Πεταμένα λεφτά ο φράχτης στον Έβρο ή αναγκαίο έργο;

Ετοιμάσθηκε ο περιβόητος φράχτης για την αποτροπή εισόδου των παράνομων μεταναστών στον Έβρο καθώς οι εργασίες κατασκευής του φράχτη ολοκληρώθηκαν το Σάββατο και απομένει πλέον η διαδικασία παραλαβής του έργου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το έργο συνολικού μήκους 10.365 μέτρων, εκτείνεται σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων, από το φυλάκιο των Καστανέων έως τον ποταμό Έβρο, ενώ το ύψος του εμποδίου είναι τέσσερα μέτρα και θεωρείται ανυπέρβλητο χωρίς μηχανικά μέσα.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας, η καθυστέρηση

εκτέλεσης του έργου οφείλεται στις δυσχερείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και στην οριστικοποίηση της χάραξης, που τελικά ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου. Μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν μπορούσαν να εκτελεστούν εργασίες, καθώς απαιτείτο να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο οπτικών ινών, η κατασκευή του οποίου είχε προηγηθεί. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, άρχισε να εκτελείται στις 5 Μαΐου, κόστισε 3.160.000 ευρώ, όσο η αρχική σύμβαση, χωρίς καμία υπέρβαση και ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο κ. Δαγρές.

Το ερώτημα είναι εάν χρειαζόταν να πέσουν τόσα χρήματα εκεί, όποια κι αν ήταν η προέλευσή τους και σε αυτό μπορεί να μας απαντήσει η Ελληνική Αστυνομία και ακόμα καλύτερα η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Και αυτό γιατί το μήνα Νοέμβριο από την περιοχή εισήλθαν συνολικά μόνο οκτώ άτομα και τον Οκτώβριο είκοσι έξι. Η ραγδαία μείωση του αριθμού διέλευσης μεταναστών αποδίδεται κυρίως στην ανάπτυξη μιας δύναμης 1.800 αστυνομικών κατά μήκος των συνόρων που δρα αποτρεπτικά για τους τούρκους διακινητές ή ελεύθερους μετανάστες. Για παράδειγμα το ίδιο διάστημα πέρσι εισέρχονταν κατά μέσο όρο από τον Έβρο περίπου 3000-4000 μετανάστες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά θα αποδεσμευτεί όλη η δύναμη των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, παραμένοντας κάποιοι λίγοι σε καίρια σημεία του φράκτη, για να αξίζει τον κόπο και τον ντόρο που έχει προκαλέσει η ανάπτυξη του.

Εάν γίνει αυτό και προωθηθούν σε περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα στις πόλεις τότε θα αξίζει να μιλάμε για το φράκτη ως έργο αποτροπής. Διότι αν παραμείνει το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών στον Έβρο τότε και βάσει των στοιχείων που δείχνουν ότι η λαθρομετανάστευση από εκεί είχε σχεδόν εξαλειφθεί σημαίνει ότι θα είναι ένα τζάμπα έργο…

Μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των Τούρκων διακινητών, που αναζητούν άλλο τρόπο μεταφοράς των μεταναστών στα ελληνικά εδάφη και επανήλθαν ήδη εδώ και καιρό στους θαλάσσιους δρόμους διέλευσης με τα τραγικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών και τον πνιγμό δεκάδων λαθρομεταναστών στα νερά της Λέσβου.

Επίσης καθώς η ολοκλήρωση του φαίνεται να συμπίπτει με το «σφράγισμα» του Έβρου, οδηγεί πολλά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να μιλούν «για ένα άχρηστο έργο».

Στις 5 Αυγούστου αποφασίσθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με τον μεγάλο αυτό αριθμό αστυνομικών που ολοκλήρωναν κυρίως τις σπουδές τους στις σχολές της Αστυνομίας. Την ίδια περίοδο είχαν διέλθει απ τον Έβρο, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, περίπου 1300 άτομα, ενώ τον υπόλοιπο μήνα πέρασαν τα σύνορα περίπου 500 λαθρομετανάστες

Ακόμη υπήρξε και επιτήρηση των συνόρων με την χρήση θερμικών καμερών αλλά και με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών ήταν 70. Και αυτή την περίοδο τα άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν στην χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι όπως επισημάναμε ελάχιστα πλέον.

Keywords
Τυχαία Θέματα