Πανελλήνιες 2020 αλλαγές: Στο “τραπέζι” η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με το απολυτήριο Λυκείου

Πανελλήνιες 2020 αλλαγές: Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για την είσοδο στα πανεπιστήμια παρουσίασε ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρθηκε στις αλλαγές που σχεδιάζονται από το υπουργείο Παιδείας

σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην ερώτηση αν μπορεί να αποσυνδεθεί το λύκειο από τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, απάντησε ότι «το λύκειο είναι αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα, με την καθιέρωση πιστοποιημένου εθνικού απολυτηρίου, το οποίο θα είναι το εισιτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, τα νέα προγράμματα σπουδών, την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο». Σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ανέφερε ότι πρόκειται για δύο πολύ μεγάλα εργαστήρια καινοτομίας και αριστείας με σχόλια που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «ο σημαντικός ρόλος τους στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής, η δικτύωσή τους με τα υπόλοιπα σχολεία, η ουσιαστική συμμετοχή τους στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθιστά απολύτως αναγκαία οργανική σύνδεσή τους με το ΙΕΠ. Τα δίκτυα των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων δεν σχεδιάζονται για να κλειστούν αυτάρεσκα στον εαυτό τους, αλλά για να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης».

Πανελλήνιες 2020 αλλαγές: Τι αλλάζει στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, είναι να υπάρχουν δύο βάσεις εισαγωγής: μία γενική που θα ορίζεται από το ίδιο το υπουργείο και μία ειδική που θα ορίζεται από τα ΑΕΙ και θα αφορά τα μαθήματα «κλειδιά» για κάθε επιστήμη.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως θα κατατεθούν ρυθμίσεις «επείγουσας φύσεως» σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων, όπως και ένα μίνι σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις που θα αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2019 θα συγκροτηθεί ο πρώτος μεγάλος νόμος του υπουργείου για τον τρόπο λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, η υπουργός μεταθέτει το θέμα θεσμοθέτησης βάσης για δεύτερο χρόνο, καθώς εγκρήθει ότι πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», και οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου από τα ΑΕΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα