Παρατηρητήριο Πολιτικής Προστασίας: Πώς και σε ποιους τουρίστες θα γίνονται τεστ

Παρατηρητήριο Πολιτικής Προστασίας: Την 1 η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όχι μόνο στην Αθήνα όπως θα γίνεται μέχρι τότε, αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης, εφόσον

κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Μπορεί την 1η Ιουλίου να έχει προγραμματιστεί η πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, όμως από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Επίσης, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά άλλων χωρών, απ’ όπου θα φθάνουν αεροσκάφη σε όλη τη χώρα, έχουν προγραμματιστεί και θα λαμβάνουν χώρα έλεγχοι-τεστ για τυχόν θετικούς επιβάτες στον νέο κορονοϊό.

Αυτά, γνωστοποίησε στην τελευταία ενημέρωση της Κοινής Γνώμης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε λόγο για τη λειτουργία, στο θάλαμο επιχειρήσεων της πολιτικής Προστασίας ενός Παρατηρητηρίου, το οποίο θα συγκεντρώνει από τους συναρμόδιους φορείς όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία των άλλων χωρών και ανάλογα θα προχωρά ομάδα του ΕΟΔΥ σε τεστ. Που σημαίνει ότι με την πλήρη απελευθέρωση των αεροπορικών πτήσεων, ανάλογα με τα κρούσματα και την έξαρση σε αριθμό θυμάτων που παρουσιάζουν εκάστοτε, θα αποφασίζεται και ο αριθμός των τεστ που θα γίνονται στους αφικνούμενους επιβάτες.

Πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες

Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες θα σημειώνονται πάντα με το κριτήριο που προαναφέρθηκε σε πράσινες, κίτρινες πορτοκαλί, κόκκινες γραμμές. Ενδεικτικά, στις πράσινες, που σημαίνουν μειωμένα κρούσματα, στους 150 επιβάτες θα ελέγχονται δειγματοληπτικά οι δύο. Στις κίτρινες, οι πέντε έως δέκα επιβάτες, στις πορτοκαλί 20 με 30 επιβάτες και στις κόκκινες-υψηλός αριθμός κρουσμάτων- ίσως οι μισοί.

Ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε για το νέο σχέδιο ελέγχων ως εξής:

«Με την πλήρη απελευθέρωση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στις διάφορες χώρες, θα μπορούμε μέσω του Παρατηρητηρίου που υπάρχει και καθημερινά συνεδριάζει και μέσω του μηχανισμού παρέμβασης, να δρομολογούμε και τους αντίστοιχους ελέγχους, που πολλές φορές εκτός από δειγματοληπτικοί μπορεί να είναι και ευρύτατοι, μπορεί να είναι ενδελεχείς, μπορεί να είναι πολύ αυστηροί. Και δεν είπαμε ποτέ ότι την 1 η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε σχέση με όλους και με όλες τις χώρες και απλά θα περιμένουμε να έρθουν οι τουρίστες.

Για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας

Σε καμία περίπτωση. Βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία, για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1 η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για το γενικό πληθυσμό της Πατρίδας μας» Τόνισε ότι οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν και αποφάσεις απελευθέρωσης και γι αυτές, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία

Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα ενθαρρυντικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν από τις 13 Μαΐου σε επιβάτες που έφθασαν στην Αθήνα μόνο. Από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες, έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Μάλιστα, τις 4 τελευταίες μέρες έχουν έρθει 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους έρχονται transit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και φαινόμενα. Και τα 548 τεστ ήταν αρνητικά.

«Προχωρούμε», πρόσθεσε» στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά Περιφέρεια και ανά νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως:

-Την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας. Δρομολογούμε την εγκατάσταση νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά και επίσης, εξασφαλίζουμε επιπλέον κλίνες, ειδικά για την COVID-19 στα νησιά μας. -Την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς. Εξασφαλίζουμε ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για το στόχο αυτό αναβαθμίζουμε και αξιοποιούμε περαιτέρω τις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα