Πιτσιρίκος Marfin: 11 χρόνια μετά και κανείς; δεν ξεχνά… τίποτα

Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία της Marfin και ο Σπύρος Χατιράς ανέβασε και φέτος την άθλια ανάρτηση που είχε κάνει τότε, μια διασημότητα των social media ο γνωστός ως Πιτσιρίκος. Μόλις είχε γίνει γνωστό ότι 3 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στην φλεγόμενη Τράπεζα και ο Πιτσιρίκος είχε ανεβάσει ένα εμετικό σχόλιο: Παιδιά αν διαβάζει κανείς άνεργος, η Marfin

ψάχνει για 3 υπαλλήλους. Οπως γράφει ο Σπύρος Χατιράς, όσο χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα το αναρτώ όπως κάθε χρόνο. Γιατί εκτός από εκείνους που δολοφόνησαν τους 3 συνανθρώπους μας, υπήρχαν και εκείνοι με τα άγρια και εμφυλιοπολεμικά ένστικτα που γιγάντωσαν το κίνημα των Αγανακτισμένων και του φασισμού της Χρυσής Αυγής..

Γράφει ο Σπύρος Χατιράς:

Έντεκα χρόνια σήμερα από την τραγωδία της Marfin, από το έγκλημα. Όσα χρόνια και αν περάσουν, ΠΑΝΤΑ θα το αναρτώ όπως ΚΑΘΕ χρόνο. Αξίζει να μην ξεχνάμε το καθαρμα, μα πιο πολύ αξίζει να θυμόμαστε με ποιους και με ποια ένστικτα γιγαντωθηκαν τα κινηματα των αγανακτισμένων στην πάνω και στην κάτω πλατεια, ποιοι χαιδεψαν τον εφικτό νεοφασισμο (τόσον φασισμό μπορούμε, τόσον φασισμό κάνουμε), ποιοι οδήγησαν στην εκλογικη αναγέννηση της Χρυσής Αυγης που έφερε τόση συμφορά, και πως δύο ποτάμια που ξεκίνησαν από διαφορετικές κοίτες έγιναν τελικά ένα και το αυτό…με την θλιβερή συμμαχια ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου. Εσείς που έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για κάποιον…”φιλελεύθερο λαϊκισμό” (τι θράσος όμως!) φάτε ξανά αυτήν την αλητεία και θυμηθείτε ποιοι και πως την στηριζαν και ποιους στήριξε αυτή.

Η δήλωση Κυρίτση

Αν και απέχει από τη χυδαιότητα του Πιτσιρίκου, οργή προκάλεσε και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, που έφερε μάλιστα και απάντηση από τον Νίκο Φίλη.  «Δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ», είχε αναφέρει στον απόηχο των αντιδράσεων που υπήρξαν σχετικά με τη μετατροπή του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δε θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

Φίλης για Κυρίτση: Θυμάμαι νεκρούς από μολότοφ, της MarfinΑλλά η πιο ηχηρή αντίδραση, ήταν αυτή… Marfin: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ». Αυτό γράφει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τα 11 χρόνια από την τραγωδία που σημειώθηκε στην τράπεζα Marfin στη Σταδίου, το 2010 και άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.

«Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Έντεκα χρόνια από τη μαύρη ημέρα που στιγμάτισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», γράφει ο πρωθυπουργός.

Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Έντεκα χρόνια από τη μαύρη ημέρα που στιγμάτισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. #marfin pic.twitter.com/5gXyM0qRCL

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 5, 2021

Το χρονικό

Τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, που στοίχησαν τη ζωή τριών εργαζομένων της τράπεζας και ενός αγέννητου παιδιού, παραμένουν «αγνωστών δραστών». Συγγενείς, φίλοι, πρώην εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρέθηκαν στο σημείο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων. Μια μαρτυρία από μια εργαζόμενη, που βρισκόταν εκεί, στο μοιραίο υποκατάστημα, προκαλεί σοκ. «Σας παρακαλώ, μην μας σκοτώσετε». Μια μαρτυρία που δείχνει όσα τραγικά διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 5ης Μαΐου του 2010.

Ήταν μεσημέρι της 5ης Μαϊου του 2010

Η Αθήνα είχε κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές, κατά του μνημονίου και η χώρα είχε παραλύσει από τη γενική απεργία. Οι πρώτες πληροφορίες για την αδιανόητη τραγωδία που είχε συμβεί στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου ήρθαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού τα ελληνικά μετείχαν στην απεργία.

Τρεις άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας κάηκαν ζωντανοί όταν ομάδα 23 κουκουλοφόρων (σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι) έβαλαν φωτιά με μολότοφ: Ήταν η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, έγκυος στο πρώτο της παιδί και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 ετών. Οι επιθέσεις με τις μολότοφ εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο βιβλιοπωλείο Ιανός και την τράπεζα. Οι οκτώ υπάλληλοι που είχαν παγιδευτεί στη Marfin προσπαθούσαν όπως όπως να σωθούν- από μπαλκόνια, από την τράπεζα που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης, ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Οι κουκουλοφόροι απ’ έξω ούρλιαζαν «να καείτε».

Keywords
Τυχαία Θέματα