Πλαφόν στις παραλίες: Μη βιώσιμος αριθμός επισκεπτών στις ιταλικές αμμουδιές

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι γνέφει, πλησιάζει γρήγορα η εποχή του χρόνου που τουρίστες από όλο τον κόσμο θα καταλάβουν τις ακτές της Ιταλίας. Όμως η τεράστια δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ιταλίας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, γνωστών για τις παρθένες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, με τα σκουπίδια και την κλοπή άμμου να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προβλήματα. Φέτος το καλοκαίρι,

ωστόσο, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας αυστηρά ημερήσια όρια επισκεπτών σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες. Ενώ το Μπαουνέι, ένα μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας, έχει εφαρμόσει ημερήσιο πλαφόν επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, φέτος αναγκάστηκε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των λουόμενων στις κοντινές του παραλίες.

•#CalaGoloritze #Sardegna #Sardinia pic.twitter.com/Uds54RFBYI

— ⋆ ⋆ (@_NonDirmelo_) July 31, 2021

Μη βιώσιμος αριθμός επισκεπτών

«Το έδαφός μας αποτελείται κυρίως από ψηλούς βράχους, όπου ζουν αγριοπρόβατα και γεράκια, και μόλις δώδεκα παραλίες, οπότε όλοι συρρέουν εκεί, προκαλώντας συνωστισμό», λέει στο CNNi ο δήμαρχος του Μπαουνέι, Στέφανο Μόνι. «Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε χιλιάδες λουόμενους καθημερινά, όλους στριμωγμένους σε ένα σημείο όπως παλιά, είναι μη βιώσιμο». Τέσσερις παραλίες επηρεάζονται από τα μέτρα. Η Κάλα ντέι Γκαμπιάνι και η Κάλα Μπιριάλα έχουν τώρα ένα ημερήσιο πλαφόν 300 επισκεπτών, ενώ η Κάλα Γκολόριτζε έχει όριο 250 επισκεπτών και η Κάλα Μαριόλου, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει όριο 700 ατόμων ανά ημέρα.

Οι επισκέπτες της Κάλα Γκολορίτζε, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος, θα πληρώνουν εισιτήριο εισόδου έξι ευρώ. Οι παραθεριστές πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Cuore di Sardegna (Καρδιά της Σαρδηνίας) τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψή τους. Το εισιτήριο για την Κάλα Γκολόριτζε μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο του κολπίσκου. Η χρέωση αυτή θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, του χώρου στάθμευσης και της συντήρησης των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

#IsoladeiConigli #Sicily off west coast of #Lampedusa. In 2013 voted #bestbeachintheworld by TripAdvisor pic.twitter.com/lC2boQResu

— The Magic of Sicily (@MagicofSicily) July 12, 2015

«Πρέπει να τεθούν όρια αλλιώς τα πάντα καταρρέουν»

Στην Κάλα Μαριόλου, μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαρδηνίας, ισχύει πλέον τέλος ενός ευρώ ανά επιβάτη για κάθε σκάφος ή λέμβο που ελλιμενίζεται. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον παράδεισο και το εύθραυστο οικοσύστημά του», προσθέτει ο Μόνι. Ο δήμαρχος λέει ότι τα νερά του Μπαουνέι αξιολογήθηκαν ως η πιο όμορφη θάλασσα της Ιταλίας το 2022, ενώ είναι επίσης περιοχή ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος λόγω των προστατευόμενων ειδών ζώων και πτηνών. «Πρέπει να τεθούν όρια αλλιώς τα πάντα καταρρέουν», προσθέτει. Ο Μόνι επισημαίνει ότι η Κάλα Μαριόλου έχει πολιορκηθεί από έως και 2.000 τουρίστες την ημέρα τα προηγούμενα χρόνια, μια κατάσταση που περιγράφει ως «μακελειό». Η παράκτια περιοχή του Μπαούνι υποδέχεται περίπου 300.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τους περιορισμούς, ο Μόνι έχει υποβάλει αίτημα στις περιφερειακές αρχές της Σαρδηνίας για την εφαρμογή υποχρεωτικής απόστασης έξι τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των λουόμενων σε ολόκληρη την ακτογραμμή.

Απαγόρευση πετσέτας

Το Μπαουνέι δεν είναι το μοναδικό θέρετρο στη Σαρδηνία που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι. Το Στιντίνο, ένα ψαροχώρι στη βόρεια ακτή, υιοθετεί αυστηρά μέτρα για την προστασία της ροζ κοραλλιογενούς παραλίας Λα Πελόζα. Η παραλία, που που πήρε το όνομά της από τα «τριχωτά» (pelosi στα ιταλικά) φυτά που προεξέχουν από τους αμμόλοφους, συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες και πολυσύχναστες της Ιταλίας. Κατά την υψηλή περίοδο, η αμμουδιά της είναι συχνά ένας λαβύρινθος από πετσέτες και λουόμενους, ενώ για να βουτήξει κανείς στα όμορφα νερά της πρέπει να κάνει ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε αμέτρητα φουσκωτά στρώματα.

«Έχουμε περιορίσει τους τουρίστες στη Λα Πελόζα σε 1.500 την ημέρα με εισιτήριο 3,50 ευρώ, οι κρατήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε εξουσιοδοτημένο ιστότοπο», λέει η δήμαρχος του Στιντίνο Ρίτα Λιμπάνια Βαλεμπέλα, φέροντας ως παράδειγμα μια παλιότερη αυγουστιάτικη μέρα, όταν οι αρχές της πόλης κατέγραψαν περίπου 38.000 τουρίστες να κολυμπούν στα νερά της. «Ήταν σοκαριστικό και αηδιαστικό. Καταστράφηκε ο φυσικός βιότοπος με αποτέλεσμα τη διάβρωση της άμμου. Δεν αντέχω να βλέπω τους τουρίστες να πετούν σκουπίδια στους αμμόλοφους, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ στην πατρίδα τους».

#dcqitalia_sardinia#CalaMariolu – one of the most bewitching bays of the Gulf of #Orosei. It’s located in the central-eastern coast of #Sardinia, in the territory of #Baunei and can be reached by the walk through the wilderness or a boat trip. #dcqitalia #Italia #Italy #travel pic.twitter.com/wjHg73wXpr

— DCQItalia (@dcq_italia) July 30, 2018

Πλέον τα σκυλιά, το κάπνισμα και η κλοπή άμμου απαγορεύονται σε αυτή την παραλία, όπως και η χρήση πετσετών θαλάσσης, με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ. Αντί για πετσέτες, στις οποίες κολλάει η άμμος, οι επισκέπτες πρέπει να έχουν μαζί τους ψάθες. «Έχουμε χάσει τόση άμμο από τις πετσέτες θαλάσσης», εξηγεί η Βαλεμπέλα.

Κρατήσεις θέσεων

Στη Σικελία, το νησί Λαμπεντούζα επέβαλε επίσης περιορισμούς στους τουρίστες σε ένα δημοφιλές του σημείο. Με τα καταγάλανα νερά της, η παραλία Ίζολα ντέι Κονίλι έχει επανειλημμένα ανακηρυχθεί ως μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τεράστια πλήθη συρρέουν κάθε χρόνο εκεί. Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο Τότο Μαρτέλο, πάνω από 1.500 άτομα επισκέπτονταν καθημερινά την παραλία, σημείο ωοτοκίας για τις χελώνες καρέτα-καρέτα, πριν επιβληθεί πλαφόν στους λουόμενους και εισιτήριο εισόδου δύο ευρώ.

«Ο αριθμός αυτός έχει πλέον μειωθεί στο μισό, μόλις 350 άτομα το πρωί και άλλα 350 το απόγευμα», λέει ο Μαρτέλο. «Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ενός τοπικού εξουσιοδοτημένου ιστότοπου». Όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία εδώ πρέπει να τηρούν έναν συγκεκριμένο «κώδικα παραλίας», που ζητά από τους επισκέπτες να παραμένουν στο σημείο ηλιοθεραπείας τους, εκτός αν κάνουν βουτιά στο νερό. Οι ξαπλώστρες και τα φουσκωτά στρώματα απαγορεύονται, ενώ ο θόρυβος πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 6.700

«Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 6.700, αλλά κατά τη διάρκεια των διακοπών καταφθάνουν πάνω από 200.000 τουρίστες. Γίνεται ανυπόφορο για το περιβάλλον και αβίωτο για όλους», λέει ο Φιλίπο Μανίνο, δήμαρχος της Λαμπεντούζα. Ο Μαρτέλο σχεδιάζει να θέσει 40ήμερη απαγόρευση στα αυτοκίνητα και σκούτερ τουριστών και μη κατοίκων, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του καλοκαιριού.
Τα αυτοκίνητα των τουριστών έχουν ήδη απαγορευτεί στη Λινόζα, το μικρότερο, κατάμαυρο ηφαιστειακό νησί της Λαμπεντούζα, όπου επιτρέπονται μόνο 200 επισκέπτες την ημέρα.

Στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, το νησί Ίζολα ντελ Τζίλιο εισήγαγε τέλος αποβίβασης τριών ευρώ, ενώ τα αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο για παραμονή άνω των τεσσάρων ημερών τον Αύγουστο. Το νησί έχει 1.400 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ οι αφίξεις επισκεπτών φτάνουν σε ημερήσια αιχμή τις 10.000 το καλοκαίρι, ανεβάζοντας το ετήσιο σύνολο στις 300.000.

Με πληροφορίες από: The Italian beaches putting a daily cap on visitors this summer by Silvia Marchetti, CNN

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cristina (@66white)

Keywords
Τυχαία Θέματα