Παραπολιτικά: Με τη ματιά του Γιάννη Ντσούνου

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε φουντώσει για τα καλά η σεναριολογία για σκέψεις που κάνει ο πρωθυπουργός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και μια ακόμη σεναριολογία, ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό. Μάλιστα οι πιο τολμηροί προέβλεπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινήσει τις διαδικασίες της αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Και όπως έχουμε γράψει πολλές φορές από αυτήν εδώ την στήλη, τα σενάρια και οι φήμες όσο εύκολα γεννιούνται και διακινούνται, τόσο εύκολα καίγονται και διαψεύδονται.

>γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Αυτό έγινε και αυτήν την φορά, παρά το γεγονός ότι αρκετοί, ακόμη και πολιτικοί στο εσωτερικό της ΝΔ, δυσαρεστήθηκαν. Και η αλήθεια είναι ότι, αν κάποιος αναλύσει τα δεδομένα, αλλά και την χρονική συγκυρία, όπου κάποιοι επιμένουν τόσο στις εκλογές όσο και στον ανασχηματισμό, θα διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν ισχυρό λόγο να προχωρήσει σε καμία από τις δύο κινήσεις, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ας δούμε, λοιπόν, τους λόγους που δεν επιβεβαιώνονται αυτά τα σενάρια.

Τα ελληνοτουρκικά

Αρχικά ας δούμε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο προχώρησε σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, που έφτασαν μέχρι και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα νησιά του Αιγαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσηλωμένος στην τακτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία τρία χρόνια, δημοσιοποίησε  την αναθεωρητική αυτή στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις Ερντογάν και των υπολοίπων Τούρκων αξιωματούχων τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ. Και μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να το επαναλάβει σε δύο πολύ κρίσιμες συναντήσεις μέσα στον μήνα που διανύουμε. Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά κυρίως στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, παρουσία και του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν. Εν μέσω ενός τέτοιου «κλίματος» στην εξωτερική πολιτική μάλλον ουδείς θα πίστευε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκήρυσσε εκλογές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Δεύτερο δεδομένο και εξίσου σημαντικό ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει θέσει εδώ και καιρό σε συναγερμό όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο γιατί κανείς δεν γνωρίζει το επόμενο βήμα του Πούτιν για το πόσο θα διαρκέσουν ακόμη οι μάχες, αλλά και γιατί οι επιπτώσεις στις οικονομίες κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης είναι εφιαλτικές. Άρα ούτε αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη επιτρέπει στον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού θα πυροδοτούταν αυτόματα στην χώρα ένα κλίμα ανασφάλειας κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Και τέλος στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το συνεχόμενο κύμα ακρίβειας τόσο στην ενέργεια, όσο και στα καύσιμα.

Και μπορεί στην ενέργεια να δαπανήθηκαν χρήματα και να δόθηκαν και χρήματα ακόμη και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και μπορεί να καταργήθηκε η «ρήτρα αναπροσαρμογής», ωστόσο τα αποτελέσματα αυτών των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα φανούν στους πολίτες τους επόμενους μήνες. Την ίδια ώρα ακόμη δεν έχει υπάρξει ουσιαστική λύση στο ζήτημα των καυσίμων, όπου μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να προχωρήσει σε μια παρόμοια ενέργεια με αυτή που έκανε στην ενέργεια, αλλά δεν έχει βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να το ανακοινώσει. Επομένως με 2,4 ευρώ την βενζίνη και με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να είναι ακόμη υψηλοί, δύσκολα κάποιος θα αποφάσιζε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, αφού είναι προφανές ότι η «πολιτική φθορά» είναι μεγάλη.

Ο ανασχηματισμός

Και ερχόμαστε στα του ανασχηματισμού. Οι λόγοι για να γίνει ανασχηματισμός μπορεί να είναι πολλοί, αλλά συνήθως οι ανασχηματισμοί γίνονται είτε γιατί πλησιάζουμε σε εκλογές, είτε γιατί παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου σε συγκεριμένα υπουργεία. Τι από τα δύο συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην κυβέρνηση; Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει τον τελευταίο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτε από τα δύο: Ούτε ο ίδιος σκέφτεται τις εκλογές στην παρούσα φάση, ούτε παρατηρούνται χρονικές αποκλίσεις στο κυβερνητικό έργο.

Επομένως και ο ανασχηματισμός (που όπως ξέρουμε πάντως ποτέ δεν προαναγγέλλεται) μάλλον μετατίθεται χρονικά. Επομένως, καλή η σεναριολογία, καλές οι φήμες, καλή και η πολιτική συζήτηση που πρέπει να υπάρχει εντός του πολιτικού συστήματος, αλλά ακόμη καλύτερα είναι να ασχοληθούμε με την κυβερνησιμότητα και το κυβερνητικό έργο και καλύτερα να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα και την ακρίβεια που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η κυβέρνηση ας συνεχίσει να κυβερνά και από σενάρια δόξα τω Θεώ… δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν!

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Attiki Press
Παραπολιτικά, Γιάννη Ντσούνου,parapolitika, gianni ntsounou