Πάνω από τα μισά κράτη της Ε.Ε. απέρριψαν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο έδαφος τους, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον τα 2/3 του πληθυσμού και της καλλιεργήσιμης γης της Ευρώπης θα παραμείνουν απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Ειδικότερα, η Γερμανία έγινε η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης που αποχωρεί από το σχέδιο της Κομισιόν, ακολουθώντας την Ελλάδα

και τις Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία, απορρίπτοντας τις καλλιέργειες. Εκτός από αυτές τις 15 χώρες, αποχώρησαν επίσης τέσσερις περιφέρειες, συγκεκριμένα η Σκωτία, η Ουαλία, και η Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βαλλονία, το γαλλόφωνο κομμάτι του Βελγίου.

Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν από τις βιοτεχνολογικές εταιρείες, των οποίων οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν ήδη εγκριθεί, να μην κυκλοφορήσουν τα προϊόντα στις αγορές τους. Οι εταιρείες αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον αυτής της απόφασης, ωστόσο παρά την απαγόρευση των καλλιεργειών αυτών, πολλές χώρες εξακολουθούν να εισάγουν γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο από άλλα κράτη, όπου είναι νόμιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα