Περιφέρεια Αττικής: Εκστρατεία ενημέρωσης για τις μωβ μέδουσες

Σε εξέλιξη είναι η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας σε όλους τους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Ήδη εθελοντές της Περιφέρειας έχουν διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια της Περιφέρειας με σαφείς οδηγίες προστασίας και αντιμετώπισης του τσιμπήματος από μωβ μέδουσες σε περιοχές της Αττικής που έχουν αναφερθεί κρούσματα και συγκεκριμένα

στις εξής: Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα-Βάρη-Βάρκιζα, Αγ. Μαρίνα-Κορωπί, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Άρτεμις-Λούτσα, Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνας. Τα φυλλάδια διανέμονται σε λουόμενους, σε διερχόμενους οδηγούς, μαγαζιά αλλά και σπίτια. Μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου αναμένεται να έχουν μοιραστεί 220.000 φυλλάδια με Οδηγίες Αντιμετώπισης κ Προφύλαξης σε Δήμους που πλήττονται από το φαινόμενο των Μωβ Μεδουσών.

Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής μετέβη στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, όπου εθελοντές της Περιφέρειας διένειμαν τα ενημερωτικά φυλλάδια σε πολίτες. Τον κ. Πατούλη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δ. Νάνου και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής. Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Π. Φαλήρου Ν. Γιάκοβλεφ. Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με  πολίτες επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης σχετικά με το φαινόμενο των μωβ μεδουσών, προκειμένου να οι συνέπειες στην υγεία, σε περίπτωση τσιμπήματος, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η ενημέρωση και η γνώση είναι δύναμη και σ’ αυτό το πλαίσιο πήραμε την πρωτοβουλία να διανείμουμε σε περιοχές της Αττικής που πλήττονται από το φαινόμενο των μωβ μεδουσών, ενημερωτικά φυλλάδια με σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση τσιμπήματος. Αυτό το καλοκαίρι κολυμπούμε με προσοχή, προκειμένου να προστατευθούμε καλύτερα. Η Περιφέρεια παραμένει δίπλα στον πολίτη, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας του».

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας σε περίπτωση τσιμπήματος:Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κύτταρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα