Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: «Να αποχωρήσει άμεσα», λένε Συντηρητικοί

Συναγερμός έχει σημάνει στους Τόρις, μετά την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον ότι παραιτείται μεν, αλλά «σε δόσεις» καθώς στόχος του είναι να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται η εκλογή νέου αρχηγού. Στελέχη των Συντηρητικών όχι μόνον εκφράζουν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο παραμονής του στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά προειδοποιούν και για ενδεχόμενο «μακελειό».

Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο έχει προκαλέσει ανησυχίες, εν μέσω φημών ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να επιδιώκει την προώθηση της πολιτικής του

ατζέντας, όπως στο θέμα των φοροαπαλλαγών. Υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μέιτζορ, που με επιστολή του προς την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς των Συντηρητικών, προειδοποιεί ότι δεν είναι συνετή η παραμονή του στο Νούμερο 10. Όπως υποστηρίζει, ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει ως «υπηρεσιακός πρωθυπουργός», προτείνοντας είτε έναν προσωρινό πρωθυπουργό είτε επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών «για λόγους εθνικού συμφέροντος».

Οργή Συντηρητικών βουλευτών για το ύφος του Τζόνσον

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του -για διάστημα άνω των τριών μηνών – έχοντας χάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησής του και του κοινοβουλευτικού του κόμματος δεν είναι συνετή και πιθανών θα είναι μη βιώσιμη» τόνισε. Ο Τζον Μέιτζορ, που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για αποφάσεις που θα επηρεάζουν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημειώνει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορέσει να τον συγκρατήσει, όπως ούτε το προηγούμενο μπόρεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει την ανάγκη αποχώρησής του από την Ντάουνινγκ Στριτ, και είτε την αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντόμινικ Ράαμπ είτε την αλλαγή των κανόνων, ώστε μόνον οι βουλευτές να μπορούν να εκλέγουν τον αρχηγό του κόμματος, κάτι που όμως προϋποθέτει αλλαγή του κανονισμού.

Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών εξέφρασαν την οργή τους για το ύφος που επέλεξε ο Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει το διάγγελμά του. Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν φράσεις βουλευτών που μόνο κολακευτικές δεν είναι για τον απελθόντα πρωθυπουργό. Κάποιοι του καταλογίζουν έλλειψη κάθε ταπεινότητας, ενώ επικρίνουν και τις αιχμές κατά του κόμματός του. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η «ανταρσία» των τελευταίων ημερών ήταν σωστή. Άλλος βουλευτής δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «γελοίο» και να τον κατηγορήσει ότι δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι ο Τζόνσον δεν διαθέτει ίχνος αγάπης ή πίστης προς το Συντηρητικό κόμμα.

A lot of Tory MPs riled after that Johnson resignation speech:

– “Revolting No humility, shots fired at the parliamentary party, just sums up we were right.”

– “Ridiculous. No self reflection at all.”

– “An absence of any affection for, or loyalty to, the Conservative party.”

— Aubrey Allegretti (@breeallegretti) July 7, 2022

«Να παραδώσει τις σφραγίδες και να ζητήσει συγγνώμη»

Σύμφωνα με τα νυν χρονοδιαγράμματα, οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια σειρά από ψηφοφορίες, μέχρι οι υποψήφιοι για την ηγεσία να μειωθούν σε δύο και ο ένας να στεφθεί νικητής. Με βάση τις εκτιμήσεις, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες, ενώ ο νέος αρχηγός αναμένεται να αναλάβει πριν τη διάσκεψη του κόμματος τον Οκτώβριο. Ο παραιτηθείς υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραδώσει τις σφραγίδες του αξιώματος, να ζητήσει συγγνώμη από την Αυτού Μεγαλειότητα και να τη συμβουλεύσει να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό», δήλωσε. Παράλληλα, πρότεινε οι παραιτηθέντες υπουργοί να επιστρέψουν στα πόστα τους και να επιλέξουν νέο ηγέτη των Συντηρητικών, προσπαθώντας να διορθώσουν τη ζημιά.

Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι κι άλλοι πολιτικοί. Πρώην υπουργός δήλωσε στην Daily Mail: «Πρέπει να απαλλαγούμε από το δηλητήριο Τζόνσον όσο γρηγορότερα γίνεται». Παρέμβαση υπήρξε και από τον Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου και στενού του συνεργάτη. Σε ανάρτησή του στο twitter ζητά την αποχώρηση του Τζόνσον σήμερα «διαφορετικά θα προκαλέσει μακελειό. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο πρώην συνεργάτης του «ακόμα και τώρα παίζει με τον χρόνο και θα προσπαθήσει να παραμείνει» στη θέση του. Άλλος πρώην υπουργός, ο Νικ Γκιμπ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από πρωθυπουργός. «Αφού έχασε τόσους υπουργούς, έχασε την εμπιστοσύνη και την εξουσία που απαιτείται για να συνεχίσει. Χρειαζόμαστε έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό που να μην είναι υποψήφιος αρχηγός για να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση μέχρι να αναλάβει νέος ηγέτης».

Keywords
Τυχαία Θέματα