Πάσχα στο χωριό 2021: Οι διαφορετικές απόψεις των ειδικών

Την αισιοδοξία του για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε φαίνεται ότι δαμάζεται η πανδημία και μέρα με την μέρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.  Εξήγησε πως για πρώτη φορά υπήρξε μείωση των νοσηλευόμενων και του ιικου φορτίου, ενώ αναστρέφεται και ο λόγος εισιτηρίων – εξιτηρίων. Ο ίδιος πρότεινε το Πάσχα να γίνει σε εξωτερικούς χώρους στις αυλές μας στο χωριό αφού όπως επεσήμανε δεν πρόκειται να τηρηθεί το lockdown

και είναι προτιμότερο από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Αναφορικά με τα σeslf test τόνισε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βρίσκουμε τους θετικούς και έκανε παράκληση να μην σταματήσουν οι πολίτες να προσέχουν καθώς έχει πιθανότητες να βγει αρνητικό. Όσον αφορά το λιανεμπόριο ανέφερε πως είναι θετική η εικόνα μέχρι τώρα και ότι είναι καλύτερα να αφεθεί ελεύθερο και να καταργηθούν τα SMS τις καθημερινές. Ωστόσο υπογράμμισε πως το Σάββατο θα πρέπει να υπάρχει SMS και επιτήρηση και στα εμπορικά να μπαίνουν με σειρά.

Πάσχα στο χωριό 2021:Παρακινδυνευμένο, λέει η Γκάγκα

Για το επίμαχο θέμα του Πάσχα και των μετακινήσεων την περίοδο των εορτών απάντησε η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα. «Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό. Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα. Όμως, μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε μιλώντας στο OPEN. Σχετικά με τον μέσο όρο των ανθρώπων που νοσηλεύονται, η Μίνα Γκάγκα εξέφρασε το εξής: «Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας. Μπαίνουν στο νοσοκομείο σαραντάρηδες, πενηντάρηδες, ακόμα και τριαντάρηδες και εικοσάρηδες. Δεν μένουν συχνά αλλά έρχονται. Αντίθετα, δεν βλέπουμε πια μεγάλους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αμέσως μετά όταν ολοκληρωθεί και ο εμβολιαστικός κύκλος αυτής της ηλικιακής ομάδας, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

«Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα»

Επίσης, στην ίδια εκπομπή, παράλληλα, μίλησε και ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως «βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική». Όσο για το Πάσχα, τόνισε ότι «με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα».

Παγώνη: Ηρεμήστε πια

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα, μετά και την ανησυχία που προκαλούν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, αλλά και οι νεκροί της πανδημίας. «Ηρεμίστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», είπε η κ. Παγώνη.

«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα», πρόσθεσε η ίδια.

‘Οκ’ από Γώγο

O καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος (ΣΚΑΪ) μιλώντας για το ενδεχόμενο εκδρομών εκτός νομού, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει η ασφάλεια

του να είναι κανείς εμβολιασμένος,

να έχει νοσήσει και να έχει κάνει αντισώματα,

είτε να κάνει τεστ πριν μετακινηθεί», κάνοντας λόγο για «τρία πολύ σημαντικά εργαλεία».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα εξεταστεί υπό την προϋπόθεση πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επίμαχο χρονικό διάστημα θα επιτρέψει το σενάριο αυτό. Σε ένα δεύτερο «στρατόπεδο» εντάσσονται όσοι απορρίπτουν ευθέως μία απόφαση στην κατεύθυνση των μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

Σαρηγιάννης: Δεν συζητάω καν το Πάσχα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΑΝΤ1) υποστήριξε πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξηγώντας πως οι μετακινήσεις στο χωριό για το Πάσχα ενέχουν ρίσκο, υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα – και στα χωριά των πολιτών – είναι πιεσμένα. «Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς», τόνισε την Πέμπτη και ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος (ΑΝΤ1).

Ηλίας Μόσιαλος

Μεταξύ όσων δεν είναι σύμφωνοι με την όλη συζήτηση περιλαμβάνεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του νωρίτερα: «Στη Χιλή έχουν ευρύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών σε σύγκριση με τη χώρα μας αλλά η πανδημία καλπάζει. Ένας από τους λόγους είναι είναι η έλλειψη περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών της χώρας. Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το Πάσχα στο χωριό με το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και με εκατοντάδες συμπατριώτες μας να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Τ/Σ Star, ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν αν τελικά οι οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάντως, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο – το οποίο δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν τις 20 Απριλίου – για τις μετακινήσεις της επόμενης περιόδου, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

Μετακινήσεις προς έναν μόνο προορισμό,

ταξίδι με αρνητικό self test

ή μετακινήσεις αναμεσά σε περιοχές με το ίδιο επιδημικό φορτίο (π.χ. από «κόκκινη» περιοχή σε «κόκκινη»).

Keywords
πασχα, πασχα 2012, lockdown, test, sms, mega, καλοκαιρι, τεστ, ΑΠΘ, ΑΝΤ1, βομβα mall, θεσσαλονικη, lse, ελλαδα, star, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δωρο πασχα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, ηλιας μοσιαλος, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, δωρο πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, εξοδος, θεμα, πιεση, προγραμμα, τεστ, χιλη, ωρα, lse, mega, star, test, αισιοδοξια, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελλειψη, εβδομαδα, εξελιξη, ερχονται, εστιαση, ζωη, ιδια, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κυκλος, κυρια, λογο, μειωση, μπορειτε, νοσοκομεια, ορια, ορος, παμε, πεμπτη, πιθανοτητες, πρισμα, ρισκο, σαββατο, σεναριο, συζητηση, σειρα, σπιτια, σχεδιο, τριτη, φορα, ασφαλεια, αυλες, εκκλησιες, γωγος, χωρα, γκαγκα, νεκροι, νοσοκομειο, πληροφοριες, sms, υγειας
Τυχαία Θέματα