Πλωτός φράχτης Αιγαίο: “Μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι”

Πλωτός φράχτης Αιγαίο: Η φύλαξη των συνόρων απαιτεί πολλές ενέργειες δήλωσε στον ΘΕΜΑ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τονίζοντας ότι ο πλωτός φράχτης ο διαγωνισμός για τον οποίο ολοκληρώθηκε «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων». «Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια» Όπως

επισήμανε εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται «ο πολύς κόσμος στο Λιμενικό και η “ηλεκτρονική” κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους». Στην ερώτηση, ωστόσο, για το αν έχει το UAV της Frontex που έχει καθηλωθεί λόγω μηχανικής βλάβης, ο κ. Μηταράκης είπε «δεν μπορώ να σας δώσω αυτή την απάντηση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση και προσπαθούμε» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι «εμείς κινούμαστε με την υποχρέωση ότι είναι διαχειρίσιμο για να μειώσουμε τις ροές και να ελαφρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες». Προανήγγειλε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την σύσταση αρχείου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και αρχείο προσώπων που σχετίζονται με τις ΜΚΟ ενώ θα υπάρξει και εθνικός συντονιστής για το θέμα αυτό». «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

45.000 οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018 «με περίπου 45.000 να είναι οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους». «Χρειαζόματε τη βοήθεια της ΕΕ για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η υπηρεσία ασυλου έχει καταφέρει μέσα στο 2020 να ανταποκριθεί στους νέους χρόνους των διαδικασιών» προσθέτοντας ότι από τη Δευτέρα «έχω ζητήσει να δημιουργηθούν 5 γραφεία εκτός των δομών».

«Έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο από τον Ιανουαρίο του 2019. Έχουμε ήδη επιστρέψει συνολικά 4 βάρκες που έχουν πάει πίσω στην Τουρκία» είπε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε λογική επιστροφών και λογική αρνητικών αποφάσεων (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου)».

Έχουν αλλάξει οι κανόνες

«Οι κανόνες άλλαξαν, δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης. Σημείωσε, τέλος, ότι παραμένει ο στόχος για την κατασκευή των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Πλωτός φράχτης Αιγαίο: Διχάζει τα πολιτικά κόμματαSpiegel: Ο πλωτός φράχτης θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο προκειμένου να ανακόψει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά σχολιάστηκε εκτενώς και στα ξένα ΜΜΕ. Το γερμανικό Spiegel αναφέρει πως το φράγμα που θα εγκατασταθεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

Η βρετανική Telegraph σημειώνει πως η ελληνική ακτοπλοΐα παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα με το ποντίκι. Οι διακινητές τούς μεταφέρουν από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος και τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει τα κύματα αυτά.

Daily Mail: Το φράγμα θα εγκατασταθεί σε τρεις μήνες

Και η Daily Mail όμως αναφέρει πως το φράγμα θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η κυβέρνηση καταλήξει στην ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του. Μάλιστα στο άρθρο υπενθύμιζε πως «την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ζητώντας από τους αιτούντες άσυλο να απομακρυνθούν από τα νησιά τους. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις, ενώ υπήρξαν και κρούσματα βίας στα στρατόπεδα προσφύγων».

Παναγιωτόπουλος: Μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα με τα πλωτά αυτά μέσα

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 για το ζήτημα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, επεσήμανε ότι είναι θέμα που χειρίζεται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τον εθνικό συντονισμό για το προσφυγικό και την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Βελόπουλος: Με δίχτυα για μέδουσες προσπαθούν να λύσουν το μεταναστευτικό

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή το μεταναστευτικό. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας την τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο Αιγαίο για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε: «Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές».

Keywords
Τυχαία Θέματα