Πιστοποιητικό εμβολιασμού Ευρώπη: Όλο και πιο κοντά η ΕΕ – Στόχος τα ασφαλή ταξίδια

Σε αναλυτική δήλωσή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, o Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η ΕΕ θα ετοιμάσει μια πρόταση για ηλεκτρονικό διαβατήριο εμβολιασμού μέσα στον Μάρτιο. Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επίτροπος της ΕΕ τόνισε: «Είναι θετικό να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Δεν πρέπει να περιέχει πολλά στοιχεία.

Απλώς, το όνομα και επώνυμο του εμβολιασθέντος και, ενδεχομένως, αν του χορηγήθηκε μόνον η πρώτη ή και η δεύτερη δόση. Υπάρχει, βέβαια, ένα λεπτό σημείο σε όλο αυτό το θέμα, το οποίο αφορά την ανάγκη να εξισορροπηθούν η βούληση για ανάκαμψη των διαφόρων οικονομικών τομέων, με την αποφυγή διακρίσεων. Εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρέπει να ληφθεί μια ευρωπαϊκή απόφαση, διότι ο κίνδυνος ο καθένας να προχωρήσει μόνος του είναι κίνδυνος που θέλουμε να αποφύγουμε».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού Ευρώπη: Ο σκοπός ενός πιστοποιητικού

Ο σκοπός του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών, υπογράμμισε με τη σειρά του ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, διευκρινίζοντας ότι τo πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βασίζεται στην ιατρική κατάσταση, με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. Οι ηγέτες των «27» συζήτησαν στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, και το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές τους βιομηχανίες, θεωρούν ότι με τα πιστοποιητικά αυτά θα διευκολυνθούν τα αεροπορικά ταξίδια, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν μια επανάληψη της δύσκολης περσινής θερινής τουριστικής σεζόν.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού Ευρώπη: Έρχεται “πακέτο” ΕΕ στις 17/3

O στόχος είναι μία κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας. Εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΕ για το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό υγείας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ ανέφερε. “Θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας με διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση έχει νόημα σε επίπεδο ΕΕ – και πέραν αυτής” σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Προσέθεσε ότι είναι λογικό τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους, όμως χωρίς στενό συντονισμό, κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα και επίσης να διαταράξει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. “Η ανάγκη διατήρησης των πράσινων λωρίδων είναι ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη” συμπλήρωσε . “Ένα άλλο ζήτημα που έχει σχέση, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, είναι η δυνατότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως εργαλείου για τη διαχείριση της πανδημίας” ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Επίκεντρο τα ταξίδια και η άρση των περιορισμών

Υπογράμμισε ότι “την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία απαιτεί εντατικές τεχνικές προδιαγραφές για να γίνει αυτό” και προσέθεσε ότι “πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών”. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι “για να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, ετοιμάζουμε ένα πακέτο για υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου με επίκεντρο τα ταξίδια και την άρση των περιορισμών”.

“Ο στόχος είναι να καθοριστεί μια κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα. Και επιτρέψτε μου να τονίσω και τις δύο λέξεις, καθώς θέλουμε μια συνεχή διαδικασία, που διατηρεί όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής” σημείωσε. Η στρατηγική εμβολίων δείχνει τη δύναμη της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε δράση ανέφερε τονίζοντας ότι “Ο συντονισμός είναι η πυξίδα μας. Ο αυτοσχεδιασμός και η ασυνέπεια δεν αποτελούν μέρος της πορείας δράσης μας”.

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για την ανησυχία που δημιουργούν οι μεταλλάξεις επισημαίνοντας ότι “αυτός είναι ο λόγος που πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε το HERA Incubator. Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης των μεταλλάξεων και της αύξησης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων”.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού Ευρώπη: Η πρόταση Μητσοτάκη και οι αλλαγές στη ζωή μας

Ήταν 12 Ιανουαρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την πρόεδρο της Κομισιόν καταθέτοντας την πρόταση δημιουργίας ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ελάμβανε τη μορφή νομικού εγγράφου, κοινώς αποδεκτού από τις χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην πορεία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Εγγράφου που θα δύναται να συμφωνείται και με τρίτες χώρες αναλόγως πάντα της πορείας του εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσουν οι σχετικές προεργασίες ώστε όταν φτάσει το… πλήρωμα του χρόνου να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες της ΕΕ και να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα, που δεν θα παραβιάζεται και δεν θα πλαστογραφείται, προκειμένου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις ως προς τη δυσχέρεια που προκαλούν οι προϋποθέσεις των τεστ και φυσικά της καραντίνας κατά τις αφίξεις σε μια άλλη χώρα.

Η διάθεσή των εμβολίων και η μέχρι τώρα πορεία τους δείχνει ότι η κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αν φυσικά δεν προκύψουν άλλα προβλήματα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει και αυτές από την πλευρά τους το δύσκολο έργο της παρασκευής και διανομής, επιτρέπει αισιοδοξία. Το ίδιο και τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε όσους εμβολιάζονται. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα παρατηρείται ήδη στις μεγάλες ηλικίες μείωση της διασποράς και της μετάδοσης του κορονοϊού.

‘Μη μείνουμε στα λόγια’

«Το οφείλουμε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο του πολιτικού και κυβερνητικού μας οπλοστασίου ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε άρθρο του ο πρωθυπουργός που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα αγγλικά στην ιστοσελίδα  Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.

Και περιγράφει ως ένα σημαντικό εργαλείο το πιστοποιητικού εμβολιασμού, η έκδοση του οποίου δύναται να συνδυαστεί με την ανεμπόδιστη από τους ισχύοντες περιορισμούς μετακίνηση. Ένα πιστοποιητικό μέσω του οποίου ο κάτοχος του θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει αποφεύγοντας τα μέτρα, δηλαδή την πραγματοποίηση τεστ 72 ώρες πριν την αναχώρηση, τις εξετάσεις κατά την άφιξη ακόμη και η καραντίνα ορισμένων ημερών ανάλογα με τη χώρα του προορισμού.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τουρισμός, ψυχαγωγία

Οι μετακινήσεις όμως δεν είναι το μόνο τμήμα της οικονομίας όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό. Οι ξενοδόχοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και από αυτό το καλοκαίρι να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους και να το αξιοποιήσουν. Γνωρίζοντας αν οι πελάτες τους έχουν εμβολιαστεί δύνανται να θέσουν έστω και προσεκτικότερα, τις μονάδες τους σε λειτουργία, τηρώντας τους κανόνες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τουρισμός, ψυχαγωγία αποτελούν βασικούς τομείς της οικονομίας. Ειδικά της ελληνικής και η χρήση του πιστοποιητικού που ήδη στη χώρα μας αποτελεί πραγματικότητα, θα απεγκλωβίσει σταδιακά και άλλους τομείς. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και όσο τα αποτελέσματα είναι θετικά τόσο θα είναι ευκολότερο και το άνοιγμα τομέων της οικονομίας χωρίς το άγχος νέων lockdown καθολικής μορφής.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελέσει ένα είδος διαβατηρίου. Ούτε και αποτελεί προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτών. Άλλωστε ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες. Αυτό που όμως μπορεί να γίνει θα είναι να αποκτήσει ο τουρισμός μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίες. Και αυτό χωρίς να υπάρξουν απαγορεύσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν ή δεν έχουν προλάβει που θα μπορούν να ταξιδεύουν με τους υφιστάμενους κανόνες στο πλαίσιο της πανδημίας. Επί της ουσίας ο κάτοχός του δεν θα αντιμετωπίζει περιορισμούς, τεστ και καραντίνες και ως εκ τούτου δημιουργείται μεγαλύτερη ταχύτητα στις μετακινήσεις προς όφελος της οικονομίας που έχει πληγεί και απαιτεί επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα