Πέντε χρόνια φυλάκιση στον Πιστόριους

Πέντε χρόνια φυλάκιση είναι η απόφαση της δικαστού Τοκοζίλε Μασίπα στον Όσκαρ Πιστόριους για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. Επίσης ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε φυλάκιση

τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο.

Μεταξύ των επιλογών που είχε η δικαστής ήταν η επιβολή ποινής με αναστολή και πρόστιμο, που σημαίνει ότι ο Πιστόριους δεν θα πήγαινε στη φυλακή, η διαταγή σε κατ’ οίκον περιορισμό ή η φυλάκιση μέχρι 15 χρόνια.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζητούσαν μια τριετή περίοδο «σωφρονιστικής επίβλεψης», δηλαδή κατ’ οίκον περιορισμό σε συνδυασμό με την προσφορά κοινωνικής εργασίας. Αντιθέτως, το αίτημα των εισαγγελέων ήταν η δεκαετής φυλάκισή του δεδομένων των φριχτών συνθηκών θανάτου της Στέενκαμπ, έπειτα από τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.

«Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την επιβολή της ποινής στόχος της είναι «η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της τιμωρίας, της αποτροπής και της αποκατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα