Πλεόνασμα 3% και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει ο προϋπολογισμός

Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 22,6% προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Παρουσιάζοντας τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως,

«από τα τέλη του 2014 καταγράφεται, απτά, σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας». «Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζουν να υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας, μετά την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την ολοκλήρωση των ελέγχων ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια παροχής ρευστότητας στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα και όσον αφορά στο 2015, ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη στο 2,9%, που εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση – σε ετήσια βάση – του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η μεταφερόμενη θετική επίδραση του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης ανόδου του τουρισμού και το 2015.

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται, κυρίως, από το διεθνές περιβάλλον. Ιδιαίτερα όταν, οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν, επί το δυσμενέστερο, τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις επιμέρους προβλέψεις τους για τις περισσότερες οικονομίες», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω μείωση του ποσοστού της ανεργίας την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού, από 24,8% το 2014. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα