Πάνω από 125 εκατ. γυναίκες έχουν ακρωτηριαστεί

Σύμφωνα με την έκθεση «Ακρωτηριασμός/Αποκοπή των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Μια στατιστική επισκόπηση και διερεύνηση της δυναμικής για αλλαγή» της Unicef, πάνω από 125 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν πέσει θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων και 30 εκατ. κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν την διαδικασία αυτή.

Έρευνες της Unicef σε 29 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι τα κορίτσια είναι

λιγότερο πιθανό να την υποστούν σε σχέση με πριν από 30 χρόνια, αφού η μέθοδος του ακρωτηριασμού υποχωρεί σε χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν. Επίσης, σε τρεις χώρες, το Τσαντ, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες επιθυμούν τον τερματισμό της.

Σύμφωνα με τη Unicef, σε περισσότερες από τις μισές, από τις 29 χώρες όπου επικεντρώνεται το πρόβλημα τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα της πρακτικής αυτής από ότι οι μητέρες τους. Για παράδειγμα στην Κένυα και την Τανζανία τα κορίτσια μεταξύ 15-19 ετών διατρέχουν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο από τις γυναίκες ηλικίας 45-49 ετών.

Η εξάπλωσή της πρακτικής αυτής έχει μειωθεί έως και κατά το ήμισυ σχεδόν μεταξύ των εφήβων κοριτσιών στο Μπενίν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

«Ο ακρωτηριασμός ή αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων ενός κοριτσιού για υγεία, ευημερία και αυτοδιάθεση», δηλώνει η Γκέτα Ράο Γκουπτα, αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Αυτό που είναι σαφές από την έκθεση αυτή είναι ότι η νομοθεσία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η πρόκληση τώρα είναι να αφήσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες, τα αγόρια και τους άνδρες μιλήσουν δυνατά και ξεκάθαρα και να δηλώσουν ότι επιθυμούν τον τερματισμό της επιβλαβούς αυτής πρακτικής», υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα