Πέρασε με 164 υπέρ η τροπολογία για τα φάρμακα

Άλλη μια εκρηκτική συνεδρίαση με κατηγορίες, ύβρεις, ειρωνείες και ουρλιαχτά διεξήχθη σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη ψήφιση της τροπολογίας για τη μείωση των φαρμάκων, αλλά και τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση και Ηλία Κασιδιάρη και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη,

με τη Βουλή να υπερψηφίζει τελικά την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων, καθώς υπέρ ψήφισαν 164 βουλευτές, κατά ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Πως ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν όταν την τελευταία στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο σε αυτό για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ συμφωνεί στα πρώτα τέσσερα που αφορούσαν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

«Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια άρθρο προς άρθρο και την τροπολογία που έχει 5 άρθρα ενιαία», απάντησε ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής».

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

Έτσι, ο κ. Κουρουμπλής κατέθεσε τη θέση του κόμματός του για τα πρακτικά, λέγοντας ότι συμφωνούν με τα 4 πρώτα άρθρα και όχι με το τελευταίο, που αφορά στη μείωση φαρμάκων.

Όταν όμως ξεκίνησε η διαδικασία, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να αναφέρουν ένα απλό «ναι» ή «όχι», επέμεναν να τοποθετούνται επί των άρθρων, απαιτώντας με ένταση να καταγραφεί με αυτό τον τρόπο η ψήφος τους.

Μάλιστα η ψηφοφορία διεξαγόταν μετ΄ εμποδίων, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν μεσούσης της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας και όχι κατά άρθρο.

Παράλληλα, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου «ούρλιαζε», καθώς της είχε αφαιρεθεί ο λόγος, για παρανομία του κοινοβουλίου και έκανε λόγο για «Βουλή της ΝΔ».

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί βουλευτές ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση να ψηφίζουν οι βουλευτές του κατά άρθρο προκειμένου να καλύψουν το λάθος στην τροπολογία για τα φάρμακα. Μάλιστα κάποιοι ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν ήθελαν να πουν όχι στην τροπολογία ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τις περιφέρειες τους έχοντας πει ναι στα άρθρα για τα περιφερειακά νοσοκομεία και όχι για τα φάρμακα. Μάλιστα οι βουλευτές άλλων κομμάτων ήταν εξοργισμένοι με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους κατηγορούσαν ότι ευτελίζουν το Κοινοβούλιο με την φασαρία που κάνουν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι βουλευτές εξακολούθησαν να διαμαρτύρονται, φωνάζοντας από τα έδρανα και με την βουλευτή επίσης του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη να λέει: «Ο ψήφος μου να καταγραφεί όπως σας τον λέω».

Ένταση προκλήθηκε και όταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλήθη να δηλώσει τι ψηφίζει. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας προσπαθούσε να εξηγήσει τη διαφωνία της και τότε ομάδα βουλευτών της ΝΔ της φώναζε ειρωνικά: «Βοήθεια, βοήθεια...».

Άλλο ένα επεισόδιο σημειώθηκε όταν η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα αφού ψήφισε (υπέρ της τροπολογίας) αποχωρώντας από την αίθουσα είπε στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Είναι ντροπή. Το άθλιο σόου σας πλήττει την εικόνα του Κοινοβουλίου». Η απάντηση του κ. Λαφαζάνη ήταν άμεση λέγοντας στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ πως ντροπή ήταν αυτό που έκανε εκείνη.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη εικόνα που έδινε η Βουλή ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέβηκε στο προεδρείο και σήκωσε τον Γιάννη Τραγάκη προκειμένου να αναλάβει εκείνος. Αφού είπε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επί της διαδικασίας ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ηρεμήσουν. Πριν αποχωρήσει είπε «αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του Κοινοβουλίου» και αναφερόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Μην δημιουργείτε κλίμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία είναι παράνομη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως η ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική και το αποτέλεσμα της δεν θα γίνει δεκτό.

«Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας».

Γλέζος: Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Γεωργιάδης

Εν τω μεταξύ, στην αρχή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος παρέστη για πρώτη φορά στην Βουλή μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή τον οποίο είχε κατηγορήσει ως εκπρόσωπο φαρμακευτικών εταιρειών.

«Είναι ζήτημα ήθους που ξεπερνά οποιοδήποτε όριο. Είχα ζητήσει στην τελευταία από τον κ. Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που είπε για τον Π. Κουρουμπλή. Απευθύνω εγκλητήριο μήνυμα», είπε ο Μ. Γλέζος. Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν απάντησε.

Ο κ. Γλέζος πρόσθεσε μάλιστα πως αρνείται συμμετάσχει στην ψηφοφορία όσο ο κ. Γεωργιάδης δεν ζητάει συγνώμη για τα όσα είπε για τον κ. Κουρουπλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα