Πομπέο Αθήνα: Ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα, ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

Πομπέο Αθήνα: Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε χθες, τόσο στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως η Τουρκία διαπραγματεύεται την απόκτηση ακόμα ενός γεωτρύπανου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διεμήνυσε πως «υπάρχουν όρια, δεν μπορεί να επιτραπεί στην

Άγκυρα να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων, να έχουμε αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους.

Πομπέο: Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε πως η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. «Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες», τόνισε, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα. «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό.

Πομπέο Αθήνα: Μηνύματα στην ΆγκυραΙκανοποίηση σε Λευκωσία

Κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, από το βήμα της 29η Συνόδου Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, δήλωνε πως «γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε», σε Αθήνα και Λευκωσία η στήριξη Πομπέο προκαλούσε χαμόγελα ικανοποίησης.

«Ισχυρό μήνυμα αποτελεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τις παράνομες γεωτρήσεις που διενεργεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών Κύπρου – Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αποδοκίμασε την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την ως «εχθρική ενέργεια», που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή. «Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται.
Την ανησυχία της για τις τουρκικές κινήσεις εξέφρασε και η Ιταλία μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της, στην οποία εκφράζεται και η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν. «Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πομπέο Αθήνα: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και η κυρίως η ενέργεια

Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Πομπέο επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας πως πολλά έχουν προκύψει από αυτόν, με φόντο τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα. Μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές επιχειρήσεις και έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Διαμήνυσε μάλιστα ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα μεγάλο εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες και μια ισχυρή γραμμή συνεργασίας με την Ελλάδα και προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τα οφέλη από την ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

Πομπέο αποκλειστικά στην ΕΡΤ: Αν ήμουν επιχειρηματίας θα επένδυα στην Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα