής σε μια προσέγγιση 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας τη πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική αξία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, για τις δυνάμεις ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, αλλά και ως πύλης ασφαλούς και απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και των κ-μ του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Σχετικώς με τον επιμερισμό βαρών, την κοινή χρηματοδότηση και την υλοποίηση δεσμεύσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η Ελλάδα διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω απ’ το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις σε κύριο αμυντικό εξοπλισμό άνω του 20%, συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο έπακρο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι οι νέες γεωπολιτικές και γεω-οικονομικές συνθήκες, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις οποίες εφαρμόζει η χώρα μας, καθιστούν αναγκαία την προσεκτική διαχείριση των πόρων της Συμμαχίας, προκειμένου αποφευχθεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των κ-μ. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Γερμανίας κ. Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λέκορνυ (Sebastien Lécornu), της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), της Βουλγαρίας κ. Ντράγκομιρ Ζάκοφ (Dragomir Ζakov) και Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Rasko Konjevic), κατά τις οποίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος στον Ακάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Χουλουσί Ακάρ πως για να γίνουν βήματα μπροστά, θα πρέπει να σταματήσουν η ένταση, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις της Τουρκίας. Τη συνάντηση επεδίωξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ο οποίος είχε καλλιεργήσει από χθες το έδαφος. Με δεδομένη την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και το “Μητσοτάκης γιοκ” που είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή οι υπουργοί Άμυνας Παναγιωτόπουλος – Ακάρ αποτελούν τον μοναδικό ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Επισήμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση μεταξύ των δυο υπουργών Άμυνας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κύκλοι του ΥΠΕΘΑ σημειώνουν ότι οι Τούρκοι ήταν αυτοί που έριξαν τους τόνους και ζήτησαν την πραγματοποίηση της συνάντησης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μεταφέρει μήνυμα για αποκλιμάκωση και συγκράτηση της έντασης.

Η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς φάνηκε όταν ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε,

“Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (σ.σ.: Παναγιωτόπουλο)”. Αυτά είπε σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, μία μέρα μετά την αντιπαράθεση που είχε με Έλληνες βουλευτές. Και συνέχισε σήμερα, στο ίδιο κλίμα: “Να πεις χαιρετισμούς στην Αθήνα, να πεις χαιρετισμούς στην Ελλάδα”, είπε στον ανταποκριτή Μανώλη Κωστίδη. O Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ακόμα και στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. “Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν” σημείωσε.

“Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονες να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με τις συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά”, δήλωσε επίσης ο Χουλουσί Ακάρ όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη.

MSB Hulusi Akar ile Yunan mevkidaşının görüşmesinde; iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun komşuluk ilişkileri ile ikili/bölgesel iş birliğine sağlayacağı katkı ve tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi üzerinde duruldu. pic.twitter.com/mD4Dg26bEp

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 16, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναγιωτόπουλος – Ακάρ ΝΑΤΟ, Υπουργεία Άμυνας,panagiotopoulos – akar nato, ypourgeia amynas