Παύλος και Νικόλαος στην ΕΡΤ: Είμαστε Έλληνες, το επίθετο Γλύξμπουργκ δεν είναι δικό μας

Για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μίλησαν μεταξύ άλλων οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Παύλος και Νικόλαος, οι οποίοι βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή “365 στιγμές” με τη Σοφία Παπαϊωάννου. Οι δύο γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αναφέρθηκαν στο πώς βίωσαν την περίοδο μετά την κατάργηση της βασιλείας, μίλησαν για το πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς βασίλειο και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια. “Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ….”, ανέφερε

ο Νικόλαος ενώ ο Παύλος σημείωσε πως “μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι, να προσφέρω στη χώρα μας”.

Παύλος και Νικόλαος αναφέρθηκαν επίσης σε οικογενειακές στιγμές και αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας. “Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό, δεν μου ήρθε ποτέ[…] κι αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ρουσφέτι από τον εκάστοτε υπουργό Αμύνης θα ήταν βάλε με να υπηρετήσω” τόνισε ο Νικόλαος

Σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου προς τον Παύλο αν είχε ρωτήσει τον πατέρα του γιατί δεν μπορεί να πάει στην Αθήνα, ο ίδιος απάντησε “ναι, και η απάντησή του ήταν να περιμένεις”. Τα δύο αδέρφια απάντησαν στο ερώτημα αν θα κατέβαιναν στην πολιτική και αναφέρθηκαν στον πατέρα τους και τα βιώματά τους, μετά την κατάργηση της βασιλείας. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν υπήρχαν κάποιοι που (σσ έλεγαν στον τέως) να γυρίσει, ο Παύλος απάντησε: “Βέβαια, αλλά ποτέ δεν έγινε μια τέτοια πράξη, το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα”.

Από την πλευρά του ο Νικόλαος δήλωσε,

“Την εποχή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει […] ίσως να είχε κάνει κάτι διαφορετικό εκείνη την εποχή, αν είχε τη σοφία και την εμπειρία που είχε όταν τον άκουγα εγώ”.Δεν έχετε σκεφτεί ποτέ να κατεβείτε στην πολιτική στην Ελλάδα ήταν μια από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Παύλος και εκείνος απάντησε: “Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω”. “Επειδή μου το ζήτησαν πολλοί, άνθρωπος είμαι το σκέφτηκα, αλλά αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα”, ήταν η απάντηση του Νικόλαου.

“Είμαστε Έλληνες, το Γλύξμπουργκ δεν είναι δικό μας όνομα”

Ο Νικόλαος είπε συγκεκριμένα ότι “δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια. Μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι τη θέλω. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας, το ξέρω εγώ. Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα. Είμαι Έλληνας και δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Αν υπάρχει βουλήση, δεν είμαι αρμόδιος εγώ για το επίθετο, θα το βρούμε”. Εξήγησε δε ότι γεννήθηκε Ιταλία, πήγε Δανία και μετά πήγε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για σπουδές. “Παντού αισθανόμουν ξένος. Στην Αγγλία, είμαι ευγνώμων, υπηρέτησα, έζησα, έμαθα τα ήθη και τα έθιμά τους, το χιούμορ τους, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Μόλις ήρθα εδώ, αισθάνθηκα ότι εδώ είναι ο τόπος μου. Οι φιλέλληνες είναι ξένοι, αλλά εγώ είμαι Έλληνας. Ήρθα Ελλάδα, την αγαπάω και θέλω να υπηρετήσω. Είμαι Έλληνας”.

Σε σχετικό ερώτημα, ο Παύλος απάντησε ότι “το επίθετο Γλύξμπουργκ, δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Όταν το θέμα πήγε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία, υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Είναι εύκολο να δώσει κανείς το όνομα Γλύξμπουργκ και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, (ήθελαν) να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγαπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα